Ο 9ος Ημιθαραθώνιος Αθήνας είναι πλέον γεγονός! Η πρώτη εκκίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας μετά τα δύο άπραγα αγωνιστικά χρόνια, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΕΓΑΣ στις 07.30 το πρωί της Κυριακής, 12 Σεπτεμβρίου. Μια εκκίνηση που “σφραγίζει” την επιστροφή του δρομικού κινήματος στη χώρα μας σε κανονικούς ρυθμούς!
Μέτρα προστασίας, αποστάσεις στην εκκίνηση, διαδοχικά μπλοκ των 500 και χιλιάδες χαρούμενα πρόσωπα κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση, που από φέτος συνδέει το όνομά της με το όνομα του κορυφαίου δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη, όπως αποφασίστηκε πριν λίγες ημέρες, από φέτος ο αγώνας να τιμά τη μνήμη του.
Ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων, με μεγάλο χορηγό την ERGO κατάφεραν να υλοποιήσουν με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί και να προσφέρουν για μία ακόμη φορά υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, στους δρομείς που συμμετείχαν στον 9ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Την εκκίνηση έδωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, μαζί με τον εγγονό του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελο Παπαγγελίδη- Θεοδωράκη.
• Οι διαδοχικές εκκινήσεις των 8 blocks αθλητών και σε αυτόν τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας, έγιναν μπροστά από το χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη επί της Λεωφόρου Αμαλίας.
Πανελληνιονίκης στους Άνδρες αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Καραΐσκος (Πανελλήνιος Γ.Σ.), που όπως και τις δύο χρονιές που προηγήθηκαν, έτσι και φέτος έκοψε την κορδέλα του τερματισμού με χρόνο 1.08.32. Στη δεύτερη θέση των νικητών ο εξαιρετικός Γιώργος Τάσσης (ΓΣ Σπαρτιατικός), ο οποίος αν και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία λόγω τραυματισμού, επανήλθε δυναμικά τερματίζοντας σε χρόνο 1.09.47. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Λάμπρος Μαλτέζος του Α.Ο. Τρίων Χαλκίδας με χρόνο 1.11.19.
Ο Παναγιώτης Καραΐσκος είναι ο νικητής των δύο τελευταίων διοργανώσεων και πιο συγκεκριμένα το 2019 είχε κερδίσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που είχε γίνει παράλληλα με τον 8ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο της Αθήνας τερματίζοντας σε 1:08.04 που είναι και το ρεκόρ διαδρομής. Το 2020 ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας δεν είχε διεξαχθεί λόγω της πανδημίας με τον κορονοϊό και των αποφάσεων της Πολιτείας, αλλά είχε πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο στο Σχινιά, όπου νικητής ήταν και πάλι ο ίδιος με χρόνο 1:09.33.
«Είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα που στέλνει η διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου καθώς δεν έχουν γίνει αγώνες από το 2019. Ο κόσμος μας έδινε θάρρος στη διαδρομή. Περιμένω να ζήσω ακόμη πιο έντονα την εμπειρία του αγώνα στον Μαραθώνιο. Αγωνιστικά, ίσως μου βγήκε η κούραση από την προετοιμασία και με πρόδωσε η ανηφόρα στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, και δεν κατάφερα να κάνω το ρεκόρ που ήθελα. Είμαι όμως ευχαριστημένος για την τρίτη νίκη μου και την αφιερώνω στον προπονητή μου, Σταύρο Καρρέ, που πέρασε ένα πρόβλημα υγείας», είπε ο νικητής της φετινής διοργάνωσης, Παναγιώτης Καραΐσκος.
> Δείτε το βίντεο του τερματισμού του “αεράτου” Παναγιώτη Καραΐσκου που κατάφερε για τρίτη φορά να κερδίσει το αγώνισμα του Ημιμαραθωνίου δρόμου…
Στις γυναίκες η Κατερίνα Ασημακοπούλου, όπως και στο περσινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο έγινε στο Σχοινιά, έτσι και φέτος πέρασε πρώτη τη γραμμή τερματισμού, διανύοντας την απόσταση σε χρόνο 1.18.34. Η αθλήτρια του Α.Ο. Μυκόνου κατέλαβε την δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, αφού πρώτη στον Ημιμαραθώνιο τερμάτισε η Άλις Ράιτ από την Μ. Βρετανία, που τερμάτισε σε 1.14.53.
H 26χρονη Alice Wright (τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 το 2015, και 5η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 10.000 μ. στο Βερολίνο το 2018), δήλωσε μετά τη νίκη της: «Είμαι πολύ χαρούμενη που κέρδισα, διότι είναι ο πρώτος μου αγώνας μετά από πολύ καιρό που είχα μείνει εκτός λόγω ενός τραυματισμού και μάλιστα σε μια διαδρομή στην Ελλάδα, την οποία αγαπώ πολύ. Είναι ο πρώτος μου αγώνας στην Αθήνα. Ήταν υπέροχος και πολύ καλά οργανωμένος. Σίγουρα θα επιστρέψω του χρόνου, ήταν εκπληκτική εμπειρία».
Η Κατερίνα Ασημακοπούλου βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ στην απόσταση, στην πρώτη της συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδρομή. «Είναι η πρώτη φορά που τρέχω στην Αθήνα και είμαι πολύ ικανοποιημένη για τη νίκη μου. Παρότι είναι δύσκολη η διαδρομή είχα προετοιμαστεί κατάλληλα και πέτυχα ρεκόρ. Σήμερα που βρεθήκαμε όλοι μαζί στην εκκίνηση ήταν ένα ευτυχές γεγονός. Μακάρι του χρόνου τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα. Επόμενος στόχος μου είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Νίκο Πολιά αλλά και τον παλιό προπονητή μου Αλέκο Χαραλαμπόπουλο διότι μου στάθηκε σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε μετά τον αγώνα της.
Δεύτερη στο Πανελλήνιο και τρίτη στην γενική κατάταξη Γυναικών τερμάτισε η Ειρήνη-Ρια Μιχαλά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) με χρόνο 1.21.07 στο ντεμπούτο της στην απόσταση και τρίτη η Μοσχούλα Μανούσου (ΑΟ Μυκόνου) με 1.21.35.
Αναλυτικά αποτελέσματα στη διοργάνωση
Οι πρώτοι έξι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Δρόμου 2021
• Άνδρες
- Παναγιώτης Καραΐσκος (Πανελλήνιος ΓΣ) 1.08.32
- Γιώργος Τάσσης (ΓΣ Σπαρτιακός) 1.09.47
- Λάμπρος Μαλτέζος (ΑΟ Τρίτων Χαλκίδας) 1.11.19
- Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) 1.12.14
- Μιχάλης Χατζηιωάννου (ΑΓΕΣ Κάμειρος) 1.12.55
- Θωμάς Πούλος (ΓΑΣ Ιλισσός) 1.13.38
• Γυναίκες
- Αικατερίνη Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) 1.14.53
- Ειρήνη-Ρια Μιχαλά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) 1.21.07
- Μοσχούλα Μανούσου (ΑΟ Μυκόνου) 1.21.35
- Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός) 1.23.28
- Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο (ΑΟ Κάλλιστος) 1.24.22
- Ανδριάννα Βασιλάτου (Υδρία) 1.25.26