fbpx

Επιστολή Πέτρου Παρθένη / Weswim στον κ. Χαρδαλιά για το Κολύμπι στην Ανοιχτή Θάλασσα

iRun

Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν μια φράση, το «sink or swim», για να περιγράφουν εμφατικά, με τρεις μόνο λέξεις, ότι «αν σε αφήσουν να βυθιστείς ή να κολυμπήσεις, χωρίς σωσίβιο-βοήθεια, θα αποτύχεις ή θα επιτύχεις μόνο με τις δικές σου προσπάθειες»

Εμείς, αλλά και ο φίλτατος εμπνευστής του Weswim, ο Πέτρος Παρθένης, ενώ κολυμπάμε ευχαρίστως στα “βαθιά”, εντούτοις πιστεύουμε ότι αν βάλουμε όλοι ένα χεράκι βοηθείας, υπάρχει ελπίδα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…

Σε συνέχεια, λοιπόν, των εκατοντάδων ερωτήσεων από αθλούμενους, μέσω μηνυμάτων, emails, τηλεφώνων που είχε τις τελευταίες μέρες σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι η κολύμβηση στην ανοικτή θάλασσα, και μετά το μπέρδεμα που έχουν προκαλέσει οι αρχικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, οι μετέπειτα κυβερνητικές υπουργικές αποφάσεις και οι διαδοχικές οδηγίες της ΓΓΑ, ο Πέτρος Παρθένης έλαβε την πρωτοβουλία της σύνταξης και αποστολής της παρακάτω επιστολής στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, προς διελεύκανση των σημαντικών αποριών, για μεγάλη μερίδα αθλούμενων κολυμβητών -και όχι μόνο- πολιτών…

 

Αξιότιμε Κύριε Χαρδαλιά,

Στις 4 Νοεμβρίου ο Κύριος Πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα στον Ελληνικό λαό και ακούσαμε όλοι με προσοχή τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις, αλλά και τις διευκρινήσεις που συνόδευσαν το διάγγελμα αυτό.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «…αυτή τη φορά θα υπάρχει μεγαλύτερη ανεκτικότητα όσον αφορά στην ανάγκη κάποιου να τρέξει, να περπατήσει, να κάνει ποδηλασία σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και να κολυμπήσει, τηρώντας φυσικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγειονομικής προστασίας».

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω λοιπόν να μας βοηθήσετε διευκρινιστικά όσο αφορά το κολύμπι στην θάλασσα, τόσο το άθλημα ανοιχτής θάλασσας όσο και το χειμερινό θεραπευτικό κολύμπι, ζήτημα που αφορά άμεσα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι μέρες είναι δύσκολες και πιεστικές τόσο για εσάς, όσο και για χιλιάδες συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται από την απειλή του Covid-19 και είναι λογικό να υπάρχουν  νέα δεδομένα και παρερμηνείες αυτών.

Ο χρόνος άλλωστε είναι πολύ πυκνός και οι εξελίξεις που φέρνει ο Covid-19 ραγδαίες.

Αναγνωρίζουμε το δύσκολο και σημαντικό έργο σας και σας στηρίζουμε με σκοπό να τα καταφέρουμε  τόσο σαν χώρα, όσο και σαν κοινωνία.

Σε αυτό είμαστε δίπλα σας από την πρώτη στιγμή, εφόσον σαν αθλητές γνωρίζουμε την σημαντικότητα των κανόνων και της τήρησης αυτών στα πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό από την πλευρά της πολιτείας να αναγνωριστεί το άθλημα μας (κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα 365 μέρες το χρόνο ) σαν ένα από τα αθλήματα που επιτρέπονται ανάμεσα σε άλλα με ξεκάθαρες κατευθύνσεις, τηρώντας πάντα το προβλεπόμενο πρωτόκολλο (Χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, SMS για παράκτια άθληση κλπ) και πάντα με σεβασμό στους συμπολίτες μας.

Τα τελευταία χρόνια μετά την ανάπτυξη του δρομικού και ποδηλατικού κινήματος , το κολύμπι στην θάλασσα έχει πάρει τη σκυτάλη αντίστοιχης αν όχι ίδιας ανάπτυξης , και παράλληλα έχει δημιουργήσει νέους κλάδους εργασίας ενώ διαφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, δρώμενα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κολύμπι στην Θάλασσα είναι επίσης γνωστό ότι έχει θετικές ψυχολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο, πέραν της εκγύμνασης που προσφέρει, και αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στο άγχος, το στρες και την αβεβαιότητα της ειδικής αυτής κατάστασης για την ανθρωπότητα.

Ζητάμε μόνο από εσάς  με ψυχραιμία και κοινή λογική να αντιμετωπίσετε το θέμα μέσα στις επόμενες μέρες, αφού πρώτα ολοκληρωθούν ζητήματα πρωταρχικής σημασίας (στήριξη συστήματος υγείας, μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας κλπ).

Σε συνεργασία ίσως με την Γενική Γραμματεία αθλητισμού  από την οποία δεν έχουμε ακόμα και σήμερα σχετική επίσημη ενημέρωση αλλά και ειδικούς επί του θέματος, να μας δώσετε τις απαραίτητες κατευθύνσεις στο πώς οι αθλητές και ο κόσμος θα μπορούν νόμιμα και χωρίς φόβο να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα στο τρέχον χρονικό διάστημα.

Τι δηλαδή επιτρέπεται ακριβώς και πως μπορεί να αθληθεί κάποιος στη θάλασσα εν μέσω καραντίνας, και αν μπορεί τελικά.

Περιμένουμε λοιπόν ξεκάθαρη ενημέρωση για την μετακίνηση των πολιτών για κολύμπι ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες, εφόσον δεν είναι ακόμα και σήμερα ευδιάκριτο στους πολίτες πώς ακριβώς θα είναι εφικτή η πρόσβαση στην θάλασσα μέσα στα πλαίσια των κανόνων που από την περασμένη Παρασκευή έχετε θέσει.

Αν αυτό αποφασίσετε ότι απαγορεύεται, είναι εξίσου σημαντικό να γνωστοποιηθεί στους συμπολίτες μας ξεκάθαρα ώστε να μην ανατρέχουν σε νομικούς η σε εφημερίδες και media για την ερμηνεία των τελευταίων ΚΥΑ, αλλά και να μην ερμηνεύουν κατά το δοκούν  τις όποιες αποφάσεις. Από τις  εκατοντάδες απορίες που μας εκφράζει ο κόσμος τις  τελευταίες μέρες (περί πρόσβασης στη θάλασσα και πως ακριβώς αυτή γίνεται), καταλαβαίνουμε ότι μπερδεύονται και τα ίδια τα όργανα της τάξης στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν τις ίδιες τις διατάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρερμηνείες πάσης φύσεως.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ασάφεια μέχρι και σήμερα για την κολύμβηση στην Θάλασσα, και απευθυνόμαστε σε εσάς με σκοπό να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς ισχύει και τι όχι και να μάθει ο κόσμος πως είναι ορθό  να συμπεριφερθεί και να πράξει ανάλογα.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση με προτάσεις εφικτών λύσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους αθλούμενους κολυμβητές, και όχι μόνο, πολίτες της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες κολυμβητές πισίνας που αδυνατούν λόγω νέων μέτρων να αθληθούν στην πισίνα, επιλέγουν την θάλασσα σαν στίβο προπόνησης αυτό τον καιρό, οπότε υπάρχει και πληθώρα επιπλέον αθλούμενων η οποία θα επωφεληθεί από την απόφαση σας αυτή.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τέλος να αποσαφηνιστεί σε ποιες πισίνες και αν (ανοικτές η κλειστές), θα εξυπηρετηθούν φίλοι κολυμβητές με αναπηρίες στα πλαίσια θεραπευτικής κολύμβησης. Η επίσημη ανάρτηση αυτών, όπως και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για πρόσβαση, θα βοηθήσει χιλιάδες γονείς να έχουν τις σχετικές ξεκάθαρες κατευθύνσεις.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό, τη στιγμή που η κολύμβηση είναι ζωτικής σημασίας για τους συνανθρώπους μας, μη έχοντας οι περισσότεροι από αυτούς οποιαδήποτε άλλη επιλογή άθλησης.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι οι θάλασσες και ακτογραμμές της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας  μπορούν να προσφέρουν αυτόν τον απέραντο και ασφαλή στίβο στους συμπολίτες μας, μέσα στον οποίο θα γιατρέψουν ένα σημαντικό ψυχικό τους κομμάτι που κινδυνεύει αυτές τις δύσκολες εποχές.

Αναμένοντας τα νέα σας και με σεβασμό, εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

Με εκτίμηση,
Πέτρος Παρθένης / Weswim

 

Δημοφιλη Αρθρα