Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας (ΑΜΑ) επιστρέφει μετά την περσινή ακύρωσή του εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το κορυφαίο δρομικό γεγονός στη χώρα μας επιστρέφει, βρίσκοντας νέα διοίκηση στο ΣΕΓΑΣ, εκ των βάθρων αλλαγές σε πρόσωπα στην εκτελεστική επιτροπή του ΑΜΑ, αλλά και πολλά οικονομικά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει σε όλα τα επίπεδα του οικοδομήματος η πρόεδρος, Σοφία Σακοράφα.
Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το διήμερο ραντεβού στις 13 και 14 Νοεμβρίου, οι προετοιμασίες εδώ και 20 περίπου ημέρες, οπότε και ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής, είναι πυρετώδεις και η Σοφία Σακοράφα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των θεσμικών φορέων και του μεγάλου χορηγού, έδωσε με απλά λόγια, τον τρόπο που θα κινηθεί ο ΣΕΓΑΣ για τον ΑΜΑ.
«Ο αγώνας θα γίνει με το μικρότερο δυνατό κόστος, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεν θα γίνει το Gala της ΑIMS, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συμμαζεμένοι» είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Στη γενική τοποθέτησή της η Σοφία Σακοράφα, είπε μεταξύ άλλων: «Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του ημιμαραθώνιου είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο γεγονός, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, ο οποίος επιστρέφει στις 13-14 Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη και έχει την ξεχωριστεί τιμή να είναι υπό την Αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου, την οποία ευχαριστούμε τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ όσο κι εγώ προσωπικά.
Οι υγειονομικοί περιορισμοί μάς ανάγκασαν να περιορίσουμε τις συμμετοχές στις 30.000, ωστόσο είμαι αισιόδοξη πως του χρόνου θα επιστρέψουμε στα νούμερα των προηγούμενων ετών. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα γεγονός που απαιτεί την εμπλοκή της κοινωνίας. Τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να διοργανωθούν από έναν φορέα, αλλά κυρίως γιατί ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Ο ΑΜΑ δεν αποτελεί απλός ένα αθλητικό γεγονός, αλλά έναν αγώνα που ενώνει την κρατική με την ιδιωτική πρωτοβουλία, φορείς, αθλητές, εθελοντές, αλλά και την ιστορία της χώρας μας με τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι. Ευχαριστώ την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη για την άψογη συνεργασία σε οικονομικό και υλικό επίπεδο, αλλά και σε υποδομές.
Το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Μαραθώνα, αλλά και όλους Δήμους της διαδρομής για τη σημαντική συμβολή τους. Τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που είχαμε την ίδια αντίληψη και ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα, που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές μας, αλλά και όλους τους φορείς που συμβάλλουν στο έργο μας.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον μεγάλο μας χορηγό, τον ΟΠΑΠ, ο οποίος στηρίζει ουσιαστικά το έργο μας και μέσα από το κοινωνικό του πρόγραμμα. Ευχαριστώ όλους όσοι συμβάλλουν ώστε να γίνει αυτός ο μαραθώνιος με τον καλύτερο και άριστο τρόπο. Πιστεύω πως θα παρακολουθήσουμε έναν από τους καλύτερους αγώνες που έγιναν ποτέ».
Σκέψεις για θεατές στο Καλλιμάρμαρο
Λίγο πριν από την συνέντευξη Τύπου, ο νέος τεχνικός σύμβουλος του ΑΜΑ, Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, μιλώντας στην ΕΡΑ Σπορ τόνισε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή από εμάς γίνεται ένας αγώνας ταχύτητας για να διευθετήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας μέχρι το 2019 διεξαγόταν σε υψηλό επίπεδο, σε αυτό το ρυθμό θέλουμε να κινηθούμε κι εμείς φέτος και από την επόμενη χρονιά βλέπουμε. Θα είναι άχαρο για τους δρομείς να μπαίνουν για να τερματίσουν σε ένα άδειο Παναθηναϊκό Στάδιο. Θέλουμε να υπάρξουν θεατές με βασική προϋπόθεση πως θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει».
Μαυρωτάς: «Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκλειδώσει τον αθλητισμό»
Ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς και με την ιδιότητα του προέδρου της υγειονομικής επιτροπής την ΓΓΑ, τόνισε: «Το μεγάλο στοίχημα σε αυτές τις διοργανώσεις είναι πώς θα τις κάνεις, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνδυάζουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα τέτοιων διοργανώσεων. Κάναμε ένα πρώτο ζέσταμα με τον ημιμαραθώνιο που πήγε πολύ καλά, το πετυχημένο πείραμα τον Σεπτέμβριο. Για αυτό άλλωστε συμμετέχουν στον μαραθώνιο μόνο εμβολιασμένοι, περνώντας και ένα μήνυμα ότι ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκλειδώσει τον αθλητισμό. Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το βάλουμε και σαν πολιτεία για να βγούμε από το τούνελ που έχουμε μπει τους τελευταίους 18 μήνες. Η πολιτεία συμμετέχει σε όλες τις συνέργειες που έχουν να κάνουν με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας για να πάρει τη θέση που του αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα».
Σε ερώτηση τι θα ισχύσει με τους αθλητές που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω προβλημάτων υγείας, ο Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε «πως θα προβλεφθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές».
Χωρίς ελίτ δρομείς από την Αφρική, άγνωστο το πριμ
Επίσης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου διευκρινίστηκε πως με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον φετινό ΑΜΑ δεν θα προσκληθούν ελίτ αθλητές από την Αφρική, ενώ ακόμα δεν έχε αποφασιστεί το πριμ για τους πρώτους.