fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Γκελαούζος

Κώστας Γκελαούζος: Σε σχέση με πέρσι, είμαι 20% βελτιωμένος

Προπόνηση, φαγητό, ύπνος και πάλι από την αρχή. Αυτό ήταν το πρόγραμμα του Κώστα Γκελαούζου τις 65 ημέρες που βρέθηκε στο υψόμετρο του Φλάγκσταφ, εκεί όπου ξεκίνησε τη διαδρομή του με στόχο τους Ολυμπιακούς του 2024.

Ο έμπειρος αθλητής επέλεξε φέτος, μαζί με τον συναθλητή του Παναγιώτη Καραΐσκο, το φημισμένο προπονητικό κέντρο των ΗΠΑ για το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας του. Στο υψόμετρο των 2.100 μ. έδωσε συνέχεια σε ό,τι έχει δουλέψει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, με στόχο σε λίγες ημέρες στον μαραθώνιο του Βερολίνου (25/9) να κυνηγήσει μια σπουδαία επίδοση.

«Ηταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Οταν πήγαμε, οι περισσότεροι προετοιμάζονταν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ορεγκον. Φοβερές αθλητικές εγκαταστάσεις, φοβερή αθλητική νοοτροπία. Στο Φλάγκσταφ ζούσες για να κάνεις προπόνηση», ανέφερε ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών και συμπλήρωσε:

«Θέλαμε ένα μέρος με υψόμετρο και καλό καιρό. Απορρίψαμε Κένυα και Αιθιοπία, γιατί το καλοκαίρι έχει τους μουσώνες και καταλήξαμε στο Φλάγκσταφ, που θεωρώ πως είναι το καλύτερο μέρος για να προετοιμαστεί έναν δρομέας». Ο Γκελαούζος στο διάστημα των ημερών που βρέθηκε στο Φλάγκσταφ είχε την ευκαιρία όχι μόνο να βελτιώσει την αθλητική του απόδοση, αλλά πολύ περισσότερο να μαζέψει εικόνες και εμπειρίες από ένα περιβάλλον που απέχει αρκετά από την ελληνική αθλητική καθημερινότητα.

Γκελαούζος

Κατά τη διάρκεια προπόνησης στο Φλάγκσταφ

 

«Μου έμεινε περισσότερο ο τρόπος που ζουν οι αθλητές. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι αθλητές. Στην Αμερική ο αθλητής είναι επαγγελματίας. Και έτσι τον αντιμετωπίζει ο κόσμος. Οι συνθήκες προπόνησης είναι πραγματικά μοναδικές. Η πόλη των 100.000 κατοίκων είχε έξι στάδια για προπόνηση. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε σπουδαίους αθλητές των αποστάσεων. Τις προπονήσεις μας τις κάναμε κυρίως οι δυο μας, ωστόσο στην πραγματικότητα ποτέ δεν προπονηθήκαμε μόνοι μας. Οταν πηγαίναμε στο στάδιο υπήρχαν άλλοι 30 δρομείς που έκαναν αντοχή με τους οποίους είχαμε επαφή», συμπλήρωσε.

Οι ημέρες στο Φλάγκσταφ απαιτούσαν πολύ ξεκούραση, καλό φαγητό και πολλή δουλειά. «Η πρώτη προπόνηση ξεκίναγε στις 05.00 και τελείωνε στις 07.00. Επιστρέφαμε σπίτι για ξεκούραση και φαγητό και κάναμε ένα ακόμη δίωρο στις 17.00-19.00. Στις 21.00 πηγαίναμε για ύπνο ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμα. Το 80% της προπόνησης έβγαινε στο δρόμο και το υπόλοιπο στο στάδιο. Υπήρχαν ευθείες χωμάτινες διαδρομές 30 χλμ., στις οποίες βγάζαμε πολύ εύκολα 20-22 χιλιόμετρα χωρίς να το καταλάβουμε. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον χωρίς αυτοκίνητα και χάος. Μάλιστα, αν τύχαινε να περάσει κάποιο αυτοκίνητο, πάντα μας έδινε προτεραιότητα».

Στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 2021 ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ τερμάτισε σε 2.16.49, επίδοση που είναι το ρεκόρ του στη διαδρομή και δείχνει πως σε μία πιο βατή διαδρομή θα είναι σε θέση να διεκδικήσει έναν πολύ καλό χρόνο. Τον χρόνο αυτό θα τον επιδιώξει στις 25 του μηνός στη διοργάνωση του Βερολίνου, στον πιο «γρήγορο» μαραθώνιο της Ευρώπης.

«Στον μαραθώνιο του Βερολίνου σίγουρα θέλω έναν χρόνο κάτω από το ατομικό μου 2.14.30. Θεωρώ πως αν δεν πάει κάτι στραβά την ημέρα του αγώνα, θα είμαι σε θέση να τρέξω κάτω από τις 2.14.00. Ο στόχος μου είναι να κυνηγήσω μέσω του ράνκινγκ την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Για να συμβεί αυτό θέλω από φέτος να αρχίσω να προσεγγίζω επιδόσεις στο 2.13.00, ώστε του χρόνου να επιδιώξω ακόμη καλύτερους χρόνους. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θεωρώ πως είμαι περίπου 20% βελτιωμένος σε όλα τα στάδια της προπόνησης». Ο 32χρονος αναφέρθηκε και στα υψηλά όρια που θέτει η WA στο μαραθώνιο.

«Νομίζω πως αυτό συμβαίνει γιατί έχει αλλάξει προς τα πάνω το επίπεδο στο αγώνισμα, την ίδια ώρα που εμείς έχουμε μείνει πίσω. Δεν θεωρώ πως είναι παράλογο εκεί που έχει φτάσει το όριο. Απλώς πλέον έχει γίνει δυσκολότερη και η πρόκριση μέσω του ράνκινγκ», είπε.

Ο Γκελαούζος αναγνωρίζοντας πως η επίτευξη των στόχων δεν θα έρθει παρά μόνο με τις ανάλογες θυσίες, έχει επιλέξει τη φετινή σεζόν όχι μόνο να συνεχίσει – όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια – τη σκληρή προπόνηση, αλλά να την κάνει στο σωστό μέρος. «Μετά το Βερολίνο θα πάω στις ιταλικές Αλπεις για να κάνω εκεί την προπόνησή μου. Αρχές Νοεμβρίου θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να τρέξω στον Μαραθώνιο της Αθήνας (13/11). Φέτος, με την ενίσχυση από τους χορηγούς και την Ομοσπονδία, αποφάσισα να ακολουθήσω τον σωστό τρόπο για την προετοιμασία μου. Οι δρόμοι αντοχής χρειάζονται υψόμετρο. Χωρίς αυτό δεν μπορούν να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», κατέληξε ο Ελληνας δρομέας.

 

Πηγή: ΣΕΓΑΣ

 

Διαβάστε ακόμα:

Impossible is Nothing: O Κώστας Γκελαούζος μέσα από ένα μοναδικό 3D projection της adidas (pics & vid)

Νίκησε στον Big Half ο Μο Φάρα, ετοιμάζεται για τον μαραθώνιο (2 Οκτωβρίου 2022)

Ο Σπύρος Ανδριόπουλος μιλάει στο iRun για το 35 ετών ρεκόρ στα 10000μ

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register