Η 8η Μαρτίου είναι παγκοσμίως από το 1914 η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών. Γιορτάζεται για να υπενθυμίζει τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα αναπαραγωγής και τη βία και κακοποίηση εναντίον τους.
Με αφορμή τη σημερινή ημερομηνία, θυμόμαστε την Κατρίνε Σβίτσερ, την πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1967. Μία συμμετοχή που ήταν περιπετειώδης.
Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, ο διευθυντής του αγώνα Τζον Σέμπλε επιτέθηκε στην 20χρονη δρομέα, προσπαθώντας να της αφαιρέσει τον αριθμό από την μπλούζα και να της στερήσει έτσι το δικαίωμα συμμετοχής.
Ο προπονητής της αθλήτριας, Αρνι Μπριγκς, προσπάθησε να την προστατεύσει, όμως ο 54χρονος Σέμπλε τον απώθησε ρίχνοντάς τον στον έδαφος.
Τότε ανέλαβε δράση ο φίλος της Σβίτσερ και επίσης συμμετέχων στον αγώνα, Τόμας Μίλερ, ο οποίος απομάκρυνε τον Σέμπλε και έδωσε έτσι την ευκαιρία στη φίλη του να τερματίσει τον αγώνα.
Μετά από αυτήν την πρώτη γυναικεία συμμετοχή στον μαραθώνιο, η Ερασιτεχνική Αθλητική Ενωση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες με άνδρες, και έπρεπε να έρθει το 1972 για να μπορέσουν να τρέξουν επισήμως οι γυναίκες στον Μαραθώνιο!
Η απόφαση της Σβίτσερ να συμμετάσχει στον αγώνα ήρθε αφού είδε ότι δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους κανονισμούς του Boston Marathon για το φύλο των συμμετεχόντων.
Ηταν βέβαια γνωστό ότι οι ερασιτεχνικοί κανόνες απαγόρευαν στις γυναίκες να τρέξουν σε επίσημους αγώνες πάνω από 1,5 μίλι (2,4 χλμ.), που ήταν και αυτό που ισχυρίστηκε ο Σέμπλε μετά το συμβάν που τον έκανε «διάσημο».
«Ηξερα ότι αν τα παρατούσα, κανείς δεν θα πίστευε ποτέ ότι οι γυναίκες είχαν την ικανότητα να τρέξουν 42 χιλιόμετρα. Αν τα παρατούσα, όλοι θα έλεγαν ότι είναι διαφημιστικό κόλπο. Αν τα παρατούσα, θα πήγαινε τα γυναικεία αθλήματα πίσω, και όχι μπροστά.
Αν τα παρατούσα, δεν θα έτρεχα ποτέ τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Αν τα παρατούσα, ο Τζοκ Σέμπλε και όλοι σαν και αυτόν θα κέρδιζαν. Ο φόβος και η ταπείνωσή μου μετατράπηκαν σε θυμό», ανέφερε η Σβίτσερ, η οποία σε αργότερη δήλωσή της, και αφού είχε γίνει πια φίλη με τον Σέμπλε, ανέφερε:
«Συνειδητοποίησα ότι ο Τζοκ Σέμπλε ήταν απλώς ένας καταπονημένος διευθυντής αγώνων που προστάτευε τη διοργάνωσή του από άτομα που πίστευε ότι δεν ήταν ικανά να λάβουν μέρος.
Φυσικά, έγινε διαβόητα γνωστός για την κακή του συμπεριφορά. Και ήταν βέβαια προϊόν της εποχής του, η οποία πίστευε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να τρέχουν σε μαραθωνίους. Αλλά ήθελα να του αποδείξω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος.
Τελικά, ήταν ο Τζοκ που μου έδωσε την έμπνευση να ανοίξω περισσότερες πόρτες για τις γυναίκες. Σχεδόν κάθε μέρα τον ευχαριστώ που μου επιτέθηκε, διότι μου έδωσε αυτήν τη σπίθα.
Παράλληλα, χάρισε στον κόσμο μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Μερικές φορές τα χειρότερα πράγματα στη ζωή μπορεί να γίνουν τα καλύτερα».
Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, με αφορμή τη σημερινή International Women’s Day, θα διεξαχθεί στη Χίο το 8o Chios Women’s Run, απόστασης 5 χλμ.. Ενας αγώνας μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, με αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία της Χίου.