Με το ξεκίνημα του δεύτερου lockdown σήμερα από τις 6 το πρωί, το Reader.gr επιχείρησε να απαντήσει σε 20 πρακτικά ερωτήματα που ανακύπτουν λόγω της χρήσης του sms και της έντυπης βεβαίωσης για τις κατ’ εξαίρεσιν μετακινήσεις.

Τι επιτρέπεται και πώς και τι όχι, για τις επόμενες τρεις, τουλάχιστον, εβδομάδες…

1) Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού;

Με τέσσερις τρόπους: με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, εφόσον το lockdown σας βρήκε εκτός αυτής, με βεβαίωση εργασίας, εφόσον εργάζεστε εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας, με ιατρική γνωμάτευση για προγραμματισμένες εξετάσεις και με έγγραφη βεβαίωση, εφόσον είστε διαζευγμένος γονέας και πρέπει να πάρετε τα παιδιά σας από άλλη περιφερειακή ενότητα.

 

2) Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού για αγροτικές εργασίες;

Με τη βεβαίωση του Ε9, εφόσον είστε ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση του εργοδότη τους.

 

3) Μπορώ να πάω στο εξοχικό μου;

Όχι!

 

4) Μπορώ να πάω να ταΐσω ζώα σε άλλο σημείο της οικείας περιφερειακής μου ενότητας;

Ναι, με το ειδικό έγγραφο που μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ.

 

5) Μπορώ να φέρω τεχνίτη στο σπίτι;

Ναι, αρκεί ο εν λόγω επαγγελματίας να φέρει την κατάλληλη βεβαίωση αυτοαπασχολούμενου ή τη βεβαίωση εργασίας, εφόσον πρόκειται για εργαζόμενο.

 

6)Τι στέλνω για κομμωτήριο/κέντρο αισθητικής;

Για σήμερα, Σάββατο, και αύριο Κυριακή, μπορεί κανείς να πάει στο κομμωτήριο ή σε κέντρο αισθητικής με την επιλογή 2 στο 13033.

 

7) Μέχρι πόσοι επιτρέπονται σε εξωτερική άσκηση;

Εφόσον πρόκειται για άσκηση σε στάδιο, έως 3 άτομα, εκ των οποίων το ένα μπορεί να είναι ο προπονητής. Εκτός σταδίου και με τη δέουσα απόσταση του 1,5 μέτρου, έως 2 άτομα.

 

8) Μέχρι τι ώρα μπορώ να βγω από το σπίτι;

Δεν υπάρχει περιορισμός στο ωράριο, πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις. Συνίσταται, όμως, τις βραδινές ώρες οι μετακινήσεις να αφορούν μόνο μετακίνηση από ή προς εργασία, έκτακτη ιατρική ανάγκη, ατομική άθληση και βόλτα με κατοικίδιο πλησίον της οικείας κατοικίας.

 

9) Πώς θα πηγαίνω τα παιδιά στο σχολείο;

Υπάρχει η επιλογή 4 στο sms, ενώ θα πρέπει τα παιδιά να φέρουν και την έγγραφη βεβαίωση που θα δώσουν οι διευθύνσεις με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή τους. Όπως και στο πρώτο σκέλος της καραντίνας, θα μπορούν να τα παίρνουν και να τα φέρνουν γονείς και παππούδες.

 

10) Θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα με είδη τζακιού;

Ναι!

 


 
 

11) Θα κλείνουν τα περίπτερα τα βράδια;

Μέχρι στιγμής, τα περίπτερα έκλειναν μετά τα μεσάνυχτα. Πλέον, αυτό δεν ισχύει και θα μπορούν να λειτουργούν όπως κρίνουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

 

12) Επιτρέπεται η χειμερινή κολύμβηση;

Ναι, αλλά με λελογισμένες αποστάσεις. Μπορεί κάποιος π.χ. από το Παγκράτι να πάει στον Άλιμο για κολύμπι, αλλά όχι από τη Νέα Μάκρη στη Βουλιαγμένη.

 

13) Επιτρέπονται το κυνήγι και το ψάρεμα;

Όχι και όχι! Μόνο το επαγγελματικό ψάρεμα επιτρέπεται.

 

14) Μπορούν δύο γονείς με τα ανήλικα παιδιά τους να μπουν στο αυτοκίνητο;

Ναι, εφόσον είναι απαραίτητο.

 

15) Μπορεί να έρθει στο σπίτι η νταντά/καθαρίστρια;

Ναι, με δύο τρόπους. Εφόσον η εργασιακή σχέση είναι π.χ. με εργόσημο, μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση εργαζομένου. Σε αντίθετη περίπτωση, η εναλλακτική είναι η βεβαίωση αυτοαπασχολούμενου για τον εργαζόμενο.

 

16) Το παιδί μου θα καταταγεί στον στρατό. Μπορώ να το συνοδεύσω;

Ναι, μπορούν και οι δύο γονείς κατ’ εξαίρεση, με επίδειξη του φύλλου πορείας. Για να επιστρέψουν, οι γονείς θα λάβουν βεβαιώσεις από τα 26 κέντρα νεοσυλλέκτων.

 

17) Επιτρέπονται γάμοι και βαπτίσεις;

Όχι! Επιτρέπονται μόνο κηδείες και μόνο με 9 άτομα.

 

18) Επιτρέπονται λειτουργίες και ατομική προσευχή;

Οι λειτουργίες δεν γίνονται με την παρουσία πιστών, παρά μόνο ιερέων και ψαλτών. Η ατομική προσευχή δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης. Αν, βεβαίως, κάποιος επιστρέφοντας π.χ. από το σούπερ μάρκετ προς το σπίτι του θελήσει να ανάψει ένα κερί, θεωρητικά δεν απαγορεύεται.

 

19) Έχω προγραμματίσει να μετακομίσω. Θα μπορέσω;

Ναι, οι εργαζόμενοι της μεταφορικής θα πρέπει να φέρουν τις βεβαιώσεις τους εσείς το συμβόλαιο του νέου σπιτιού ή το νέο ενοικιαστήριο.

 

20) Μεταφέρω καθημερινά τον/τη σύντροφο μου στη δουλειά. Θα μπορώ;

Όπως και την άνοιξη, η επιχείρηση θα πρέπει να χορηγήσει σχετική βεβαίωση και σ’ εσάς, προκειμένου να μεταφέρετε τον/τη σύντροφό σας.