fbpx

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Αποκτά περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εθελοντές με ηλεκτρικά πατίνια

Newsroom
Σακοράφα

Μια σημαντική είδηση έβγαλε η σημερινή (18/10) συνέντευξη Τύπου για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και το ανακοίνωσε ο Γιώργος Αμυράς. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και δεινός ποδηλάτης γνωστοποίησε τη συνεργασία που θα έχει από φέτος ο ΣΕΓΑΣ με το αντίστοιχο υπουργείο ώστε τόσο ο ΑΜΑ, όσο και στο σύνολο τους οι διοργανώσεις της ομοσπονδίας να αποκτήσουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

O Γιώργος Αμυράς αναλύοντας το φιλόδοξο σχέδιο είπε: «Στο υπουργείο Περιβάλλοντος με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση που μας απηύθυνε η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, να συνεργαστούμε για να “πρασινίσουμε” τον Μαραθώνιο. Ξεκινούμε φέτος μια συνεργασία, για το πώς θα μειώσουμε το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, όχι μόνο του Αυθεντικού Μαραθωνίου αλλά και των δεκάδων άλλων διοργανώσεων που έχει αναλάβει ο ΣΕΓΑΣ. Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να τις ακούσουμε, όπως την Generation Z, δηλαδή εκείνη η γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 1997. Τα νέα παιδιά ασχολούνται πολύ με τα θέματα περιβάλλοντος.

Φέτος, θα είναι η χρονιά της καταγραφής, της αποτύπωσης, της ανάλυσης και της έρευνας των ποσοτικών και ποιοτικών πράσινων ή μη πράσινων στοιχείων αυτής της διοργάνωσης. Ευελπιστούμε έτσι πως του χρόνου θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πράσινο μοντέλο. Για αρχή φέτος αποφασίσαμε και υλοποιούμε τα παρακάτω: οι 3.000 εθελοντές του Μαραθώνιου θα μετακινηθούν με τα ΜΜΜ, ιδιαίτερα το μετρό, δωρεάν, ενώ εισάγουμε την έννοια του εθελοντή περιβάλλοντος.

Θα απευθύνονται σε αθλητές, συνοδούς, θεατές και θα τους κατευθύνουν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, όπως πού υπάρχει κάδος ανακύκλωσης κλπ. Όλοι οι εθελοντές περιβάλλοντος, θα κινούνται με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα που έχουμε εμείς εξασφαλίσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στο «πρασίνισμα» των διοργανώσεων, όπως έγινε στο ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις”, είπε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στη νέα συνεργασία με την ομοσπονδία.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είπε: «Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, που συμβάλλει στην προβολή της χώρας μας διεθνώς. Η ενίσχυση της υπεραξίας τού brand name της Αττικής, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής, μας ωθεί να στηρίξουμε έναν τόσο εμβληματικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό, επί των ημερών μας, διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτουμε για τον Μαραθώνιο θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης πολιτισμού και αθλητισμού και θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου δρομικού γεγονότος. Θα είμαστε όλοι εκεί, μαζί, με απόλυτη ασφάλεια, καθώς η δημόσια υγεία αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα».


 
 

Μαραθώνιος

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, αφού λόγω της πανδημίας δεν έγινε πέρυσι. Είναι το κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας για τον τόπο μας, τον ιστορικό Μαραθώνα, όπου θα πραγματοποιηθούν η τελετή αφής της φλόγας του Μαραθωνίου Δρόμου και η εκκίνηση. Θα είμαστε καθόλα έτοιμοι και ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που με τη σωματική και ψυχική αντοχή τους, συμβάλλουν ώστε να μεταδώσουμε μαζί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι, της ενότητας και της ειρήνης των λαών, αφού ο Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη».

Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και επικοινωνίας της ΟΠΑΠ ΑΕ, του μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης, Γιάννης Ρόκκας, τόνισε: «Στον ΟΠΑΠ είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε για μια ακόμα χρονιά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ως μέγας χορηγός. Είμαστε άλλωστε διαχρονικά ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ελληνικού αθλητισμού σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ενώ συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της μαζικής άθλησης στην Ελλάδα. Δίνουμε το “παρών” και στη φετινή διοργάνωση, όντας διπλά χαρούμενοι, διότι ο Μαραθώνιος επιστρέφει στους δρόμους της Αθήνας, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία του κορoνοϊού. Εστιάζουμε φυσικά στην κοινωνική προσφορά και με αφορμή το Μαραθώνιο, καλούμε τον κόσμο να κατεβάσει την εφαρμογή “Ομάδα Προσφοράς” και να συμμετέχει συμβολικά στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας».

Τέλος, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή, τόνισε: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, το μεγαλύτερο κλασικό αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, μετά την παύση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καλεί φέτος τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων να διανύσουν τη δύσκολη αυθεντική διαδρομή των 42,195 μέτρων. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα αποτελέσει όπως πάντα τη γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζουν το μαζικό αθλητισμό μέσω της ενίσχυσης δράσεων και της υλοποίησης προγραμμάτων. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην άψογη διοργάνωση, με το έμψυχο δυναμικό του ΟΠΑΝΔΑ να δίνει το παρόν και φυσικά με τη χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής του δήμου».

Δημοφιλη Αρθρα