fbpx

Guardian: Το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ ίσως πρέπει να ξηλωθεί τελείως!

Η καταγραφή της κατάστασης και η πηγή που έκανε λόγο για ενδεχόμενη αφαίρεση των δύο θόλων

iRun
OAKA Καλατράβα

Η βρετανική εφημερίδα “Guardian” σε δημοσίευμά της κάνει αναφορά στο πρόσφατο κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, καθώς και στα αποτελέσματα της έκθεσης του ΤΑΙΠΕΔ, ρίχνοντας “βόμβα” για ενδεχόμενη αφαίρεση του στέγαστρου Καλατράβα.

Ο Guardian, επικαλούμενος πηγή του, αναφέρει πως εξετάζεται σαν λύση το ξήλωμα ολόκληρου του στεγάστρου Καλατράβα. «Τίποτα προς το παρόν δεν αποκλείεται» λέει χαρακτηριστικά η πηγή, και εκτιμά ότι «το στέγαστρο ίσως θα πρέπει να απομακρυνθεί».

Το δημοσίευμα κάνει μία αναδρομή στην κατασκευή του στεγάστρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από τον Σαντιάγο Καλατράβα, χαρακτηρίζοντάς το ως «μνημείο περηφάνιας και απόδειξη πως οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα». Συνεχίζει, τονίζοντας πως «20 χρόνια μετά, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει επ’ αόριστον λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του στεγάστρου Καλατράβα».

«Ήταν μια στέγη που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγάντιος θόλος από λευκό χάλυβα που έπεφτε πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και το έμβλημα του θεαματικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση», ανέφερε αρχικά η έγκυρη βρετανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της για το πολύκροτο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

OAKA

Ως «ολυμπιακό βασανιστήριο» περιγράφεται στο άρθρο του Guardian το στέγαστρο Καλατράβα, εξαιτίας του οποίου το Υπουργείο Αθλητισμού υποχρεώθηκε να κλείσει επ’ αόριστον το κεντρικό στάδιο της χώρας, ανατρέποντας όλον τον σχεδιασμό για τα προγραμματισμένα δρώμενα του 2024.

«Ίσως πρέπει να κατέβει το στέγαστρο»

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Έλενα Σμιθ, συζητείται ως λύση η αφαίρεση της γιγαντιαίας κατασκευής από χάλυβα που εμπνεύστηκε και -με τις ελληνικές ευλογίες- υλοποίησε ο Βαλενθιάνος αρχιτέκτονας προκειμένου να ομορφύνει το 20ετίας κεντρικό στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

«Αλλά μέχρι την Τετάρτη, καθώς το κόστος του να κλείσει το στάδιο γινόταν εμφανές, με την προοπτική να ακυρωθούν δεκάδες εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας sold out συναυλίας των Coldplay το επόμενο έτος – οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να αποσυναρμολογηθεί η περίφημη οροφή συνολικά. Σκουριά είχε βρεθεί όχι μόνο κατά μήκος των χαλύβδινων καλωδίων και των τόξων της, αλλά ακόμη και στους κοχλίες που τη συγκρατούσαν. “Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο”, δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή. “Ίσως θα πρέπει να κατέβει”».

Ανεπαρκής συντήρηση λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό

O Guardian κάνει αναφορά και στα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν άλλες κατασκευές του Ισπανού και επισημαίνει ότι: «ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τον εαυτό του για την κριτική που δέχθηκε για έργα που ενώ ήταν περίπλοκα και εντυπωσιακά, στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά – σε μια περίπτωση, μια στέγη που είχε διαρροή σε ένα οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία».


 
 

Από την άλλη όμως, αναφέρει ότι στην περίπτωση του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ φταίει η ελλιπής συντήρηση και επισημαίνει ότι: «στην Αθήνα όμως, αυτή την εβδομάδα ήταν η ανεπαρκής συντήρηση που κατηγορήθηκε για τη δυσχερή κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου και, μάλιστα αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε άλλη εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

«Η έλλειψη συντήρησης πίσω από τις εγκαταστάσεις που τώρα στέκονται άδειες, βεβηλωμένες και εγκαταλελειμμένες, έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές στον προϋπολογισμό που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών, αφού η πληγείσα από το χρέος χώρα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία – και την εκδίωξη από την ευρωζώνη – στα τέλη του 2009», τονίζεται από την βρετανική εφημερίδα.

OAKA

Το ΟΑΚΑ από ψηλά με τη χρήση drone από την ομάδα Up Stories

Στο κείμενο του Guardian γίνεται μια πληρέστατη καταγραφή των όσων μεσολάβησαν από την ανακοίνωση για το «λουκέτο» στο εμβληματικό στάδιο της Αθήνας και ως τη στιγμή της δημοσίευσης. Μεταφέρονται το πόρισμα της μελέτης που είχε παραγγελθεί, οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και όσα ισχυρίστηκε ο πρώην υφυπουργός Σταύρος Κοντονής για το θέμα των χρημάτων που δεν δόθηκαν για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, αλλά και για το θέμα με τον φάκελο που έψαχναν οι αρχές, αλλά δεν έβρισκαν.

«Δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ. Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014». Ακόμη και οι προσπάθειες των υπαλλήλων του υπουργείου να βρουν το φάκελο του Ολυμπιακού Σταδίου είχαν αποβεί άκαρπες, υποστήριξε ο Κοντονής, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Δεν μπορούσαμε καν να βρούμε τον φάκελο του έργου… Αναγκαστήκαμε να τον ζητήσουμε από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν συντρέχει κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης

Η εφημερίδα γράφει πάντως, ότι κάποιοι μηχανικοί στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι έτοιμο να πέσει. «Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση. Ορισμένοι που εργάστηκαν για το σχεδιασμό το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, με απαρχή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μέχρι τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση», τονίζει ο Guardian.

Σχολιάζει πάντως ότι: «αυτό που κάποτε ήταν μια στιγμή ολυμπιακής δόξας, θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια εξωφρενική τρέλα, με πολλούς Έλληνες να θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπεύθυνους για την επιτάχυνση του βουνού του χρέους που προκάλεσε την παραλίγο οικονομική κατάρρευση της χώρας».

• Με πληροφορίες από iefimerida.gr, tovima.gr

Δημοφιλη Αρθρα

iRun 45 Χειμώνας 2024

Get your magazine at home!

Γίνε Συνδρομητής
και πάρε δώρο
την τσάντα του iRun!