Ο αγαπητός κύριος Χρόνης, ο υπέροχος μαραθωνοδρόμος του Six Star Medal και ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ελληνας που τερμάτισε δύο φορές στο Σπάρταθλον, είχε την ύψιστη τιμή να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα, στο πλαίσιο της Λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».
Κατά τη διάρκεια της 9ης ημέρας της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας από τα Ιωάννινα στην Κέρκυρα, τη φλόγα μετέφεραν εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών οι λαμπαδηδρόμοι Παντελής Κίτσιος, Παναγιώτα Μανοπούλου, Χρήστος Τσιούρης και ο Δημήτρης Χρόνης, ενώ το βωμό άναψε ο πρωταθλητής του ΑΓΣ Ιωαννίνων Νέστορας Κολιός. Ακολούθησαν η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και της Ελλάδας και η ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων.
Παρά τον συννεφιασμένο καιρό, πλήθος Γιαννιωτών περίμενε να δει από κοντά την Ολυμπιακή Φλόγα σε κάθε σημείο της διαδρομής που πέρασε, από την Λεωφόρο Δωδώνης έως τη πλατεία Μαβίλη αλλά και να χειροκροτήσει τους πέντε λαμπαδηδρόμους που κράτησαν στα χέρια τους το κορυφαίο σύμβολο του Ολυμπισμού.
Στη συνέχεια με τη Φλόγα αναμμένη με φόντο τη λίμνη Παμβώτιδα, ακολούθησαν οι ομιλίες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, της Ολυμπιακής Επιτροπής της Γαλλικής Δημοκρατίας, και της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και χορευτικά δρώμενα.
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία που διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, διανύει σήμερα (25/4) την 10η μέρα της με διαδρομή από την Κέρκυρα (ενδιάμεσες στάσεις Μεσολόγγι – Γέφυρα ΡΙΟ, Πάτρα, Σπίτι Παλαμά, Πανεπιστήμιο Πατρών) στην Κόρινθο. Συνολικά η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει 5.202 χιλιόμετρα στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων.
Ο μαραθωνοδρόμος κύριος Χρόνης
Ο Δημήτρης Χρόνης για τρεις δεκαετίες και μέχρι την ηλικία των 48 ετών υπήρξε μανιώδης καπνιστής και υπέρβαρος, με αποτέλεσμα να εμφανίσει κρίσεις δύσπνοιας και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Δεν είχε αυτοσκοπό τον αθλητισμό, αλλά με αφορμή αυτή την αρνητική εξέλιξη, αποφάσισε να προστατέψει την υγεία του. Ετσι, σταμάτησε το κάπνισμα και, προκειμένου να ελαττώσει το βάρος του, άρχισε να τρέχει. Πρώτα γράφτηκε σε γυμναστήριο, και όταν ο διάδρομος δεν τον κάλυπτε πλέον, αποφάσισε να βγει στον δρόμο.
Το τρέξιμο έγινε τρόπος ζωής, ώσπου ωρίμασε μέσα του η ιδέα της συμμετοχής σε αγώνες. Το 2002 τόλμησε να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου με δυσκολία τερμάτισε. Ηταν η αρχή της μεγάλης αλλαγής. Ακολούθησαν μαραθώνιοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σήμερα είναι ένας από τους Ελληνες αθλητές που κατέχουν το μετάλλιο των Six Star Finishers, έχοντας τερματίσει στους έξι μεγαλύτερους μαραθωνίους του κόσμου.
Το 2014 ένιωσε έτοιμος για αγώνες υπεραπόστασης, όπου σημασία έχει ο ανταγωνισμός μόνο με τον εαυτό σου και ο τερματισμός. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ελληνας που τερμάτισε (δύο φορές, το 2017 και το 2019) στο Σπάρταθλον από δημιουργίας του. Εχει την καλύτερη ελληνική επίδοση 186 km σε αγώνα 24h, το 2019 στο No Finish Line (ΝFL Αθηνών) στην ηλικιακή κατηγορία 65-70 ετών.
Μέσα από τα συναισθήματα και τα βιώματά του, μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της αθλητικής πορείας του, ο μαραθωνοδρόμος Δημήτρης Χρόνης, το 2024, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η Στροφή» (από τις εκδόσεις Sportbook), με σκοπό να στείλει θετικά μηνύματα προς άτομα κάθε ηλικίας για αλλαγή του τρόπου ζωής τους και στροφή προς τον αθλητισμό.