fbpx

Έχεις απορίες; Η HARTA τις απαντά…

iRun

Ό,τι καινούριο ξεκινά, λογικό είναι να δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα. Έτσι, η «Ένωση για το Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο και την Περιπέτεια», μετά την ανακοίνωση του δοκιμαστικού πρωταθλήματός της για το 2021, παρουσιάζει τις παρακάτω απαντήσεις που αφορούν το πρωτάθλημα της HARTA, τους αγώνες του, αλλά και το πρωτοποριακό για την Ελλάδα και το άθλημα, σύστημα βαθμολογίας που θα εφαρμοστεί.

Διαβάστε, λοιπόν, τις δεκατρείς παρακάτω απαντήσεις στις θεωρητικές αλλά και πρακτικές απορίες αθλητών, και ό,τι τυχόν δεν καλυφθεί, το νεοσυσταθέν γραφείο Τύπου της HARTA πρόθυμο θα σας απαντήσει στο μέλλον. Διάθεση υπάρχει…


 
 
1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος στο πρωτάθλημα της HARTA;
HARTA: Καμία από πλευράς του αθλητή! Δεν χρειάζεται ούτε να είναι μέλος της HARTA, ούτε να έχει αθλητικό δελτίο κάπου. Αυτομάτως συμμετέχει, εφόσον ο αγώνας στον οποίο παίρνει μέρος, συμμετέχει στο πρωτάθλημα!
2. Πώς λειτουργεί το σύστημα βαθμολόγησης της HARTA για έναν αθλητή;
HARTA: Με συγκεκριμένη μαθηματική συνάρτηση, μετατρέπεται η υψομετρική διαφορά σε μήκος και αθροίζεται με το πραγματικό μήκος της διαδρομής του αγώνα, δίνοντας ένα πλασματικό νέο. Στη συνέχεια και αφού ληφθούν υπόψη και παράγοντες τεχνικής δυσκολίας της διαδρομής, συγκρίνεται η επίδοση του αθλητή με την κορυφαία παγκόσμια επίδοση στη συγκεκριμένη απόσταση (σε δημόσιο δρόμο ή στίβο) και έτσι προκύπτει το σκορ, το οποίο στην ουσία εκφράζει το αποκλίνον ποσοστό από αυτήν. Η κορυφαία επίδοση σε επίπεδο έδαφος έχει πάντα τον αριθμό 1000 και όλες οι επιδόσεις τείνουν προς αυτόν τον αριθμό, χωρίς όμως ποτέ να τον αγγίζουν!
3. Άρα, βαθμολογείται η επίδοση και όχι η σειρά κατάταξης;
HARTA: Ακριβώς! Γι’ αυτό το σύστημα HARTA είναι δίκαιο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, γιατί βαθμολογεί την επίδοση και όχι την κατάταξη! Να ένα παράδειγμα που το κάνει αυτό απόλυτα κατανοητό: Ας υποτεθεί ότι σε έναν αγώνα, ο πρώτος με τον δεύτερο αθλητή ή ο 8ος με τον 9ο κλπ, έχουν διαφορά μόλις 15 δευτερόλεπτα μεταξύ τους, ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό! Σύμφωνα με το κλασικό σύστημα βαθμολόγησης αγώνων, ο ένας από τον άλλον θα έχουν 5-10 βαθμούς διαφορά (100 με 90 ή 70 με 65, αναλόγως τη θέση). Με το σύστημα της HARTA όμως, οι δύο αθλητές θα έχουν μηδενική διαφορά στους βαθμούς, καθώς για 15 δευτερόλεπτα δεν προκύπτει διαφορά σε αγώνες διάρκειας 2-3 ωρών και μεγαλύτερους.
4. Πως υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία ενός αθλητή στο πρωτάθλημα;
HARTA: Στο χρονικό διάστημα των 12 μηνών (Ιανουάριος-Δεκέμβριος) που θα διαρκεί το κάθε πρωτάθλημα της HARTA, ο κάθε αθλητής θα πρέπει να κάνει έναν ελάχιστο αριθμό αγώνων για να βαθμολογηθεί και να πάρει μια θέση στην τελική κατάταξη της χρονιάς. Ο αριθμός των αγώνων έχει να κάνει με την κατηγορία στην οποία αναφέρονται οι συμμετοχές του (όσο μεγαλύτερες οι κατηγορίες, τόσο μικρότερος ο αριθμός των αγώνων). Αν για παράδειγμα θέλει κάποιος να βαθμολογηθεί στην κατηγορία Ultra πρέπει να κάνει 3 αγώνες μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Υπολογίζεται ο μέσος όρος των τριών καλύτερων –αν έκανε περισσότερους- αγώνων του και το πηλίκο αυτό αποτελεί τη βαθμολογία του.
5. Πόσες κατηγορίες αγώνων υπάρχουν στο πρωτάθλημα της HARTA;
HARTA: Υπάρχουν τέσσερις! Οι μικροί αγώνες (κατηγορία Trail), οι μεσαίοι (κατηγορία Marathon), οι μεγάλοι (κατηγορία Ultra) και τέλος οι αγώνες ανάβασης (κατηγορία Vertical).
6. Πώς καθορίζεται το μέγεθος των αγώνων, από το μήκος τους;
HARTA: Όχι ακριβώς! Καθορίζεται από το άθροισμα της πραγματικής απόστασης και της απόστασης που προέκυψε από τη μετατροπή της υψομετρικής σε μήκος. Να ένα παράδειγμα: Μήκος διαδρομής 30χλμ και υψομετρική 2000 μέτρα. Αυτό μας δίνει 30+20=50 πόντους. Η μετατροπή της υψομετρικής σε μήκος γίνεται με τον υπολογισμό του ενός εκατοστού (1/100) της σε χιλιόμετρα και την αποκαλούμε «εξομαλυμένη απόσταση».
7. Το σύστημα βαθμολόγησης είναι δημιουργία της HARTA;
HARTA: Όχι! Το σύστημα αυτό το εφηύρε η ITRA πριν από κάποια χρόνια. Η HARTA το υιοθέτησε αφού πρώτα το βελτίωσε σε κάποια σημεία του, που θεωρούσε ότι υστερεί, όπως για παράδειγμα στην συνεκτίμηση του τερέν των διαδρομών για να προκύψει το τελικό σκορ μιας επίδοσης.
8. Μπορώ να συμμετέχω μόνο σε μία κατηγορία του πρωταθλήματος της HARTA;
HARTA: Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός σε αυτό, κάθε αθλητής μπορεί και στις τέσσερις αν θέλει! Απλά είναι δύσκολο για τους περισσότερους να μπορούν να ανταποκριθούν αγωνιστικά σε πολλούς αγώνες μέσα σε 12 μήνες, άρα οδηγούνται να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην κατηγορία που τους ενδιαφέρει περισσότερο ή και σε μία δεύτερη το πολύ.
9. Πόσους αγώνες θα έχει το πρωτάθλημα της HARTA; Και επιπλέον, θα γίνονται με χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους, για να προλαβαίνω να ανακτώ δυνάμεις από τον προηγούμενο στον επόμενο?
HARTA: Η απόφαση της HARTA είναι να δεχτεί απεριόριστο αριθμό αγώνων! Αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τους αθλητές, γιατί θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πλήθος αγώνων, και χρονικά και γεωγραφικά φυσικά.
10. Πώς γίνεται όλοι οι αγώνες όμως να έχουν την ίδια βαρύτητα στη βαθμολογία;
HARTA: Η βαθμολογία υπολογίζεται πάνω σε αντικειμενικούς παράγοντες, όπως η απόσταση, η υψομετρική, το πεδίο και φυσικά η επίδοση! Συνεπώς δεν τίθεται θέμα βαρύτητας λόγω υψηλού ή χαμηλού επιπέδου συμμετοχών.
11. Οι αγώνες θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν κανονισμούς και όρους ή ακόμα και φιλοσοφία διαδρομής που να ταιριάζει με προδιαγραφές της HARTA;
HARTA: Η HARTA δεν έθεσε και δεν θα θέσει ποτέ στο μέλλον, περιορισμούς σε ζητήματα που τον πρώτο και τελευταίο λόγο πρέπει να έχουν οι διοργανωτές! Μόνο αυτοί μπορούν να ορίσουν διαδρομές και μεγέθη τους, προϋποθέσεις συμμετοχής, όρους υλοποίησης, αυστηρότητα ή χαλαρότητα ορίων και υποστήριξης των αγωνιζόμενων κλπ. Η HARTA θέτει μόνο ένα ευρύ πλαίσιο ηθικών κανόνων, που να ταιριάζει στο ύφος του αθλήματος και να σχετίζεται με ηθικές αξίες προς τον άνθρωπο, τον αθλητισμό και το περιβάλλον.
12. Ποιο θα είναι το όφελος εκείνων που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ;
HARTA: Πρόθεση της HARTA είναι η επιβράβευση των νικητών, σε κάθε κατηγορία και σε ετήσια βάση! Οι υπόλοιποι συμμετέχουν σε μια διαδικασία που χάρη στο ύφος της δίνει κίνητρα στο μέσο αθλητή να βελτιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, όπως ακριβώς συμβαίνει γενικότερα στους αγώνες.
13. Τι γίνεται με τους αγώνες που δεν θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της HARTA;
HARTA: Απολύτως τίποτα! Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, άρα όσες διοργανώσεις επιθυμούν, συμμετέχουν! Και δεν υπάρχει καμία δέσμευση για κανέναν, ούτε διοργανωτή, ούτε αθλητή. Βασική μας αρχή στη HARTA είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, δεν ιδρύσαμε την HARTA για να έχει ρόλο αστυνόμευσης αλλά συνένωσης του ελληνικού ορεινού τρεξίματος.
– Σημείωση: Οι “Συχνές Απορίες” θα εμπλουτίζονται σταδιακά και με άλλες που θα προκύπτουν στην πορεία της εξέλιξης του πρωταθλήματος.

• Πηγή: Γραφείο Τύπου HARTA (e-mail: Pressoffice@harta.run – website: www.Harta.run )

Δημοφιλη Αρθρα