fbpx

Ιστορική ορειβατική επιτυχία στην ανάβαση του «φονικού» Κ2 που ακολούθησε όμως μια τραγική απώλεια…

iRun

Η 16η Ιανουαρίου 2021 μας απέδειξε ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο, εφικτό, αλλά επίσης ότι είναι πάντα ταπεινός μπροστά στη μεγαλοσύνη της φύσης και του βουνού…

Σήμερα το απόγευμα στις 16:58 (τοπική ώρα) μια τολμηρή ομάδα Νεπαλέζων ορειβατών της K2 Winter Expedition πάτησε στην κορυφή του Άγριου Βουνού των 8611 μέτρων! Η αποφασιστικότητα των τολμηρών αυτών ορειβατών να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο με απίστευτη υπομονή και συνεργασία, απέδωσε τα μέγιστα! Κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν, την ανάβαση στο Κ2 μέσα στον χειμώνα!

Η πρώτη χειμερινή αποστολή στο K2 που στέφθηκε με επιτυχία, έφερε τη δικαίωση για τους αφανείς ήρωες, τους Sherpas και τη χώρα τους το Νεπάλ, αποδεικνύοντας ότι είναι πολλά παραπάνω από απλοί συνοδοί και αχθοφόροι των Δυτικών ορειβατών.

Σίγουρα όσοι έχουν ζήσει μοναδικές εμπειρίες σε αυτά τα βουνά το γνωρίζουν καλά. Έχουν γυρίσει με απίστευτες ιστορίες για τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, την εργατικότητα αλλά και την ταπεινοφροσύνη τους μπροστά στη δύναμη του βουνού. Δεν είναι καθόλου τυχαία, άλλωστε, η απόφασή τους να σταθούν λίγα μέτρα πριν την κορυφή, ώστε να συγκεντρωθούν και να ανέβουν στο ψηλότερο σημείο όλοι μαζί σαν ομάδα!

«Τα καταφέραμε, πιστέψτε με, το καταφέραμε, το δύσκολο ταξίδι προς την κορυφή που δεν είχε γίνει ποτέ ως σήμερα» ήταν το μήνυμα του μεγάλου Νεπαλέζου ορειβάτη Chhang Dawa Sherpa.
Αξίζει να μείνουν στην ιστορία τα ονόματα των 10 αυτών ορειβατών – sherpas:
Nirmal Purja, Gelje Sherpa, Mingma David Sherpa, Mingma G, Sona Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Pem Chhiri Sherpa, Dawa Temba Sherpam, Kili Pemba Sherpa και Dawa Tenjing Sherpa, αποτελούν πια την πρώτη ομάδα που έφτασε στη 2η υψηλότερη κορυφή του κόσμου Chhogori, του K2 στα 8611 μέτρα.

Για πρώτη φορά, μια ορειβατική αποστολή μέσα στον άγριο χειμώνα των 50° βαθμών υπό το μηδέν, πράγμα που την κάνει και την πιο δύσκολη, απέδειξε ότι τα μεγάλα κατορθώματα κατακτιώνται με τόλμη, αφοσίωση και συνεργασία!


 
 

Το «φονικό βουνό» διατήρησε τη κακή του φήμη…

Την ευφορία της ιστορικής πρώτης χειμερινής αποστολής στο K2 διαδέχθηκε, δυστυχώς, η τραγική είδηση του θανάτου ενός ορειβάτη που βρισκόταν την ίδια στιγμή σε άλλη ομάδα που επιχειρούσε ανάβαση στο βουνό.

Λίγες μόνο ώρες μετά την ιστορική ανάβαση στην κορυφή των 10 Νεπαλέζων ορειβατών, το «Φονικό Κ2», όπως αποκαλείται στη διεθνή ορειβατική κοινότητα, πήρε για πάντα στην αγκαλιά του τον 50χρονο Ισπανό ορειβάτη Sergi Mingote
Ο έμπειρος Καταλανός ορειβάτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Chhang Dawa Sherpa, έπεσε ξαφνικά στο κενό ενώ κατέβαινε από το Camp 1 στα 6050μ. προς το Advanced Base Camp. Ο Chhang Dawa Sherpa δήλωσε από το basecamp ότι «ο Alex Gavan, η Tamara και δύο άλλοι Πολωνοί ορειβάτες του έδωσαν βοήθεια στο ABC, στέλνοντας ιατρική ομάδα από το basecamp, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Ενώ ενημερώθηκαν από την απροσδόκητη κίνηση του GPS tracker του Ισπανού και κατάλαβαν ότι είχε μια μεγάλη πτώση, δυστυχώς δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά για να τον βοηθήσουν πια…».

O Sergi Mingote είχε ανέβει τις επτά κορυφές των 8.000 μέτρων χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο σε απίστευτο διάστημα: Broad Peak, K2 και Manaslu το 2018, Lhotse, Nanga Parbat, Gasherbrum II και Dhaulagiri το 2019, καθώς και το Everest από το Θιβέτ το 2001 και από το Νεπάλ το 2003.

Το φιλόδοξο σχέδιό του ήταν να ανέβει τις 14 “οκτάρες” του πλανήτη χωρίς οξυγόνο σε λιγότερο από 1.000 ημέρες…

• Με πληροφορίες του Terra Adventure Magazine

Δημοφιλη Αρθρα