fbpx

Μοναδικές στιγμές στα 4.937μ. στο basecamp του θρυλικού Κ2

iRun

O Νεπαλέζος ορειβάτης Nirmal Purja ενημέρωσε μέσω της προσωπικής του σελίδας, πριν από λίγες ώρες, για την δύσκολη πορεία της χειμερινής αποστολής “K2 Winter Expedition”, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας αλπινιστής Αντώνης Συκάρης. Δέος ανθρώπινης προσπάθειας και προσωπικές στιγμές στα 4.900 μέτρα, πριν την “επίσκεψη” των τολμηρών ορειβατών στα 8.611 μέτρα του Κ2…

«Επιτέλους, όλα τα μέλη της ομάδας είναι στο base camp!»

«Στις 29 Δεκεμβρίου, αποφάσισα να κρατήσω την ομάδα μου στο Camp 2 για μια επιπλέον ημέρα εγκλιματισμού. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση της κατάστασης αποφασίστηκε ότι μόνο ένα μέρος της ομάδας θα συνεχίσει την προσπάθεια πάνω από το Camp 2 και οι υπόλοιποι θα κατέβουν.
Το αρχικό πλάνο που υπήρχε να κοιμηθούν στο Camp 3 όλα τα μέλη της ομάδας ήταν ανεπιτυχές. Ωστόσο, η αποστολή για την ολοκλήρωση του καθορισμού της διαδρομής προς το Camp 3 με τον Mingma G ολοκληρώθηκε επιτυχώς χθες. Είναι υπέροχο να βλέπουμε την Νεπαλέζικη ομάδα μας ενωμένη να συνεργάζεται για έναν κοινό στόχο, το K2 Winter Expedition.
Πρέπει να παραδεχτώ ότι η ομάδα μου άργησε ελαφρώς να βρεθεί σε καλύτερη θέση για να κινηθεί προς την κορυφή του K2, πιεσμένοι από τον επερχόμενο καιρό, αλλά ποιος μπορεί να βλέπει το μέλλον;
Η σέλφι φωτογραφία τραβήχτηκε χθες όταν εγώ και ο αρχηγός – “high altitude machine” – Chhang Dawa Sherpa, ανεβήκαμε για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας ορειβάτες. Προσπαθήσαμε σκληρά και τελικά καταφέραμε να τους βοηθήσουμε να ολοκληρώσουν το καθορισμό των γραμμών μέχρι το Camp 3. Εγώ και ο Migma κατεβήκαμε στο Camp 2 αρκετά αργά χθες το βράδυ.
Η πανσέληνος είχε βγει, ήταν όμορφη αλλά συναισθηματικά κρύα. Προσπάθησα να τραβήξω μερικές στιγμές με την κάμερα αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο. Αυτή η selfie που βλέπετε εδώ μπορεί να μου κόστισε ένα μικρό βαθούλωμα στα δάχτυλά μου ή δύο. Ωστόσο όλα εντάξει!
Μείναμε και οι δύο έξω από τη σκηνή μιλώντας για την ανάβαση και την ανεκτίμητη θέα που είχαμε και οι δύο από εκεί. Προσπαθήσαμε να απολαύσουμε τη θέα και να την αποτυπώσουμε στις μνήμες μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ήταν σίγουρα μια πολύ συναισθηματική μέρα».
(Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το iPhone του “Nims” το πρωΐ, σε νυχτερινή λειτουργία)
Τι ακολουθεί; Αναρωτιέται…

Όλοι θα πρέπει να περιμένουμε! λέει ο κορυφαίος Νεπαλέζος ορειβάτης, στέλνοντας την αγάπη του και σεβασμό στους φίλους που ακολουθούν και υποστηρίζουν αυτό το επικό ταξίδι!


Σήμερα, 31 Δεκεμβρίου, την 12η μέρα της χειμερινής αποστολής στο Κ2, ο Αντώνης Συκάρης στέλνει τις ευχές του σε όλους από την προσωπική του σελίδα λέγοντας:
«Σήμερα ξεκίνησα για να φτάσω στην προχωρημένη κατασκήνωση βάσης, όλα πήγαν καλά και επέστρεψα στην κατασκήνωση βάσης».
Στις 29 Δεκεμβρίου, την 10η ημέρα έγραφε:
«Εγερτήριο στις 5.30, ανάμεσα σε χιονόπτωση και μέσα στο σκοτάδι μαζέψαμε τις σκηνές μας και φύγαμε για το basecamp. Περάσαμε κάτω από το Broad peak και το bc του, και σε 5 ώρες φθάσαμε στο bc του K2. Στην διαδρομή, όταν σταμάτησε η χιονόπτωση, σιγά σιγά έφυγαν και τα σύννεφα αφήνοντας να βλέπουμε την δίκαιη μεγαλοπρέπεια αυτού του βουνού. Όταν εμφανίστηκε ο ήλιος δυο λέξεις μπορούσαν να αποτυπώσουν τι είναι αυτό το βουνό: Σοκ και Δέος, μάλιστα τώρα τον χειμώνα είναι απόλυτα δικαιολογημένο το ότι δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα να φθάσει στην κορυφή του.
Επίσης, η διαπίστωση μου είναι ότι το κρύο τον χειμώνα στο Karakoram δεν έχει καμία σχέση με την Άνοιξη και το φθινόπωρο στα Ιμαλάια του Νεπάλ και η αίσθηση του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που δείχνει το θερμόμετρο».

«Παραμένω σκλάβος του ονείρου μου και ελεύθερος στα βήματά μου στο κυνήγι του ακατόρθωτου!»

Μείνετε συντονισμένοι, η περιπέτεια συνεχίζεται…
• Κεντρική φωτογραφία από τη σελίδα του Chhang Dawa Sherpa. (Team at the Basecamp of Mt. K2)

Δημοφιλη Αρθρα