fbpx

Νέες εισηγήσεις για ενισχυμένο lockdown: Μετακινήσεις μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο!

by iRun

«Έξυπνους» τρόπους για να μειώσει το ιικό φορτίο άμεσα και να μπορέσει να ανοίξει μετά τις 15 Μαρτίου την οικονομική δραστηριότητα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και κάτω από λιγότερη πίεση αναζητά η κυβέρνηση.

Δεδομένης της έκρηξης των κρουσμάτων και της «ασφυξίας» στα νοσοκομεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό στους ειδικούς και την κυβέρνηση, βρίσκεται στο «τραπέζι» η εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, όπως ο περιορισμός της χρήσης του κωδικού «6» στο 13033 και συγκεκριμένα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο, με εφαρμογή αυστηρότερων αστυνομικών ελέγχων.

Η «μετακίνηση 6» για σωματική άσκηση είναι στο «στόχαστρο» μερίδας των ειδικών που προτείνουν να απαγορευθεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για αυτόν τον κωδικό, ώστε να μην μπορεί κανείς να απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο κατοικίας του για να αθληθεί. Όπως δήλωσε και η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «εξετάζεται η χρήση του μηνύματος για τη φυσική άσκηση να γίνεται μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο».

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί χιλιομετρικό περιορισμός για την «μετακίνηση 2», δηλαδή την κίνηση για αγορές σε καταστήματα, ώστε και πάλι οι πολίτες να παραμένουν εντός μικρής ακτίνας από τα σπίτια τους. Επίσης οι ειδικοί εισηγούνται τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 19.00 αντί για τις 18.00 που ίσχυε έως τώρα.

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να υιοθετηθούν νέα μέτρα, και αν αυτό θα γίνει πριν την Τσικνοπέμπτη ή την Καθαρά Δευτέρα, ο ίδιος σημείωσε, μιλώντας στο Mega, ότι «σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, επεσήμανε πως η επιβολή αυστηρότερου lockdown εξαρτάται από την κυβέρνηση.

«Η Επιτροπή πρότεινε αυστηρότερο lockdown, αλλά είναι θέμα της πολιτείας πώς θα το μεταφράσει. Να προσέξουμε ο καθένας ατομικά και να δούμε πώς θα περιορίσουμε την έκθεσή μας σε άλλους ανθρώπους» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη λήψης “έξυπνων μέτρων” τα οποία θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και να αποδέχονται τους περιορισμούς».

Εξηγώντας τι εννοεί ως «έξυπνα μέτρα», η επιδημιολόγος διευκρίνισε: «Υπάρχει δυνατότητα να ξέρουμε που υπάρχει κίνηση. Αν μπορούσαμε να ενημερώσουμε σε ποια πάρκα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και που δεν υπάρχει συρροή. Να ανακοινώνεται ανά μισή ώρα ότι μπορούμε να κινηθούμε στην τάδε παραλία ή στην τάδε περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνουν και οι δήμοι. Για να μπορούμε να αισθανόμαστε καλά».

Συμπλήρωσε δε ότι είναι σημαντικό «να σκεφτούμε πως θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας. Η πρόληψη δεν αφορά πλέον μόνο τον κορονοϊό. Πρέπει να αφορά την ψυχική υγεία, την παχυσαρκία».

 

• Photo credit: Thomas Gravanis

Δημοφιλη Αρθρα