fbpx

Run Messinia: Το ξεχωριστό μετάλλιο της διοργάνωσης (pics)

by Newsroom

Ο όρκος των αρματωμένων Μανιατών δεσπόζει στο μετάλλιο του Run Messinia! Τι έγραψε η Άντζελα Τερζή, πώς εξελίσσεται η διοργάνωση.

Η Άντζελα Τερζή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων υποχρεώθηκε να σταματήσει την προσπάθειά της στο Run Messinia, όμως μέσα από τις φωτογραφίες που ανέβασε, στο ευχαριστήριο μήνυμά της μάς αποκάλυψε τί γράφει το μετάλλιο που δίνεται στους δρομείς έπειτα από κάθε ημερήσια απόσταση.

«Ὁρκίζομαι,
εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Παντοδυνάμου μας Θεοῦ,
εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ
καὶ τῆς Ἁγίας Τριάδος,
νὰ χύσω καὶ τὴν ὑστέραν ρανίδα τοῦ αἵματός μου,
ὑπὲρ πίστεως καὶ Πατρίδος.
Ὁρκίζομαι,
νὰ μὴ βλέψω εἰς τὰ ὄπισθεν
ἐὰν δὲν ἀποδιώξω τὸν ἐχθρὸν τῆς Πατρίδος
καὶ τῆς Θρησκείας μου.
Ὁρκίζομαι,
“Τὰν ή ἐπὶ Τὰς” καὶ “Νίκη ἢ Θάνατος”
ὑπὲρ Πίστεως καὶ Πατρίδος».

Πρόκειται για τον όρκο που απάγγειλαν οι αρματωμένοι Μανιάτες, με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αερόπολη μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετάλλιο

Τερζή: «Το Run Messinia ήταν πολλά παραπάνω από ένα project»

Η Άντζελα Τερζή αναφερόμενη στην ξεχωριστή αυτή εμπειρία έγραψε τα εξής: «Όταν μας μίλησαν πέρσι γι αυτό το project συμφωνήσαμε αμέσως και μετά από δύο αναβολές λόγω πανδημίας, κατάφερε να πραγματοποιηθεί. Μεσολάβησαν και οι καλοκαιρινές πυρκαγιές που άλλαξαν την αρχική εικόνα κάποιων τοπίων, αλλά και η Επανάσταση δεν άφησε πίσω της στάχτη και πόνο;

Τερζή

Το Run Messinia ήταν πολλά παραπάνω από ένα project. Ήταν ένα ταξίδι στην ιστορία, μια γνωριμία με τον τόπο μας, μια συνύπαρξη που μας επέτρεψε σε δυο μέρες να νιώσουμε συναισθήματα κοιμισμένα από τη λήθη της καθημερινότητας και την ταχύτητα όσων διαδραματίζονται.

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε για περισσότερες μέρες, αλλά οι δύο διαδρομές είχαν ως αποτέλεσμα επιστρέφοντας στην Αθήνα και τους τόνους τσιμέντου να είναι έντονη η απουσία τόσο των τοπίων όσο και των ανθρώπων με τους οποίους συνυπήρξαμε.

Τερζή

Η Άντζελα Τερζή, με τη Βίκυ Καρπούζα και τον Κωνσταντίνο Καρνάζη

• Photo: Angelos Zymaras

Κατανοώντας την πολυπλοκότητα της διοργάνωσης του Run Messinia, οφείλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται ώστε η κάθε μέρα να κυλάει τόσο ομαλά και με ασφάλεια. Τους οδηγούς, φωτογράφους, βιντεολήπτες, συντονιστές Leonidas Labiris Yorgos Makrydakis Vaggelis Timimenos, Άγγελο Ζυμάρα, και κύριο Θύμιο. Τους συντρέχτες μου που ξέρω θα ξανασυναντήσω σε κάποιον αγώνα Bill Kouman Georgia Mitsiou Stelios Xipolitos Dean Karnazes Vicki Karpouza.

Τέλος σε όλους τους Έλληνες που έδωσαν τις μάχες στην Επανάσταση του 1821 για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την Ελευθερία. Για πάντα ευγνώμων».

Μεσσηνία

Από τη σημερινή εκκίνηση κάτω από το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Από το χωριό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Οι συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την ελευθερία συνεχίζονται και οι Κωνσταντίνος Καρνάζης, Βασίλης Κουμανάκος, Γεωργία Μήτσιου και αθλητής του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας χθες έτρεξαν στο 7ο σκέλος του Run Messinia, από την Παλουκόραχη στο Ραμοβούνι. Σήμερα (8/10), το 8ο σκέλος είναι 53χλμ, με τους δρομείς να ξεκινούν από το Ραμοβούνι, τόπος γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και με κατεύθυνση προς τα νότια θα καταλήξουν στο Μανιάκι.

Δημοφιλη Αρθρα