fbpx

Η απίστευτη ελαφρότητα των… τηλεοπτικών GNTM «αστέρων»! (vid)

iRun

Το ριάλιτι Greece Next Top Model (GNTM) του τηλεοπτικού καναλιού STAR για τις “ανάγκες” των γυρισμάτων της εκπομπής όργωσε με όχημα 4X4 και δύο μηχανές την προστατευόμενη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο και μία από της ομορφότερες της Ευρώπης!

Τα γυρίσματα έγιναν σε περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας NATURA 2000, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Σφοδρές ήταν φυσικά οι αντιδράσεις που προκάλεσε η βεβήλωση της μοναδικής παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο από το ριάλιτι του STAR.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο γυρίστηκε στην Ελαφόνησο για να υποστηρίξει το… “MadMax concept” και έκπληκτοι οι τηλεθεατές παρακολούθησαν τους παρουσιαστές και τους συμμετέχοντες στο ριάλιτι να οργώνουν την παραλία με τις αμμοθίνες με τζιπ 4Χ4 και μοτοσυκλέτες. Οι σοκαριστικές εικόνες προκάλεσαν εκατοντάδες οργισμένα σχόλια στη επίσημη σελίδα του STAR στο Facebook.

Μεγάλο προβληματισμό βεβαίως δημιουργεί το γεγονός ότι η κίνηση οχημάτων στην παραλία απαγορεύεται αυστηρά και είναι ένα ερώτημα εάν ο Φορέας Διαχείρισης έδωσε και γιατί άδεια για την καταστροφική χρήση του μοναδικού βιότοπου. Το ερώτημα είναι εάν γνώριζε για τα γυρίσματα του ριάλιτι του STAR, GNTM και ο δήμος Ελαφονήσου. Και αν όχι, τι σκοπεύει να κάνει…

Άλλωστε, η ιστοσελίδα του δήμου ορθά ενημερώνει τους πολίτες για τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου της προστατευόμενη περιοχής, όπου συγκεκριμένα αναφέρει:


 
 

«Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες” – με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- που αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας».

Και συνεχίζει: «Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύονται».

Το θέμα ανέδειξε επίσης η κίνηση για την προστασία των ελληνικών βουνών “Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά” μέσα από τη σελίδα της, όταν μείναμε… άλαλοι από το γεγονός! Δημοσίευσαν συγκεκριμένα:
«Δεν έχει πάτο το “made in Greece” βαρέλι τελικά.
Σπινιαρίσματα και “όργωμα” της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο, για τα γυρίσματα του Greece’s Next Top Model, από όχημα 4×4 και δύο μηχανές.
Πρόκειται για ευαίσθητο οικοσύστημα (με είδος ενδημικού φυτού), ενταγμένο στις περιοχές Natura 2000 – Εδώ ζούμε και προφανώς μια τέτοια ενέργεια είναι ανεπίτρεπτη.
Θα σκεφτείτε ορισμένοι: καλά ρε παιδιά συγκρίνετε τη δραστηριότητα αυτή με την μη αναστρέψιμη καταστροφή που προκαλεί η εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων σε προστατευόμενες -και μη- περιοχές;
Πρόκειται για την ίδια νοοτροπία θα πούμε εμείς. Και με αυτήν τη νοοτροπία δεν πάμε πουθενά».

Με φόντο την Ελαφόνησο και… MadMax concept, αποφάσισαν οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού προγράμματος του STAR να κρίνουν ποιος παίκτης δεν θα καταφέρει να φτάσει στην τελική 6άδα του #GNTMgr, όπως αναφέρεται και στην επίσημη σελίδα του καναλιού…

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως εκπομπές με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό και μεγάλη τηλεθέαση είναι δυνατόν να προβάλουν, έστω την έμμεση για κάποιους, καταστροφή την ελληνικής βιοποικιλότητας και των ενδημικών ειδών της…

Τηλεοπτικό (αδηφάγο) lifestyle στα μάτια όλου του κόσμου ή σεβασμός και προστασία στο περιβάλλον μας;

– Τα σχόλια και οι διαμαρτυρίες σας εδώ…

Δημοφιλη Αρθρα