fbpx

Κατρίνε Σβίτσερ: Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Kathrine Switzer

Το 1967 η Κατρίνε Βιρτζίνια Σβίτσερ έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ομως η συμμετοχή της δεν ήταν και τόσο αποδεκτή.

Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, ο διευθυντής του αγώνα Τζον Σέμπλε επιτέθηκε στην 20χρονη δρομέα, προσπαθώντας να της αφαιρέσει τον αριθμό από την μπλούζα της και να της στερήσει έτσι το δικαίωμα συμμετοχής.

Ο προπονητής της Σβίτσερ, Αρνι Μπριγκς, προσπάθησε να προστατεύσει την αθλήτριά του, όμως ο 54χρονος Σέμπλε τον απώθησε ρίχνοντάς τον στον έδαφος.

Τότε ανέλαβε δράση ο φίλος της Σβίτσερ και επίσης συμμετέχων στον αγώνα, Τόμας Μίλερ, ο οποίος απώθησε τον Σέμπλε και έδωσε έτσι την ευκαιρία στη φίλη του να τερματίσει τον αγώνα.

Μετά από αυτήν την πρώτη γυναικεία συμμετοχή στον μαραθώνιο, η Ερασιτεχνική Αθλητική Ενωση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες με άνδρες, και έπρεπε να έρθει το 1972 για να μπορέσουν να τρέξουν επισήμως οι γυναίκες στον Μαραθώνιο.

Kathrine Switzer

Η Κατρίνε Σβίτσερ τερματίζει στον 121ο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 2017

Η Σβίτσερ είχε πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στον αγώνα, καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς του Boston Marathon, δεν υπήρχε κάποια αναφορά όσον αφορά το φύλο των συμμετεχόντων. Ηταν ωστόσο ευρέως γνωστό, ότι οι ερασιτεχνικοί κανόνες απαγόρευαν στις γυναίκες να τρέξουν σε επίσημους αγώνες πάνω από 1,5 μίλι (2,4 χλμ.), που ήταν και αυτό που ισχυρίστηκε ο Σέμπλε μετά το συμβάν που τον έκανε «διάσημο».

«Ηξερα ότι αν τα παρατούσα, κανείς δεν θα πίστευε ποτέ ότι οι γυναίκες είχαν την ικανότητα να τρέξουν 42 χιλιόμετρα. Αν τα παρατούσα, όλοι θα έλεγαν ότι είναι διαφημιστικό κόλπο. Αν τα παρατούσα, θα πήγαινε τα γυναικεία αθλήματα πίσω, και όχι μπροστά. Αν τα παρατούσα, δεν θα έτρεχα ποτέ τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Αν τα παρατούσα, ο Τζοκ Σέμπλε και όλοι σαν και αυτόν θα κέρδιζαν. Ο φόβος και η ταπείνωσή μου μετατράπηκαν σε θυμό», ανέφερε η Σβίτσερ, η οποία σε αργότερη δήλωσή της, και αφού είχε γίνει πια φίλη με τον Σέμπλε, ανέφερε:

Jock Semple, Katherine Switzer

Οι συμφιλιωμένοι Κατρίνε Σβίτσερ και Τζοκ Σέμπλε πριν από την εκκίνηση του 77ου Μαραθωνίου της Βοστώνης

«Συνειδητοποίησα ότι ο Τζοκ Σέμπλε ήταν απλώς ένας καταπονημένος διευθυντής αγώνων που προστάτευε τη διοργάνωσή του από άτομα που πίστευε ότι δεν ήταν ικανά να λάβουν μέρος. Φυσικά, έγινε διαβόητα γνωστός για την κακή του συμπεριφορά. Και ήταν βέβαια προϊόν της εποχής του, η οποία πίστευε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να τρέχουν σε μαραθωνίους. Αλλά ήθελα να του αποδείξω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος.


 
 

Τελικά, ήταν ο Τζοκ που μου έδωσε την έμπνευση να ανοίξω περισσότερες πόρτες για τις γυναίκες. Σχεδόν κάθε μέρα τον ευχαριστώ που μου επιτέθηκε, διότι μου έδωσε αυτήν τη σπίθα. Παράλληλα, χάρισε στον κόσμο μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Μερικές φορές τα χειρότερα πράγματα στη ζωή μπορεί να γίνουν τα καλύτερα».

Kathrine Switzer

Η Κατρίνε Σβίτσερ απονέμει το χρυσό μετάλλιο στη νικήτρια του μαραθωνίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ορεγκον το 2022, Γκότιτομ Γκεμπρεσλάσε

Η 8η Μαρτίου είναι από το 1914 παγκοσμίως η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών και γιορτάζεται για να υπενθυμίζει τα δικαιώματα των γυναικών σε ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα αναπαραγωγής και η βία και κακοποίηση εναντίον τους.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, με αφορμή την International Women’s Day, θα διεξαχθεί στη Χίο το 7o Chios Womens Run, απόστασης 5 χλμ., ένας αγώνας μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, με αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία της Χίου.

 

Διαβάστε ακόμα:

Rimi Riga Marathon (7 Μαΐου 2023)

Torshavn Marathon (4 Ιουνίου 2023)

Oslo Maraton (16 Σεπτεμβρίου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα