fbpx

ΦΕΚ και ΚΥΑ του “Lockdown2” με όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου

iRun

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση με όλα τα μέτρα που θα ισχύουν για το νέο lockdown σε όλη τη χώρα, που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα το πρωί και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Στις 64 σελίδες του το ΦΕΚ περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό που ισχύουν σε κάθε πεδίο δραστηριότητας, από τις μετακινήσεις με SMS και τις συναθροίσεις, μέχρι τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον αθλητισμό (σελίδα 16), την εκπαίδευση και τους χώρους λατρείας.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο ΦΕΚ στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες- τα οποία έχουν διπλασιαστεί! Ακόμη, το ΦΕΚ περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για τις αεροπορικές μετακινήσεις καθώς και οδηγίες και μέτρα προστασίας για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

  • Αναλυτικά το ΦΕΚ με τα μέτρα του lockdown ΕΔΩ.

 

«Πράσινο φως» για προπονήσεις σε 14 αθλήματα για την περίοδο του lockdown, δίνει κοινή υπουργική απόφαση

Η απόφαση αφορά τις εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων έως τις 30 Νοεμβρίου. Αντίθετα, απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως 3 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

  • Στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)
  • Κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια, έως τρία άτομα ανά διαδρομή)
  • Αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, θαλάσσιο σκι, ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός, ορειβασία/αναρρίχηση.

Συστήνεται, όπου υπάρχει περιορισμός χωρητικότητας, ο χρόνος άσκησης να είναι έως 1 ώρα. Οι αθλούμενοιμπορούν να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι στα όρια του
Δήμου τους.

Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν:

  • στη Super League
  • στη Basket League
  • στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA),
  • εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, ομαδικών αθλημάτων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό γίνεται μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για τον κορωνοϊό με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Ακόμη, επιτρέπεται η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όσους αναφέρονται στις ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η ΓΓΑ, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.


 
 

Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία και η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΓΓΑ διευκρινίζει ότι άμεσα θα εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Τέλος, θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η ΓΓΑ, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους.

 

Τις αναλυτικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την άθληση υπό τα ειδικά περιοριστικά μέτρα της περιόδου 7-30/11/2020 μπορείτε να κατεβάσετε ΕΔΩ.

 

Τέλος, τα περιοριστικά μέτρα θα επανεκτιμώνται ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οι οδηγίες θα επικαιροποιούνται.

 

Δημοφιλη Αρθρα