Ενας επιτυχημένος τερματισμός Ελληνίδας μαραθωνοδρόμου σ’ έναν εκπληκτικό μαραθώνιο της Ανταρκτικής είναι σίγουρα μια εξαιρετική είδηση!
Η Μαρία Ελουΐζα Σταβάρα-Μητσιά, η μοναδική Ελλληνίδα που συμμετείχε στον αγώνα των 100 συμμετοχών, κατάφερε να τερματίσει μέσα σε 5 ώρες τη δύσκολη μαραθώνια απόσταση του Antarctica Marathon 2022 και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!
Η Μαρία, μια πολυδιάσταστη προσωπικότητα και γνώριμη φιγούρα στη δρομική μας κοινότητα, είναι μέλος της δρομικής ομάδας Marathon Team Greece By Maria Polyzou, και η πρόεδρος των “Δρομέων Ελπίδας”. Έχει βάλει το τρέξιμο στην καθημερινότητά της και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο! Έχει τερματίσει σε πολλούς μαραθωνίους, κέρδισε το μετάλλιο των 6 Major Marathons και μπήκε στη λίστα των πιο γρήγορων Ελληνίδων μαραθωνοδρόμων.
Στο πρόσφατο δρομικό της ταξίδι, βρέθηκε στον τόπο όπου έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με πανύψηλα παγόβουνα, εκατοντάδες πιγκουίνους, φώκιες και φάλαινες, που ζουν σε αυτήν την παρθένα γωνιά της Ανταρκτικής.
«Από Ελλάδα ήμουν μόνο εγώ και ένας Ελληνοαμερικάνος δεύτερης γενιάς, ο Μανώλης Μουστακάκης από τη Νέα Υόρκη» είπε στην Χαρά Λειβαδίτη η Σταβάρα-Μητσιά, σύζυγος του Μίλτου, γιου του Μανώλη Μητσιά.
«Ο αγώνας έγινε στο King George island, ένα από τα πολύ λίγα μέρη στην Ανταρκτική όπου έχει γη και μπορούν να τρέξουν 100 άτομα! Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για την προστασία του περιβάλλοντος της Ανταρκτικής, δεν επιτρέπεται να αποβιβάζονται στην γη πάνω από 100 άτομα ταυτόχρονα, οπότε χωριστήκαμε σε δύο κύματα. Το πρωϊνό, για τους αθλητές του Ημιμαραθωνίου και πιο αργούς μαραθωνοδρόμους, και το μεσημεριανό, για πιο γρήγορους, στο οποίο έτρεξα κι εγώ».
Το ταξίδι και ο αγώνας
«Ξεκινήσαμε γι’ αυτό το ταξίδι 79 άντρες και 79 γυναίκες από όλο τον κόσμο. Τα 13 άτομα δεν καταφέρανε να φτάσουν στην εκκίνηση, επειδή νοσήσανε είτε στο Μπουένος Άιρες, είτε στο πλοίο και έπρεπε να απομονωθούν.
Ο καιρός ήταν πάρα πολύ καλός, ήμασταν τυχεροί, κυμάνθηκε από -2 έως +1 βαθμούς, χωρίς βροχή και με ήλιο ανά διαστήματα. Η διαδρομή ήταν ένα απαιτητικό trail με συνεχείς ανηφόρες και κατηφόρες, κάποια κομμάτια ήταν πολύ απότομα. Ήταν κυκλική, την επαναλάβαμε 6 φορές για τον Μαραθώνιο και 3 φορές όσοι έτρεξαν στον Ημιμαραθώνιο. Στην εκκίνηση είχαν μαζευτεί πιγκουινάκια και χαζεύανε με περιέργεια τον εξοπλισμό μας!
Δεν ξέρω ακόμη πόσοι τερματίσανε τον Μαραθώνιο, καθώς πολλοί αποφασίσανε κατά την διάρκεια του αγώνα να ολοκληρώσουνε μόνο τα 21 πρώτα χιλιόμετρα (είχαν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό, αλλά δεν θα μπορούν να λάβουν διάκριση). Οι ακριβείς χρόνοι μας θα ανακοινωθούν από τη διοργάνωση το βράδυ. Ο πρώτος άνδρας στην απόσταση του Μαραθωνίου τερμάτισε περίπου σε 3 ώρες και 45 λεπτά, ενώ η πρώτη γυναίκα περίπου σε 4 ώρες και εγώ τερμάτισα σε 5:00».
- Ο αγώνας Antarctica Marathon διεξάγεται στο νησί King George, ακριβώς πάνω στην άκρη της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Κινείται πάνω σε μια ελικοειδή διαδρομή από την Artigas, την επιστημονική ερευνητική βάση της Ουρουγουάης μέχρι το δυτικό άκρο του παγετώνα Collins. Αποτελείται από χωματόδρομους, συχνά λασπώδεις που ενώνουν τις ερευνητικές βάσεις της Ουρουγουάης, της Χιλής, της Κίνας και της Ρωσίας.
Οι θερμοκρασίες αυτές τις μέρες του Ιανουαρίου κυμαίνονται από -2 έως +1°C αλλά με τον κρύο αέρα η αίσθηση ψύχους είναι και 6 βαθμούς χαμηλότερη. Η διοργανώτρια εταιρεία, Marathon Tours & Travel ενημερώνει όλους τους δρομείς που συμμετέχουν ότι πρέπει να είναι αυτάρκεις και δεν πρέπει να περιμένουν πρόσβαση σε εσωτερικές εγκαταστάσεις.
«Brutal trail, cool weather, extraordinary scenery» ήταν η λακωνική ανάρτηση της Ελληνίδας μαραθωνοδρόμου, μετά τον τερματισμό της στον παγωμένο μαραθώνιο της Ανταρκτικής, μαζί με το φωτογραφικό ενσταντέ που κρατά υπερήφανα και χαμογελαστά τη γαλανόλευκη!
«Nothing Ιs Impossible», λοιπόν, για την Μαρία-Ελουΐζα Σταβάρα, εκτελώντας επακριβώς το σύνθημα της δρομικής της ομάδας, που έχει επικεφαλής τη σπουδαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαραθωνίου και προπονήτρια μεγάλων αποστάσεων Μαρία Πολύζου.