fbpx

Η Οίτη σε κίνδυνο! Μπορείς και πρέπει κι εσύ να βοηθήσεις!

iRun

Μεγάλο τμήμα της Οίτης αποτελεί τον ένα από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας. Σαν «το βουνό των λουλουδιών» είναι γνωστό στους περισσότερους και όχι άδικα. Ταυτόχρονα είναι γνωστό για την «Πυρά του Ηρακλέους» γιατί εκεί στα 1560μ «αποθεώθηκε» ο μυθικός ήρωας Ηρακλής και ερείπια του αρχαίου βωμού σώζονται μέχρι σήμερα.

Τα λιβάδια της Οίτης με τα σπάνια λουλούδια, τα δάση ελάτης αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος δεν θα είναι πια τα ίδια αν επιτρέψουμε να μπουν ανεμογεννήτριες. Δώσε μόνο 10 λεπτά από το χρόνο σου για να μπεις και να γράψεις ένα σχόλιο στην δημόσια διαβούλευση.

Οίτη

Όπως είναι γνωστό, είναι στη δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) οι τρεις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς που μεθοδεύουν να φτιάξουν/φορτώσουν στην Οίτη.

* θυμίζουμε ότι στις 25/3 λήγει η προθεσμία για τη διαβούλευση της ΜΠΕ του έργου ΑΣΠΗΕ στο ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ

Η Οίτη σε κίνδυνο!
Μπορείς και πρέπει και εσύ να βοηθήσεις!
Δώσε 10 λεπτά από το χρόνο σου!

Κάνουμε εγγραφή πρώτα στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο | ΥΠΕΝ (εδώ)

και στη συνέχεια εδώ: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/5698

και στις 1/4 αυτή για τον ΠΥΡΓΟ εδώ: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/5735

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με πληροφορίες από το έργο από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία για τα σχόλιά σας).

Οίτη ανεμογεννήτριες

Θέμα: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 31,2 MW ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «GREEN VELOCITY 4 M.Ι.Κ.Ε.» – ΘΕΣΗ: «ΠΥΡΓΟΣ», Δ.Ε. ΚΑΛΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΤΗΣ, ΔΗΜΩΝ ΔΕΛΦΩΝ & ΛΑΜΙΕΩΝ»

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση οκτώ ( 8 ) ανεμογεννητριών ισχύος 31,2 MW στην κορυφή της Οίτης, τον ΠΥΡΓΟ, σε υψόμετρα 2.000μ περίπου, ύψους 150 μέτρων η κάθε μία (84m ο πυλώνας και 65,6m το πτερύγιο).

Γενικά:

Το έργο αναφέρεται στην Οίτη του Εθνικού Δρυμού, με την Προστατευόμενη Περιοχή NATURA και τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ), με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα∙ αναφέρεται στο αναγνωρισμένο βουνό των λουλουδιών με την Βερόνικα της Οίτης, το βουνό του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Είναι η Οίτη το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα άγρια φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και τις πηγές του Γοργοποτάμου και του Μόρνου, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλέους, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί αυτό το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Αναλυτικότερα επισημαίνουμε:

  1. Πρόκειται για παράνομη κατάτμηση ενός συνολικά σχεδιαζόμενου έργου τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών στις θέσεις: “ΠΥΡΓΟΣ”, “ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1”, “ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 2” και “ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ”, από εταιρείες ιδίων συμφερόντων, με κοινή διαδρομή, κοινή έδρα και κοινό έλεγχο από την “KIEFER TEK Ε.Π.Ε.”. Η κατάθεση των ΜΠΕ των τεσσάρων έργων κατά χρονικά διαστήματα, ενώ ουσιαστικά βρίσκονται στο ίδιο στάδιο αδειοδότησης, δείχνει τη σκοπιμότητα για να μη θεωρηθεί κατάτμηση, αλλά ξεχωριστά έργα, να μην πάει ο έλεγχος και η έγκριση της ΜΠΕ στο Υπουργείο ως Α1, αλλά στην Αποκεντρωμένη ως Α2. Σύμφωνα με το νόμο, έργα ΑΣΠΗΕ με ισχύ πάνω από 60MW πρέπει να αδειοδοτούνται από το Υπουργείο. Το κυριότερο όμως είναι ότι επιδιώκουν να αποφύγουν την αξιολόγηση των σωρευτικών και συνεργιστικών συνεπειών του ενιαίου έργου των δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων, των τεράστιων εκχωματώσεων και επιχωματώσεων, της μεγάλης καταστροφής δασικής έκτασης με την κοπή των δέντρων κυρίως στα συνοδά έργα – μόνο για το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται ότι η συνολική επέμβαση είναι περίπου 105 στρέμματα [σελ 339] – των εικοσιδύο (22) ισοπεδωμένων πλατειών μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου(!), της ανατροπής της ροής των νερών και τον κίνδυνο της σταδιακής συρρίκνωσης των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων του κάμπου της Λαμίας, του Γοργοποτάμου και του Μόρνου.
  2. Η εταιρεία προσπαθεί, με τις πανομοιότυπες ΜΠΕ, να αποδείξει ότι οι τριάντα εφτά (37) ανεμογεννήτριες – γιατί τόσες είναι μαζί με τον ΑΣΠΗΕ στη θέση ΤΌΥΡΛΑ-ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ των 15 α/γ, κι εμείς ξέρουμε να μετράμε το σύνολο των ανεμογεννητριών, που μεθοδεύεται η εγκατάστασή τους στο βουνό – θα έχουν ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ επιπτώσεις στον τουρισμό και την αναψυχή στην Οίτη, όπως θα έχουν, λένε, και ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ επιπτώσεις στο έδαφος, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά και στη χλωρίδα [σελ 223]. Δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον της περιοχής αλλά ΘΕΤΙΚΕΣ κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις! [σελ 340] και «η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει πόλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αφού με την κατάλληλη διαφήμιση και προώθηση θα ελκύει επισκέπτες για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και επιδεικτικούς(…) σκοπούς, σχολικές εκδρομές κλπ» [σελ 61] και «Επιπλέον, η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων έχει αποδεδειγμένα δημιουργήσει πόλους έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος» [σελ 339]. Τόσο καλά! Αυτά βέβαια τα διαβάζουμε σε όλες τις ΜΠΕ και είναι copy paste για όλες τις ΜΠΕ στην Ελλάδα. Αγνοεί σκόπιμα ότι η Οίτη είναι το αγαπημένο βουνό των ορειβατών, των πεζοπόρων και των φυσιολατρών με δεκάδες αναγνωρισμένα μονοπάτια και με ορειβατικό καταφύγιο. Για το λόγο αυτό αναφέρει ότι «Σε σχέση με την αναψυχή το έργο δεν θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις καθώς η περιοχή δεν χρησιμοποιείται για αναψυχή»! (σελ. 361). Αγνοεί σκόπιμα ότι σε όλα σχεδόν τα 25 χωριά της Οίτης λειτουργούν επιχειρήσεις, που έχουν σχέση με τον ήπιο ορεινό τουρισμό της Οίτης, ο οποίος αντικειμενικά θα πληγεί ανεπανόρθωτα, θα απαξιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων και οι επιχειρήσεις, πράγμα που θα οδηγήσει πολλούς να στραφούν και εναντίον της εταιρείας για αποκατάσταση. Αναφέρει χαρακτηριστικά στη σελίδα 359 ότι «Η κατασκευή και λειτουργία του έργου δεν σχετίζεται με παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής μελέτης και κατά συνέπεια δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον της περιοχής»
  3. Κάνοντας μια ανάγνωση των 440 σελίδων της ΜΠΕ διαβάζει κανείς ότι «Συνολικά για την πρόσβαση προς το γήπεδο του μελετώμενου ΑΣΠΗΕ θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας Γ΄ κατηγορίας συνολικού μήκους 7.375 μ. καθώς και η βελτίωση του υφιστάμενου δασικού δρόμου για μήκος 10.509m.» [σελ. 83]. Αναφερόμαστε ουσιαστικά σε ένα συνολικό μήκος νέων χωματόδρομων 17.884m! για να περάσουν και να φτάσουν τα μεγαθήρια στα 2.000m. Όπως επίσης θα κατασκευαστεί εσωτερικό υπόγειο δίκτυο Μ.Τ. 33 KV από τον οικίσκο ελέγχου προς κάθε Α/Γ μήκους 9.965μ (στη μεν σελίδα 78 αναφέρει «Υπόγειο εσωτερικό Δίκτυο Μ.Τ. 33 KV, μήκους 9.965μ περίπου, από τον κεντρικό πίνακα του οικίσκου ελέγχου έως την κάθε Α/Γ, παραπλεύρως της νέας οδοποιίας πρόσβασης», στη σελίδα 87 αναφέρει «Υπόγειο Εσωτερικό ηλεκτρικό δίκτυο Μ.Τ. 33KV για τη διασύνδεση των Α/Γ με τον οικίσκο ελέγχου 19,965 km») καθώς και εξωτερικό δίκτυο Μ.Τ. 33KV από τον οικίσκο στον υποσταθμό μήκους 27.396μ δίπλα στους δρόμους (σελ. 78) σε χαντάκι βάθους 1μ και πλάτους 0,8μ (σελ. 81) με όσα αυτό συνεπάγεται για το υψόμετρο, το βραχώδες και το πρανές του εδάφους. Ας μας πουν επιτέλους σε ποια χώρα της Ευρώπης συμβαίνει αυτό. Η δε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) θεωρεί αμελητέο και ασήμαντο το νέο οδικό δίκτυο των 18χιλ σε μια τέτοια ορεινή περιοχή και διακινδυνεύει με ευκολία αναφέροντας ότι: «Οι προβλεπόμενες διανοίξεις νέων δρόμων και βελτιώσεις των υφιστάμενων για την ολοκλήρωση των εσωτερικών οδικών δικτύων του πάρκου έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε, αφενός να καλύπτουν τις ανάγκες του έργου και αφετέρου να προκαλούν τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη δομή των ενδιαιτημάτων της περιοχής» [σελ 87 της ΕΟΑ]
  4. Η θέση εγκατάστασης του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ εμπίπτει εντός των ορίων της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) GR104 «Όρος Οίτη», κάτι που επισημαίνεται και στη ΜΠΕ [σελ. 275] «Η περιοχή βρίσκεται εκτός ζώνης ορνιθοπανίδας, ωστόσο αποτελεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά (GR104 – Όρος Οίτη)». Κατά συνέπεια, ο ΑΣΠΗΕ εμπίπτει στις προβλέψεις του ν. 4296/2014, άρθρο 13 (ΦΕΚ 214/τ. Α/2.10.2014), σύμφωνα με τον οποίο: «Επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας και των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.) της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ ύστερα από την απαιτούμενη κατά το άρθρο 10 του ν. 4014/2011 Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και βάσει των σχετικών διατάξεων της υπουργικής απόφασης οικ. 170225/2014 (Β΄135) και της υπουργικής απόφασης 52983/1952/2013 (Β΄ 2436) για τα έργα των κατηγοριών Α΄ και Β΄ του ν. 4014/2011, αντίστοιχα».

Όπως είναι γνωστό, η ΜΠΕ του έργου είχε υποβληθεί αρχικά τον Αύγουστο του 2021 χωρίς να περιλαμβάνει τεύχος Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης ήταν η απόσυρση της ΜΠΕ, η οποία ωστόσο επανυποβλήθηκε περιλαμβάνοντας τεύχος ΕΟΑ μόλις 5 μήνες (!) αργότερα. Καθώς από τη στιγμή της πρώτης υποβολής της ΜΠΕ μέχρι την επανυποβολή της δεν έχει μεσολαβήσει αναπαραγωγική περίοδος ορνιθοπανίδας, δημιουργείται εύλογα η απορία εάν η ΕΟΑ καλύπτει τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ως προς την πληρότητά της.


 
 

Πιο συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές της ορνιθολογικής έρευνας της ΕΟΑ για έργα κατηγορίας Α2 (όπως το παρόν) εντός ΖΕΠ – και κατά αντιστοιχία εντός ΣΠΠ – περιγράφονται στην ΥΑ υπ’ αρ. 170225/20.10.2014 «Εξειδίκευση των περιεχομένων των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Α΄ της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. 1958/2012 (Β΄ 21) όπως ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), καθώς και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας» (ΦΕΚ 135/τ. Β’/27.01.2014). Στο Παράρτημα 3.2.1 «Προδιαγραφές Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για έργα και δραστηριότητες που βρίσκονται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, για την οποία δεν προβλέπονται ειδικότερες πρόνοιες προστασίας και διαχείρισης ή δεν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις», αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο οφείλει να πραγματοποιείται η έρευνα πεδίου για την καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος. Για έργα και δραστηριότητες της Υποκατηγορίας Α2 που υλοποιούνται εντός ΖΕΠ, περίπτωση η οποία είναι η πλέον πλησιέστερη στην υπό κρίση περίπτωση, αφού το έργο δεν βρίσκεται μεν εντός ΖΕΠ, αλλά βρίσκεται εντός ΣΠΠ, η εργασία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον:

  • παρατηρήσεις των ειδών ορνιθοπανίδας κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, ανάλογα με την εποχιακή παρουσία των ειδών σε κάθε περιοχή,
  • εργασίες πεδίου από δέκα (10) έως τριάντα (30) ημέρες,
  • καταγραφή όλων των στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις αναπαραγωγής ειδών, και
  • χαρτογράφηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων των ειδών. Η περίοδος Μάρτιος – Ιούνιος έχει οριστεί ως απαραίτητη για τη διενέργεια παρατηρήσεων ορνιθοπανίδας, καθώς συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο της πλειοψηφίας των ειδών ορνιθοπανίδας. Όπως, όμως, προκύπτει από το Κεφάλαιο 5.1 της ΕΟΑ, η έρευνα πεδίου διενεργήθηκε 24.10.21 έως 24.11.21. Διαπιστώνεται αβίαστα, επομένως, πως δεν υπάρχουν καθόλου παρατηρήσεις την περίοδο Μάρτιο έως Ιούνιο, επομένως δεν πληρούνται οι προδιαγραφές της νομοθεσίας.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανεπάρκειας των ΕΟΑ, σημειώνονται τα εξής:

– Τα μεταναστευτικά αναπαραγόμενα είδη της περιοχής απουσιάζουν εντελώς από την περιοχή την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι παρατηρήσεις πεδίου της ΕΟΑ έχουν διενεργηθεί την εποχή που απουσιάζει στα πεδία διαχείμασης στην Αφρική το είδος χαρακτηρισμού της ΖΕΠ GR2440007 (ΕΘΝIΚΟΣ ΔΡYΜΟΣ ΟIΤΗΣ – ΚΟIΛΑΔΑ ΑΣΩΠΟΥ) Βλαχοτσίχλονο (Emberiza hortulana)! Φυσικά απουσιάζουν και άλλα μεταναστευτικά σημαντικά είδη της ΖΕΠ και ΣΠΠ, όπως ο Φιδαετός (Circaetus gallicus).

-Τα μη μεταναστευτικά αναπαραγόμενα είδη είτε απουσιάζουν εντελώς ή δεν έχουν αντιπροσωπευτική παρουσία την περίοδο Οκτώβριο – Νοέμβριο στις συγκεκριμένες μεγάλου υψομέτρου περιοχές, καθώς λόγω διαθεσιμότητας τροφής έχουν μετακινηθεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και πιθανώς και σε άλλες περιοχές.

Συμπερασματικά, η ανεπάρκεια και μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΟΑ είναι προφανέστατη, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο έγκρισής της.

  1. Όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ [σελίδα 268]: «Πέντε είδη που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή, το Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica), η Πυρρομυωτίδα (Myotis emarginatus), ο Μπαρμπαστέλλος (Barbastella barbastellus), η Καφέ Αρκούδα και ο Λύκος (Canislupus) συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα II της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.» Ειδικότερα, η περιοχή θεωρείται και είναι ο βιότοπος του Αγριόγιδου, την προστασία του οποίου πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέταξε στα οκτώ θεσμοθετημένα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την προστασία απειλούμενων ειδών και τύπων οικοτόπων της χώρας μας (ΦΕΚ 3664/9.8.2021). Η ΜΠΕ του έργου, ενώ αναφέρεται περιγραφικά στη θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία του αγριόγιδου [σελ 269], φαίνεται ως να μην τη λαμβάνει υπόψη της αδιαφορώντας ότι η περιοχή του έργου είναι ο βιότοπός του.

Κατά συνέπεια το έργο αντίκειται στη θεσμοθέτηση του ΥΠΕΝ και η ΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί.

  1. Όπως είναι γνωστό, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ) (Υ.Α. 49828/08 ΦΕΚ 2464 Β/3-12-2008) είναι σε διαδικασία αναθεώρησης. Το παρόν Πλαίσιο είναι ένα απαρχαιωμένο Ειδικό Χωροταξικό (2008) και μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης της νομιμότητας του, ειδικότερα λόγω του ότι παραβιάζει τις οδηγίες 92/43/ΕΟΚ (Περιοχές Νatura), και 2001/42 (Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) [Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής – Υπόθεση 2014/4073]

Το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση, ιδίως ΑΣΠΗΕ, σε κάθε περιοχή της χώρας. Έχουν χορηγηθεί από την ΡΑΕ Βεβαιώσεις Παραγωγού μόνο για ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος άνω των 40 GW και είναι υπό εξέταση αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ακόμη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ, χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά παράβαση της συνταγματικής προστασίας των δασών και κατά παράβαση της αρχής της βιωσιμότητας, αλλά και αυτής ακόμη της νομοθεσίας που καθορίζει ποσοτικούς περιορισμούς στην εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ανά τεχνολογία.

Οι αθρόες αυτές αδειοδοτήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, ούτε και στις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προώθησης των ΑΠΕ, πράγμα που επικαλείται η ΜΠΕ, ή του ισχύοντος Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα [Ε.Σ.Ε.Κ.: Αριθ. 4 /23-12-2019 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 4893/31-12-2019)], όσον αφορά το μερίδιο των ΑΠΕ και ιδίως των ΑΣΠΗΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Επιπροσθέτως, δυνάμει του ισχύοντος Ε.Σ.Ε.Κ., η επιδιωκόμενη εγκατεστημένη ισχύς ΑΣΠΗΕ μέχρι το έτος 2030 έχει προσδιοριστεί σε 7.000 MW, ενώ έχουν ήδη χορηγηθεί άδειες παραγωγής/βεβαιώσεις παραγωγού για ΑΣΠΗΕ ισχύος άνω των 40.000 MW.

Βάσει των ανωτέρω, η ΜΠΕ είναι απορριπτέα καθώς αντίκειται στα άρθρα 24 παρ. 1 και 2, 79 παρ. 8 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος και στην αρχή της αειφορίας, δεδομένης της ανυπαρξίας επίκαιρου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

  1. Είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) για όλες τις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας, άρα και για την Οίτη. Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός τέτοιου έργου, άρα και η πιθανή κατασκευή του, εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά και στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της Περιοχής NATURA, προκαταλαμβάνει τις προβλέψεις της ΕΠΜ και ακυρώνει τις όποιες προσεγγίσεις της επιστημονικής ομάδας για το μέλλον του βουνού.
  2. Από την περιοχή, που προβλέπεται να αναπτυχθεί το έργο, διέρχεται το διεθνώς αναγνωρισμένο «Μονοπάτι των Τσοπάνηδων», το οποίο έχει ως αφετηρία το χωριό Νεοχώρι Υπάτης και συνδέει το χωριό με την κορυφή της Οίτης, τον Πύργο στα 2.152μ και κάνοντας κύκλο, επιστρέφει στο χωριό. Ο καθαρισμός και η σήμανση του Μονοπατιού έχει χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Kόλπου και εντάχθηκε στο «Μεσογειακό Δίκτυο Ορεινών Μονοπατιών Προστατευόμενων Περιοχών» (PROGETTO MEDIMONT PARKS), που υλοποιεί η «Επιτροπή Προστασίας Ορεινού Περιβάλλοντος» (Commissione Tutela Ambiente Montano) του Ορειβατικού Συλλόγου Ιταλίας (Club Alpino Italiano).
  3. Από την περιοχή διέρχεται επίσης ο διεθνής Μαραθώνιος της Οίτης 43 χιλ με τον τίτλο «HERCULES MOUNTAIN MARATHON», ο οποίος πραγματοποιείται ανελλιπώς για δεκαπέντε χρόνια από το 2007 με ευθύνη του Αθλητικού Σωματείου «ΤΡΑΧΙΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ» και με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς και ακολουθεί το «Μονοπάτι των Τσοπάνηδων» στο μεγαλύτερο τμήμα του μέχρι την κορυφή.
  4. Η μεθόδευση και η διαδικασία κατασκευής αιολικών σταθμών στην Οίτη έχει συναντήσει την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου επιστημονικού φορέα, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Kόλπου, την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Λαμίας και Δελφών και όλων των κοινοτικών συμβουλίων των 25 χωριών της Οίτης, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με ενδικοφανείς προσφυγές για την ακύρωση από την πρώτη στιγμή των αιτήσεων και των Βεβαιώσεων Παραγωγού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς ζήτησε να παγώσουν όλες οι αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών, όπου υπάρχουν αντιδράσεις, μέχρι τουλάχιστον την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 31,2 MW ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «GREEN VELOCITY 4 M.Ι.Κ.Ε.» – ΘΕΣΗ: «ΠΥΡΓΟΣ», Δ.Ε. ΚΑΛΛΙΕΩΝ & ΥΠΑΤΗΣ, ΔΗΜΩΝ ΔΕΛΦΩΝ & ΛΑΜΙΕΩΝ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

 


Περισσότερες πληροφορίες και άλλα άρθρα μπορείτε να βρείτε στα:

Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης

www.mountain-oiti.blogspot.com

 

Δημοφιλη Αρθρα