fbpx

Παρίσι 2024: Με 300.000 θεατές θα πραγματοποιηθεί τελικά η Τελετή Έναρξης

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ο «Μαραθώνιος Για Ολους» (Marathon Pour Tous)

iRun
Τελετή Έναρξης Παρίσι 2024

Ο οριστικός αριθμός των θεατών που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», στις 26 Ιουλίου στις όχθες του Σηκουάνα, είναι «περίπου 300.000», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Περίπου οι μισοί θεατές από όσους αναμενόταν υπολογίζεται να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, σε μια μεγαλειώδη πομπή έξι χιλιομέτρων. Αυτή ήταν η οριστική απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς η χώρα βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό. «Όταν πρόκειται για την ασφάλεια, ο υπουργός Εσωτερικών είναι στην καλύτερη θέση για να λάβει τις σωστές αποφάσεις», δήλωναν κρατικοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι το κράτος είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια και για την υποδοχή των θεατών που θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης.

«Η ιδέα είναι ότι θα υπάρχουν 100.000 άνθρωποι στις χαμηλότερες πλατφόρμες με πληρωμένα εισιτήρια και περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι στις υψηλές εξέδρες με δωρεάν εισιτήρια» δήλωσε ο Ζεράλντ Νταρμανέν στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό “France 2”.

Ο κ. Νταρμανέν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 στην Γερουσία για «600.000 θεατές», συμπεριλαμβανομένων 500.000 στις υψηλές εξέδρες. Ερωτηθείς ξανά τον Μάιο του 2023 κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ασφαλείας για την Τελετή Εναρξης, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τον αριθμό των 600.000 ατόμων. «Σήμερα, η Τελετή Έναρξης είναι όπως είχε προγραμματισθεί», σχολίασε ο Νταρμανέν το πρωί της Τετάρτης (31/1).

Αρκετές πηγές προσκείμενες στους αρμόδιους φορείς ανέφεραν πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τελευταία εκτίμηση ήταν «λιγότεροι από 300.000 θεατές» χωρίς εισιτήριο.

Υπενθυμίζεται, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων, η Τελετή Έναρξης δεν θα γίνει σε γήπεδο, αλλά σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στον Σηκουάνα. Κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του ποταμού, θα πλεύσουν 115 σκάφη, με αποστολές αθλητών, από τη γέφυρα Austerliz έως τη γέφυρα Jena, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο.

Μαραθώνιος Για Ολους Marathon Pour Tous


 
 

Ο «Μαραθώνιος Για Ολους» (Marathon Pour Tous)

H οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για τον Marathon Pour Tous, τους αγώνες για το κοινό που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Η ευφάνταστη ιδέα, πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα επιτρέψει σε απλούς δρομείς να τρέξουν το Σάββατο 10 Αυγούστου στην ίδια διαδρομή με τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, δίπλα στους ελίτ αθλητές.

Ο πρώτος αγώνας καλύπτει τη θρυλική απόσταση του Μαραθωνίου των 42.195 χλμ. ενώ ο άλλος είναι 10 χλμ. και θα υπάρξει αντιπροσώπευση 110 χωρών. Ο καθένας θα έχει 20.024 συμμετέχοντες και θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο ανδρών.

paris olympic games
Οι αγώνες θα εκκινήσουν από το προαύλιο του δημαρχείου του Παρισιού στο κέντρο της πόλης, και ο μαραθώνιος θα ακολουθήσει τη διαδρομή προς τις Βερσαλλίες, διεθνώς γνωστές για το ομώνυμο Παλάτι και τους κήπους του, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα, τερματίζοντας στην εμβληματική Εσπλανάντ Ντεζ Ανβαλίντ (Esplanade des Invalides), όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο τάφος του Ναπολέοντα.

Τόσο ο Μαραθώνιος όσο και ο αγώνας των 10 χλμ. -όπως αναφέρει η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων- θα είναι ανοιχτοί σε άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το επίπεδο βοήθειας που απαιτείται, με την προϋπόθεση ότι είναι τουλάχιστον 16 ετών ηλικίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα 10 χλμ. και τουλάχιστον 20 ετών έως την ίδια ημερομηνία για τα 42.195 χλμ., όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της Γαλλικής Ομοσπονδίας Στίβου που ισχύουν από το 2022.

Ο Marathon Pour Tous θα είναι ένας αγώνας ισότητας των φύλων, με τον ίδιο αριθμό γυναικών και ανδρών (50%-50%). Ο νεότερος δρομέας στα 10 χιλιόμετρα θα είναι 16 ετών ενώ ο μεγαλύτερος 95. Ο νεότερος δρομέας στον Μαραθώνιο θα είναι 20 ετών και ο μεγαλύτερος 85. Το 1/4 των δρομέων στον Μαραθώνιο θα λάβουν μέρος στον πρώτο τους αγώνα 42.195 χλμ.

Δημοφιλη Αρθρα