fbpx

Paris 2024: Η διπλωματία του αθλητισμού είναι προτιμότερη από την πολιτική

Μία κοινή κορεάτικη selfie δείχνει το δρόμο!

Σέλφι Κίνα Νότια Κορέα

H πολιτική, δυστυχώς, δεν αφήνει ανεπηρέαστο τίποτα. Ούτε και τον αθλητισμό. Κάποιες φορές, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Ο αθλητισμός να επιδρά στην πολιτική και να της δείχνει το σωστό δρόμο. Αυτό έγινε για άλλη μία φορά εξαιτίας ενός συγκεκριμένου γεγονότος στο Παρίσι, που σχετίζεται με την απονομή μεταλλίων σε ένα αγώνισμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Στο μικτό διπλό, λοιπόν, η Κίνα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Αλλά, στο επίκεντρο μετά τη selfie των μεταλλιούχων βρέθηκαν οι ασημένιοι ολυμπιονίκες της Βόρειας Κορέας και οι χάλκινοι ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας. Σε μία εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών, εξαιτίας της πολιτικής που λέγαμε στην αρχή, δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο τους…

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα επιδιώξει πλέον την ειρηνική επανένωση με τη Νότια Κορέα και πως δεν έχει καμία πρόθεση να αποφύγει τον πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα του έχει επιδοθεί σε μία σειρά ενεργειών όπως οι δοκιμές πυραύλων.

 


 
 

Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να βασιστεί στον αθλητισμό για να κερδίσει την εξωτερική εύφημο μνεία, ασκώντας ένα είδος αθλητικής διπλωματίας. Ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας Kim Jong Un εκδηλώνει συχνά πυκνά τη λατρεία του για το μπάσκετ, ενώ έχει δημιουργήσει μία δυνατή φιλία με τον πρώην αστέρα του NBA Dennis Rodman.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο Κορέες βάδισαν μαζί κάτω από την ίδια σημαία τόσο στους Θερινούς Αγώνες του 2000 και του 2004, όσο και στους Χειμερινούς Αγώνες του 2006. Παλιότερα, μάλιστα, είχε εκφραστεί η επιθυμία οι δύο χώρες να συνδιοργανώσουν κάποια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, αλλά με το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα τέτοια σχέδια ευλόγως αναστέλλονται. Και κανένας δεν μπορεί να ξέρει μέχρι πότε…

Γυρνώντας ξανά στα δρώμενα των Ολυμπιακών Αγώνων, που κατά κανόνα είναι πιο ευχάριστα από τις διάφορες πολιτικές διενέξεις ανά τον κόσμο, η selfie της νίκης αποτελεί μία επινόηση των διοργανωτών των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων και ήδη έχει γίνει διαδεδομένη τάση. Η πρακτική αυτή δεν επιτρεπόταν σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φέτος, όμως, οι νικητές των μεταλλίων μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες τους στο βάθρο χρησιμοποιώντας τηλέφωνα από το χορηγό Samsung.

Δημοφιλη Αρθρα