fbpx

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού άρχισε

Σακοράφα

Λίγα λεπτά πριν κοπεί η κορδέλα εγκαινίων της Marathon EXPO στην εγκατάσταση του Tάε Kβον Nτο στο Τροκαντερό, δεκάδες δρομείς περίμεναν υπομονετικά για να περάσουν τον απαιτούμενο έλεγχο, ελέω πανδημίας και να μπουν στην εγκατάσταση για να πάρουν τον αριθμό συμμετοχή τους, αλλά και για να δουν τα εκθέματα της μεγαλύτερης έκθεσης για τον αθλητισμό.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή το κορυφαίο γεγονός, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, υποδέχθηκε στο πάνελ των ομιλητών τους δύο πρωταθλητές μας, την Γκλόρια Πριβιλέτζιο και τον Κώστα Γκελαούζο, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, τον καταξιωμένο γλύπτη και καθηγητή Πανεπιστημίου, Κώστα Βαρώτσο, την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ και εκπρόσωπο στη σημερινή εκδήλωση, του Δήμου Αθηναίων, Νίκη Αραμπατζή, τον αντιπρόεδρο της ΕΟΕ Στέλιο Αγγελούδη και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πνευμονολογικής εταιρείας Παρασκευή Κατσαούνου.

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από τη διαδρομή του οπλίτη-ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, έγινε ένα απ’ τα πιο γνωστά αγωνίσματα σε όλο τον κόσμο με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του. Είναι ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από το Μαραθώνα στην Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένοντας εμβληματικός για κάθε λάτρη μεγάλων αποστάσεων. Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι συμμετοχές σε όλες τις δρομικές αποστάσεις του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας περιορίστηκαν φέτος στους 30.000 δρομείς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση των πρωτοκόλλων που επιβάλλονται για την ασφάλεια των δρομέων και όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες», είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής και συνδιοργανωτής του αγώνα, Γιώργος Πατούλης, είπε: «Έχουμε την τιμή και εμείς να συμμετέχουμε σε αυτό το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού και προφανώς παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή αυτής της διοργάνωσης στην τουριστική προβολή της Αττικής καθώς την καθιστά μοναδικό προορισμό σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη ανάπτυξη και προοπτική της χώρας.

Πατούλης

Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης αθλητισμού και πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε τα μέγιστα στην υλοποίηση του παγκόσμιου αυτού γεγονότος. Θα είμαστε όλοι εκεί. Μέγιστη προτεραιότητα και δική μας θα είναι η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Συγχαρητήρια και για την έκθεση που άνοιξε σήμερα την αυλαία της. Θα είμαστε κοντά στις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, τόνισε: «Είμαστε πανέτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή πανέτοιμοι να υποδεχθούμε αθλητές στην αφετηρία του Μαραθωνίου και να φιλοξενήσουμε τόσο την τελετή έναρξης, όσο και την εκκίνηση του Μαραθωνίου. Για εμάς είναι μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, η οποία μετατρέπει τον Μαραθώνα μας σε πόλο έλξης αθλητών όλου του κόσμου από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Θα είμαστε εκεί στα 16χλμ. που διανύουν οι δρομείς στο Δήμο μας για να τους υποδεχθούμε να τους χειροκροτήσουμε, να τους επευφημήσουμε. Όπως έχουμε ξανά πει αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν όνειρο ζωής να έλθουν στον Μαραθώνα μας και να τρέξουν στον Μαραθώνιο. Είμαστε πανέτοιμοι να φιλοξενήσουμε την εκκίνηση και την τελετή έναρξης και να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών. Καλή επιτυχία και στην έκθεση μέσα στην οποία έχουμε κι εμείς το δικό μας περίπτερο που αξίζει να επισκεφθείτε».

Μαραθώνιος

Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε η Νίκη Αραμπατζή, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, λέγοντας: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς θεσμούς, με τη μαζικότερη συμμετοχή σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί μία σταθερή συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του ΣΕΓΑΣ, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Κοινή μας αφετηρία και στόχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα αθλητικά γεγονότα που διοργανώνουμε να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές τουρισμού και πολιτισμού για την πόλη μας. Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζουν και θα συνεχίζουν να στηρίζουν κάθε αθλητική προσπάθεια, και θα παρέχουν στους πολίτες της Αθήνας τη χαρά της άθλησης μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούν».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης, επεσήμανε: «Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα διεξαχθεί και φέτος. Ο ΣΕΓΑΣ τον έχει πολύ καλά προετοιμάσει. Μια ελπίδα ότι επιστρέφουμε ξανά στην κανονικότητα, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια που περνάει ο πλανήτης. Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον Μαραθώνιο, ως μια ελπίδα ότι μέσα από τον αθλητισμό και την ολυμπιακή οικογένεια, ξαναβρίσκουμε την κανονικότητα, ξαναβρίσκουν οι πολίτες τις ζωές τους, παίρνοντας μέρος σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».

Η Παρασκευή Κατσαούνη μίλησε ως μέλος της Πνευμονολογικής Εταιρείας: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή σαν γιατροί και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, που συμπληρώνουμε δέκα χρόνια συνεργασίας ως θεσμικοί εταίροι του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, να μας δίνεται η ευκαιρία μέσω αυτής της γιορτής να μπορέσουμε να διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης. Η δεκαετή μας δράση βασίζεται στην προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας στον τομέα της πρόληψης, με το πρόγραμμα πέντε αξόνων “Μεγαλώνω με υγεία”. Φέτος, λόγω της πανδημίας, έχουμε εστιάσει στην πρόληψη με τον εμβολιασμό και σας ευχαριστούμε που μας δίνεται η ευκαιρία μέσω της διοργάνωσης να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό».


 
 

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλη Αρθρα