Τα ρομπότ έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε ημιμαραθώνιους και μαραθωνίους στην Κίνα, σηματοδοτώντας μια νέα εξέλιξη για το πώς η τεχνολογία αναμειγνύεται με τον αθλητισμό.
Στο Μαραθώνιο της Χανγκζού και στον ημιμαραθώνιο της Γιζουάνγκ στο Πεκίνο, τα ρομπότ έτρεξαν μαζί με τους δρομείς, προσφέροντας το καθένα τις υπηρεσίες του.
Χανγκζού (3 Νοεμβρίου 2024)
Στη Χανγκζού συμμετείχαν τα τετράποδα ρομπότ Go2 και B2, σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν και να τρέχουν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους πραγματικούς δρομείς.
Ο Go2, εκτός από ηχεία από τα οποία ακουγόταν μουσική, πρόσφερε συμβουλές ασφαλείας και ενθάρρυνσης προς τους δρομείς, ενώ ο B2 χρησίμευσε ως pacer: με τη σταθερή του ταχύτητα και τα διακριτικά αυτιά κουνελιού που παρέπεμπαν σε δρομικό «λαγό», βοήθησε τους συμμετέχοντες να ρυθμίσουν την ταχύτητά τους.
Και τα δύο ρομπότ παρείχαν στους δρομείς ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, βοηθώντας τους να προσαρμόσουν τον ρυθμό τους και τις στρατηγικές ενυδάτωσής τους.
Γιζουάνγκ (10 Νοεμβρίου 2024)
Στον Ημιμαραθώνιο Γιζουάνγκ στο Πεκίνο συμμετείχε ένα ανθρωποειδές ρομπότ ονόματι Τιανγκόνγκ, ύψους 1,63 και βάρους 43 κιλών.
Ο Τιανγκόνγκ έτρεξε μόνο κάποια κομμάτια του αγώνα, αλληλεπιδρώντας με τους θεατές και τους δρομείς, κουνώντας τα χέρια και ποζάροντας για φωτογραφίες. Ξαναμπήκε στον αγώνα στα 100 τελευταία μέτρα, τερματίζοντας μαζί με τους ανθρώπους.
Ο Τιανγκόνγκ βρέθηκε σε στρατηγικά σημεία του αγώνα, βοηθώντας τους συμμετέχοντες με τεχνικές πληροφορίες, αλλά και δρώντας ως διασκεδαστικό στοιχείο.
Πώς λειτουργούν τα ρομπότ
Οι τεχνολογίες πίσω από αυτά τα ρομπότ είναι προηγμένες. Τα Go2 και το B2 είναι τετράποδα ρομπότ σχεδιασμένα για σταθερότητα και κίνηση σε πολλά εδάφη. Είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για να παρακολουθούν το περιβάλλον τους, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να πλοηγηθούν στην κούρσα χωρίς να ενοχλούν τους δρομείς.
Ο Go2 μπορεί επίσης να εκτελέσει διάφορα σωματικά κόλπα, όπως οπίσθια αναστροφή και βάσεις χειρός, αν και αυτά τα χαρακτηριστικά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η κύρια λειτουργία του B2 ως pacer περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας σταθερής, προ-προγραμματισμένης ταχύτητας που βοηθά τους δρομείς να διαχειρίζονται την προσπάθειά τους σε μεγάλη απόσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στους μαραθωνίους, όπου ο ρυθμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να τελειώσεις δυνατά και να ξεκουραστείς νωρίς.
Το Τιανγκόνγκ, το ανθρωποειδές ρομπότ, δημιουργήθηκε από το National and Local Co-Built Embodied Intelligence Robot Innovation Center.
Σε αντίθεση με τα τετράποδα ρομπότ, ο σχεδιασμός του μιμείται την ανθρώπινη μορφή, η οποία του επιτρέπει να εκτελεί ανθρώπινες ενέργειες όπως περπάτημα, κούνημα και χειραψία.
Τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ηλεκτρικούς κινητήρες και δεν βασίζεται σε εξωτερικά καύσιμα ή συστήματα υποστήριξης, γεγονός που το καθιστά πιο βιώσιμο και προσαρμόσιμο για μελλοντικές εκδηλώσεις.
Τα ανθρωποειδές ρομπότ ήταν εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα πλοήγησης και αλληλεπίδρασης. Οχι μόνο παρείχε στους δρομείς άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις συνθήκες του αγώνα, αλλά πρόσφερε επίσης δυναμική ανατροφοδότηση σχετικά με τις μετρήσεις απόδοσης. Αυτή η λειτουργικότητα παρουσίασε πώς τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εργαλεία για προπόνηση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια αγώνων.
Γιατί χρησιμοποιούνται στους μαραθωνίους
Η αυξανόμενη χρήση ρομπότ στους μαραθωνίους υπογραμμίζει μερικούς βασικούς στόχους.
– Πρώτον, ρομπότ όπως το Go2 και το B2 παρέχουν πρακτική βοήθεια σε ανθρώπινους δρομείς, όπως βηματοδότηση και ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν την ασφάλεια και βοηθούν τους συμμετέχοντες να αποδίδουν καλύτερα.
– Δεύτερον, τα ρομπότ προσφέρουν ψυχαγωγία και ενασχόληση, κάνοντας τους μαραθωνίους πιο ευχάριστους τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές. Για παράδειγμα, η ικανότητα του Τιανγκόνγκ να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους δημιούργησε μια αίσθηση ενθουσιασμού και περιέργειας στους συμμετέχοντες.
– Υπάρχει επίσης ένα ευρύτερο όραμα για την ενσωμάτωση της ρομποτικής στον αθλητισμό. Εκδηλώσεις όπως ο Ημιμαραθώνιος Yizhuang, ο Ημιμαραθώνιος του Πεκίνου και ο επερχόμενος μαραθώνιος ρομπότ ανθρωποειδών που προγραμματίζεται για το 2025 στοχεύουν να δείξουν πώς τα ρομπότ μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται με τους ανθρώπους σε διάφορα περιβάλλοντα.
– Αυτές οι εκδηλώσεις παρέχουν την ευκαιρία να εξερευνηθούν νέες εφαρμογές για τη ρομποτική πέρα από εργοστάσια ή ελεγχόμενα περιβάλλοντα, ωθώντας τις σε δημόσιες και πραγματικές δραστηριότητες.
Το μέλλον των ρομπότ στους μαραθώνιους
– Οι διοργανωτές του Ημιμαραθωνίου Yizhuang ανακοίνωσαν τα σχέδια για τον πρώτο μαραθώνιο στον κόσμο αποκλειστικά για ανθρωποειδή ρομπότ το 2025.
– Αυτή η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Beijing E-Town και αναμένεται να προσελκύσει ομάδες ρομποτικής και λάτρεις από όλο τον κόσμο.
– Τέτοιες εκδηλώσεις στοχεύουν να ξεπεράσουν τα όρια του τι μπορούν να κάνουν τα ρομπότ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ταχύτερων, πιο αποτελεσματικών και πιο ανθρώπινων ρομπότ.
– Επιπλέον, οι προγραμματιστές του Τιανγκόνγκ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν ανοιχτό κώδικα για το σχεδιασμό του ρομπότ, το οποίο περιλαμβάνει τα προσχέδια υλικού και την αρχιτεκτονική λογισμικού του.
– Κάνοντας αυτούς τους πόρους διαθέσιμους στο κοινό, οι προγραμματιστές ελπίζουν να ενθαρρύνουν την καινοτομία στη ρομποτική, επιτρέποντας σε ερευνητές και μηχανικούς να αξιοποιήσουν τη δουλειά τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προηγμένα ρομπότ που όχι μόνο είναι καλύτερα στο τρέξιμο αλλά και ικανά να εκτελούν ένα ευρύτερο φάσμα εργασιών στην καθημερινή ζωή.
Επιπτώσεις για τον αθλητισμό και την κοινωνία
Η χρήση ρομπότ στους μαραθώνιους αντανακλά την αυξανόμενη ενσωμάτωση της ρομποτικής στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ενώ τα ρομπότ επί του παρόντος παίζουν βοηθητικούς ρόλους, όπως βηματοδότηση και παροχή πληροφοριών, οι δυνατότητές τους επεκτείνονται γρήγορα.
Στο μέλλον, τα ρομπότ ενδέχεται να αναλάβουν πιο σύνθετα καθήκοντα, όπως η παρακολούθηση της υγείας των δρομέων σε πραγματικό χρόνο ή η παροχή βοήθειας σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά στην πορεία.
Αυτή η τάση εγείρει επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πώς ο αθλητισμός και η τεχνολογία θα διασταυρωθούν προς τα εμπρός. Καθώς τα ρομπότ εμπλέκονται περισσότερο σε εκδηλώσεις όπως οι μαραθώνιοι, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο οργάνωσης και εμπειρίας αυτών των αγώνων. Για παράδειγμα, οι αγώνες μπορεί να περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες για ρομπότ ή τα ρομπότ θα μπορούσαν να λειτουργούν ως επίσημοι βοηθοί αγώνων.
Τα ρομπότ που τρέχουν μαραθώνιους γίνονται ένα πρακτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ανθρώπινων εμπειριών. Είτε λειτουργούν ως ρυθμιστές ρυθμού, βοηθήματα ασφαλείας ή ψυχαγωγία, αυτά τα ρομπότ δείχνουν πώς η τεχνολογία μπορεί να προσθέσει αξία σε αθλήματα και άλλες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Καθώς η ανάπτυξη συνεχίζεται, οι πιθανές εφαρμογές αυτών των μηχανών είναι πιθανό να επεκταθούν ακόμη περισσότερο.