fbpx

Μαραθώνιος «Μ. Αλέξανδρος», Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος: Άναψε η φλόγα, όλα έτοιμα στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Φλόγα

Έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια, η «Αλεξάνδρειος» Φλόγα άναψε ξανά σήμερα για να σημάνει την επανεκκίνηση των μεγάλων δρομικών αθλητικών διοργανώσεων στη Θεσσαλονίκη. Έξι αγώνες θα γίνουν συνολικά αύριο Κυριακή (21/11) στη νύμφη του Θερμαϊκού με κυρίαρχα γεγονότα τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» – bwin (08:00 εκκίνηση στην Πέλλα) και τον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο-ZeniΘ (18:30).

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας η αφή της «Αλεξάνδρειου» Φλόγας, ανοίγοντας και την αυλαία για τη μεγάλη αυριανή γιορτή. Η «Αλεξάνδρειος» Φλόγα, αφού πέρασε από τους δεκατέσσερις ενδιάμεσους σταθμούς, έφθασε στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα και άναψε τον βωμό στην παραλία στην Πλατεία Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα παραμείνει αναμμένη μέχρι και τον τερματισμό του τελευταίου συμμετέχοντα δρομέα.

10.000 δρομείς, 53 χώρες, το αγωνιστικό πρόγραμμα

Συνολικά 10.000 δρομείς, από 53 χώρες, έχουν δηλώσει συμμετοχή στους αυριανούς αγώνες. Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 08:00, αφετηρία: Πέλλα), καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 09:00, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων), και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 12:00, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ περιλαμβάνει τον Ημιμαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης 18:30, αφετηρία: Λεωφ. Νίκης, στο ύψος της Πλ. Ελευθερίας), τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 17:30, αφετηρία: Λεωφ. Νίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου), και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 20:15, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).

Όλοι οι αγώνες θα έχουν ως κοινό σημείο τερματισμού το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος 10.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» και ο Δρόμος 5.000μ. του «Νυχτερινού» θα είναι φέτος αφιερωμένοι στη μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου και έλαβαν το όνομα της αδικοχαμένης αθλήτριας, που υπήρξε η πρώτη νικήτρια στους συγκεκριμένους δρόμους, το 2006 στον 1ο Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και το 2012 στον 1ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο.

Μαραθώνιος

Τηλεοπτική μετάδοση

Ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin θα έχει ζωντανή κάλυψη τόσο από την ΕΡΤ3, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσω του https://webtv.ert.gr/ert3/, ενώ ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ θα μεταδοθεί διαδικτυακά (live stream) από το livemedia.gr.

Οι κυριότερες συμμετοχές

Εκτός από μαζική συμμετοχή, οι φετινές διοργανώσεις θα χαρακτηριστούν και από την παρουσία πολλών σημαντικών ονομάτων των μεγάλων αποστάσεων:

Μοναδικής σπουδαιότητας θα είναι η διπλή προσπάθεια της Σόνιας Τσεκίνι, που παρότι προέρχεται από σοβαρό πρόβλημα υγείας και δίνει τη δική της μάχη και δεν το βάζει κάτω: Το πρωί θα βρεθεί στην αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου στην Πέλλα και εφόσον οι δυνάμεις της το επιτρέψουν θα τρέξει και το απόγευμα στον Ημιμαραθώνιο δρόμο του «Νυχτερινού», μόλις μία εβδομάδα μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Επιπλέον, στον Μαραθώνιο δρόμο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, καταξιωμένοι αθλητές όπως ο Ιάσων Ιωαννίδης και ο Γιάννης Κρέκας, ενώ η Πολωνή Μάρτα Μιασκέβιτς, η Τσέχα Μπάρμπορα Νοβάκοβα και οι Ελληνίδες Ειρήνη Πευκιανάκη, Ανδριανή Βασιλάτου, Μαριάννα Τρούλη και Ειρήνη Καρπαθίου. Αναστασία Μαρινάκου, Ειρήνη Μιχαλά, αναμένεται να δώσουν γρήγορο ρυθμό και μεγάλα ρεκόρ  στα 5.000μ., και στα 10.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» αντίστοιχα. Ξεχωριστή και η συμμετοχή του πρώην κωπηλάτη και νυν πρωταθλητή των υπεραποστάσεων Γιάννη Κουρκουρίκη.

Μαρινάκου

Εξίσου υψηλό επίπεδο θα υπάρχει και στον «Νυχτερινό», όπου στον Ημιμαραθώνιο αναμένεται μεγάλο ρεκόρ από τον Βέλγο Γιούσεφ Μπουισάν και τον Κώστα Σταμούλη καθώς και από τις Ισμήνη ΠαναγιωτοπούλουΖωή Μπέτα και Μοσχούλα Μανούσου, με πιθανή επίσης την συμμετοχή της Τσεκίνι. Αναστασία Μαρινάκου και Χρήστος Παπούλιας είναι οι παρουσίες που ξεχωρίζουν στα 5.000μ., ενώ και οι Κατερίνα Κούτλη, Ορφέας Γιαννάτης και Γιώργος Κίρτσης αναμένεται να προσφέρουν θέαμα και ρεκόρ.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελούν τακτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Διοργανώνονται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελούν επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Διεθνής Μαραθώνιος. Παράλληλα τελούνται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζονται επίσης από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους www.thesshalfmarathon.orgwww.atgm.grwww.alexanderthegreatmarathon.org.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλη Αρθρα