fbpx

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2021: Ανακοινώνει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του Αγώνα

iRun
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ εκκίνηση

Η Οργανωτική Επιτροπή του ιστορικού υπερμαραθωνίου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» ανακοίνωσε τη μορφή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για την προστασία από τον COVID-19 των αθλητών που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση του 2021.

Με γνώμονα την τήρηση των οριζόμενων από το σχετικό πρωτόκολλο με στόχο την ασφαλή συμμετοχή και διασφάλιση της υγείας των αθλητών καθώς και όλων των εμπλεκομένων με τη διοργάνωση (κριτών, εθελοντών, εργαζομένων, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, υποστηρικτών), η Οργανωτική Επιτροπή, έχοντας μελετήσει επιμελώς τα μέχρι σήμερα πρωτόκολλα ασφάλειας των αρμοδίων φορέων υγείας της Ελλάδας, τις ανακοινώσεις της αρμόδιας Ομοσπονδίας, καθώς και τις προληπτικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, προχώρησε στη σχεδίαση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για την προστασία απο τον COVID-19.

Το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει όλους τους κανόνες διεξαγωγής, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τις διαδικασίες που θα τηρηθούν κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων. Θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ.


Ανακοίνωση για Εμβολιασμούς και Συμμετοχές 2021 (Updated 22/07/21)

Ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ακολουθεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο όπως ορίζουν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Μετά απο νέες αλλαγές στα υγειονομικά πρωτοκόλλα γίνεται επικαιροποίηση της παρούσας ανακοίνωσης με ισχύοντα τα παρακάτω:

Όλοι οι εθελοντές, διοργανωτές θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στον αγώνα του 2021, προσκομίζοντας Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 εμβολιασμού ή νόσησης το οποίο να βρίσκεται σε ισχύ.

Οι εθελοντές, διοργανωτές μπορούν να προσκομίσουν διαγνωστικό έλεγχο PCR test (τελευταίο χρονικά εντός 72-ωρών) το οποίο να έχει καταχωρηθεί το αρνητικό αποτέλεσμα από την Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/ Κλιμάκιο στο οποίο έχουν διενεργήσει τον έλεγχο, ΜΟΝΟ όταν ισχύουν ένα από τα παρακάτω:

 • για λόγους υγείας (επίσημα δικαιολογημένα απο ιατρό ή νοσοκομείο)
 • δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού (2η δόση)
 • ειδικής συμφωνίας μεταξύ κρατών
 • Οι αθλητές και οι συνοδοί τους μπορούν να συμμετάσχουν στον αγώνα 2021 προσκομίζοντας Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 εμβολιασμού ή νόσησης το οποίο να βρίσκεται σε ισχύ ή με την προσκόμιση PCR test (τελευταίο χρονικά εντός 72-ωρών) το οποίο να έχει καταχωρηθεί το αρνητικό αποτέλεσμα από την Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/ Κλιμάκιο στο οποίο έχουν διενεργήσει τον έλεγχο.
 • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: τα self-tests δεν γίνονται δεκτά.

Ο έλεγχος της εγκυρότητας των πιστοποιητικών θα γίνεται ηλεκτρονικά με την επίσημη εφαρμογή του Υπουργείου Υγείας.

Όσοι δεν προσκομίσουν τα παραπάνω, αποκλείονται αυτόματα από τον αγώνα και δεν δικαιούνται επιστροφή χρημάτων.


 

Οι προδιαγραφές των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν σε γενικές γραμμές είναι:

Η συμμετοχή των αθλητών θα γίνεται με:
–  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
–  πιστοποιητικό νόσησης όχι περισσότερο από 6 μήνες από την ημερομηνία του 1ου θετικού test ή
– PCR test 72 ωρών

–    Χρήση μάσκας: Υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι αθλούμενοι μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης (χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό). Σύσταση χρήσης διπλής μάσκας στα μέσα μεταφοράς της διοργάνωσης.

–   Χρήση γαντιών μιας χρήσης: Κατά την μεταφορά ιματισμού, παροχή ιατρικής βοήθειας και τροφοδοσίας. Σύσταση για συχνή απολύμανση των χεριών. Αντισηπτικά σε όλα τα σημεία ανεφοδιασμού.

 Οδηγίες αποστασιοποίησης και τήρησης αποστάσεων

–  Ανά block εκκίνησης έως 50 άτομα. Τμηματικές εκκινήσεις με block και χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 5 λεπτά. Σε κάθε block, αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων 2μ προς κάθε κατεύθυνση.

Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων. Σύσταση για αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών.

–   Ηλεκτρονικές εγγραφές: πραγματοποιήθηκε εκ των προτέρων ηλεκτρονικά – χωρίς συναθροίσεις σε γραμματεία.

–  Τελετές απονομών: Οι αθλούμενοι θα παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα μετάλλιά τους από ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι-stand, χωρίς επαφή και χωρίς συνωστισμό.

Θεατές: Θα υπάρξουν θεατές κατα την διάρκεια του αγώνα αλλα λόγω των μεγάλων αποστάσεων του αγώνα η διασπορά των αθλητών και κατα συνέπεια των θεατών είναι μεγάλη.
Όσοι θεατές και συνοδευτικά πρόσωπα παρευρίσκονται στο χώρο του τερματισμού θα κινούνται αποκλειστικά έξω από τα κιγκλιδώματα που θα έχουν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά της περιοχής διεξαγωγής του τερματισμού που είναι προς χρήση από τους συμμετέχοντες. Με συνεχείς ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων, αλλά και με παρότρυνση των εθελοντών και του προσωπικού της διοργάνωσης, θα γίνεται σύσταση προς τους θεατές για τήρηση των φυσικών αποστάσεων και των κανόνων της διοργάνωσης.

Οι προδιαγραφές των υγειονομικών πρωτοκόλλων αναφέρονται διεξοδικά παρακάτω με τις επιμέρους λεπτομέρειες του αγώνα που ακολουθούν τις παραπάνω συστάσεις.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 24-25-Σεπτεμβριου 2021 και θα έχει διάρκεια 36 ώρες. Σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα και σε συνάρτηση με τον αριθμητικό περιορισμό των συμμετεχόντων δρομέων αποφεύγεται ο συνωστισμός και τηρούνται τα λοιπά ενδεικνυόμενα υγειονομικά μέτρα.

Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί επι της οδού Αεροπαγίτου στο ύψος του Ηρώδου του Αττικού.
Ο τερματισμός του αγώνα των 245χλμ θα γίνει εμπρός του αγάλματος του Λεωνίδα στη Σπάρτη.
Λόγω των μεγάλων αποστάσεων των αγώνων η διασπορά των αθλητών είναι μεγάλη γεγονός που ικανοποιεί τη κάλυψη των υγειονομικών υποδείξεων.

 1. Η συμμετοχή θα επιτρέπεται μόνο σε αθλούμενους που θα προσκομίσουν:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό νόσησης ή Μοριακό τέστ (RT-PCR) 72 ωρών πριν τον αγώνα.

Επίσης οι συμμετέχοντες αθλητές, εκτός των παραπάνω, υποχρεούνται να προσκομίσουν την καθιερωμένη ιατρική βεβαίωση που απαιτείται από τη διοργάνωση.

 1. Το προσωπικό / εθελοντών / κριτών / συνεργατών θα φορούν προστατευτική μάσκα και επιπλέον γάντια μιας χρήσης κατα τη συλλογή-παράδοση αντικειμένων απο και προς τους αθλητές. Αντισηπτικά θα τοποθετούνται όπου αυτό είναι δυνατόν και απαραίτητα στους σταθμούς ανεφοδιασμού.
 2. Μέχρι τη στιγμή της τοποθέτησής τους στο σημείο εκκίνησης (κατά τη διάρκεια προσέλευσης στο χώρο), οι αθλούμενοι θα φορούν προστατευτική μάσκα.

Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα διευθετούν την εκκίνηση σε μπλόκ των συμμετεχόντων, την ώρα προσέλευσης και της εκάστοτε ώρας εκκίνησης, αποστάσεις κλπ.

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Α. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι συμμετεχόντες / εθελοντες / εργαζομένοι / κριτές / συνεργάτες που θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία της διοργάνωσης, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να έχουν ήδη παραδώσει στην γραμματεία του αγώνα πρίν την έναρξη:
–  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
–  πιστοποιητικό νόσησης όχι περισσότερο από 6 μήνες από την ημερομηνία του 1ου θετικού test ή
– PCR test 72 ωρών.


Β. ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΩΝΑ

Οι αθλητές θα ενημερωθούν μέσω του προγράμματος του αγώνα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα για τη παραλαβή του υλικού συμμετοχής από τη γραμματεία ή οποία θα λειτουργεί με επέκταση των ημερών και των ωρών λειτουργίας της (σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις). Η λειτουργία δε αυτής θα είναι 2 ημέρες πριν την έναρξη του αγώνα ως εξής:

–   Γλυφάδα Αθήνα Oasis Hotel, Τετάρτη 22/09/21 από 11.00 – 17.00

–   Γλυφάδα Αθήνα Oasis Hotel, Πέμπτη 23/09/21 από 11.00 – 17.00

Η Γραμματεία θα λειτουργεί σε χώρο όπου οι υπεύθυνοι θα φέρουν το κατάλληλο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.). Για επιπλέον αποφυγή του ενδεχόμενου συνωστισμού θα τοποθετηθεί επιδαπέδια σήμανση για να οριοθετείται ο χώρος των εν αναμονή αθλητών. Στη σήμανση αυτή θα τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων (προς όλες τις κατευθύνσεις) και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα προστασίας.

Η παραλαβή του αριθμού και του υλικού συμμετοχής του αγώνα θα γίνεται ΜΟΝΟΝ εφόσον έχουν παραδώσει:
–  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
–  πιστοποιητικό νόσησης όχι περισσότερο από 6 μήνες από την ημερομηνία του 1ου θετικού test ή
– PCR test 72 ωρών

Η καθιερωμένη Ιατρική Βεβαίωση θα έχει σταλεί εκ των προτέρων ηλεκτρονικά στο email της διοργάνωσης.

Στο σημείο της γραμματείας θα υπάρχει προσωπικό που θα παρακολουθεί τη ροή των δρομέων και θα διακόπτει προσωρινά την είσοδο σε περίπτωση που ήδη συγκεντρώνεται αριθμός επισκεπτών πέραν του επιτρεπόμενου.

Θα γίνεται θερμομέτρηση με ηλεκτρονικό θερμόμετρο μετώπου για ενδεχόμενη ανίχνευση κρουσμάτων COVID-19.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει ζητηθεί και θα παρευρίσκεται στον χώρο για περαιτέρω έλεγχο υπόπτου κρούσματος.

Οι δρομείς θα έχουν ενημερωθεί προηγουμένως με ηλεκτρονική επικοινωνία ή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συνδέσμου για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν.

Σε όλους τους χώρους της Γραμματείας θα υπάρχει σήμανση που θα υπενθυμίζει στους επισκέπτες τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν καθώς και την ανάγκη τήρησης των κανόνων φυσικής απόστασης (1,5μ) αλλά και των οδηγιών των υπευθύνων της διοργάνωσης.

Επιπλέον θα διανέμεται έντυπο υλικό με τους κανόνες λειτουργίας του Κέντρου Εγγραφών/Γραμματείας αλλά και τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν οι δρομείς την ημέρα του Αγώνα.

Ο σύνδεσμος έχει την υποχρέωση να διατηρεί στο αρχείο του τις βεβαιώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων για τα PCR τεστ για COVID-19 που έχουν διενεργηθεί στους αθλητές, για τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες, καθώς ενδέχεται να ζητηθεί η προσκόμισή τους στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Β1. Τεχνική Ενημέρωση

Όλες οι οδηγίες και οι λεπτομέρειες του αγώνα υπάρχουν στον διαδικτυακό ιστότοπο www.spartathlon.gr

Προς αποφυγή συνωστισμού των αθλητών σε κλειστό χώρο, ειδικές οδηγίες και λεπτομέρειες για τον φετινό αγώνα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συνδέσμου

Β2. Σάκκοι Ανεφοδιασμού (Drop Bags)

Οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να εναποθέτουν τα πράγματά που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν σε συγκεκριμένους σταθμούς ανεφοδιασμού. Η διαδικασία αυτή θα συντελεστεί σε ανοικτό χώρο, πριν από τον αγώνα και θα τα τοποθετούν οι ίδιοι σε ειδικές νάιλον σακούλες.

Εθελοντές θα ελέγχουν τη διαδικασία και οι σακούλες θα μεταφερθούν στους αντίστοιχους σταθμούς ανεφοδιασμού με ευθύνη της διοργάνωσης και η παράδοση θα γίνει από καταρτισμένο  προσωπικό μας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Γ. ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ

Γ1. Εκκίνηση με το σύστημα Wave Start (κύματα) των Block

Ο χώρος εκκίνησης βρίσκεται στην Αθήνα επι της οδού Αεροπαγίτου στο ύψος του Θεάτρου του Ηρώδου του Αττικού.


 
 

Οι δρομείς θα κατανέμονται σε blocks στα οριοθετημένα από την Οργανωτική Επιτροπή σημεία.

Το κάθε ένα από τα blocks, θα περιλαμβάνει το πολύ 50 άτομα, προκειμένου κατά τη διάρκεια του αγώνα να υπάρχει ελαχιστοποίηση συνωστισμού.

Συνεπώς, σε κάθε block θα τηρείται για κάθε δρομέα ο κανόνας της απόστασης 2μ προς κάθε κατεύθυνση.

Τμηματικές εκκινήσεις των block με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 5 λεπτά.

Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, θα λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων. Σύσταση για αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών.

Όλοι οι συμμετέχοντες αθλούμενοι θα φορούν προστατευτική μάσκα μέχρι την εκκίνησή τους, δηλαδή μέχρι και να λάβουν θέση στις ειδικές ενδείξεις σταθερής θέσης. Μετά την εκκίνηση  θα υπάρχει ικανός αριθμός κάδων απορριμμάτων όπου θα απορρίπτονται οι μάσκες σε ενδεδειγμένα σημεία στα blocks προς εκκίνηση και κατόπιν αυτής.

Γ2. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα γίνει σύσταση στους δρομείς ώστε να κρατάνε όσο δυνατό μεγαλύτερες αποστάσεις και να προσαρμόζονται με τα παρακάτω:

 • Το τρέξιμο των δρομέων δίπλα-δίπλα είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δρομέων 2 μ.
 • Το τρέξιμο των δρομέων σε κλιμακωτό σχηματισμό (ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω δεξιά ή αριστερά) είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται νοητή πλαϊνή απόσταση μεταξύ των δρομέων 2 μ.
 • Το τρέξιμο των δρομέων σε ομάδες με αποστάσεις μεταξύ τους μικρότερες από αυτές που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγεται.
 • Σε όλη τη διαδρομή και διάρκεια του αγώνα και για την εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια των αθλητών υπάρχουν οχήματα της διοργάνωσης και θα παρεμβαίνουν όπου απαιτείται (π.χ σε συνωστισμό δρομέων κατά τη πορεία, σε σταθμούς ανεφοδιασμού κλπ), κάνοντας τις κατάλληλες υποδείξεις.

Η τμηματική εκκίνηση των δρομέων, όπως έχει ήδη περιγραφεί, αποτρέπει το συνωστισμό κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι δρομείς θα πρέπει να τρέχουν φορώντας φανέλα με το Νο αγώνα (bib no), την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφαιρούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τερματισμό μέχρι και την παραλαβή της τσάντας με τα ρούχα τους.

Γ3. Πρώτες Βοήθειες – Εγκαταλείψεις Αθλητών

Ύπαρξη Ιατρικής ομάδας με γιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και ομάδες διάσωσης με επαρκή ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό, έτοιμες να επέμβουν εάν και εφόσον χρειασθεί.

Οι εγκαταλείψαντες αθλητές θα βρίσκονται στους σταθμούς ανεφοδιασμού και θα τους παραλαμβάνουν οι συνοδοί τους ή το λεωφορείο της διοργάνωσης που θα τους οδηγεί στο ξενοδοχείο υποδοχής. Ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να παραδώσει ο ίδιος το Νο αγώνα και το chip χρονομέτρησης στους υπευθύνους.

Οι υπεύθυνοι του αγώνα που θα τους μεταφέρουν θα φορούν γάντια και μάσκες και ο εν λόγω αθλητής θα εφοδιάζεται επίσης με το αντίστοιχο υγειονομικό υλικό.

 Γ4. Σταθμοί Ανεφοδιασμού

Ο αγώνας αποτελείται από 74 σταθμούς ανεφοδιασμού που είναι εναρμονισμένοι στις ειδικές υγειονομικές συνθήκες. ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι εθελοντές που θα στελεχώνουν τους εν λόγω σταθμούς, θα φέρουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες γάντια) και σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχει αντισηπτικό υγρό και θα συνιστάται η χρήση αυτού από όλους.

Τα υγρά που θα δίνονται στους αθλητές (νερό, ισοτονικό, αναψυκτικά κλπ) θα είναι σε ατομικές συσκευασίες. Η τροφοδοσία στερεάς τροφής που θα παραλαμβάνουν οι αθλητές στους σταθμούς θα είναι σε μικρές ατομικές, συσκευασίες και τα φρούτα θα είναι μέσα σε ειδικά κυτία, τα οποία θα παίρνουν οι αθλητές με δική τους ευθύνη.

Δ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΩΝΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Το σύνολο του προσωπικού και των εθελοντών που θα απασχοληθούν την ημέρα του αγώνα θα είναι πλήρως καταρτισμένο και εκπαιδευμένο αναφορικά με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της διοργάνωσης καθώς και με το περιεχόμενο του παρόντος Υγειονομικού Πρωτοκόλλου.
Όλοι θα φορούν μάσκα μιας χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους στη διοργάνωση. Η μάσκα θα αλλάζεται τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Κατά την παραλαβή και παράδοση του ρουχισμού των δρομέων το προσωπικό της διοργάνωσης θα φέρει επιπλέον της μάσκας και γάντια μιας χρήσης.

Γενικά θα πρέπει να γίνεται συχνή απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι.

Κάδοι απορριμμάτων για την απόρριψη μασκών και γαντιών θα είναι διαθέσιμοι σε όλα τα σημεία και χώρους.

Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος εισόδου στους χώρους υποστήριξης της διοργάνωσης την ημέρα του αγώνα και πάντα με την επίδειξη των σχετικών διαπιστευτηρίων. Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στους χώρους αυτούς θα είναι ανάλογος των τετραγωνικών μέτρων του εκάστοτε χώρου, και με την προϋπόθεση τήρησης της απόστασης 1,5μ. Μεταξύ των χώρων υποστήριξης της διοργάνωσης και στο πλαίσιο των χώρων παροχής ιατρικών υπηρεσιών και φροντίδας, θα προβλεφθεί η διαμόρφωση ειδικού απομονωμένου χώρου για την περίπτωση αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος (ενός ή περισσοτέρων) είτε μεταξύ των συμμετεχόντων είτε μεταξύ των εθελοντών / εργαζομένων / συνεργατών της διοργάνωσης.

Για τη λειτουργία του ιατρείου θα ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και θα είναι ανάλογα εξοπλισμένο.

Δ1. Συνοδοί Αθλητών

Οι συνοδοί των αθλητών του αγώνα θα εναρμονίζονται στις ειδικές συνθήκες αποφεύγοντας οποιοδήποτε συνωστισμό. Στις συναναστροφές με τους κατά τόπους κατοίκους και στις προσβάσεις στα καταστήματα των χωριών-πόλεων θα πρέπει να τηρούν επακριβώς τα υγειονομικά μέτρα. Στις μετακινήσεις με τα οχήματά τους θα ακολουθούν τα μέτρα και τους κανόνες συνοδείας αθλητών. Στους σταθμούς ανεφοδιασμού θα παραμένουν τουλάχιστον 20 μέτρα απόσταση από τους πάγκους τροφοδοσίας και σε καμιά περίπτωση δεν θα πλησιάζουν άλλον αθλητή εκτός από αυτόν που υποστηρίζουν. Όλα τα άτομα συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών θα πρέπει να τηρούν τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

 Ε. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο χώρος τερματισμού βρίσκεται στην Σπάρτη εμπρός απο το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα.

Οι αθλητές κατά το τερματισμό τους παραλαμβάνουν μόνοι τους το μετάλλιο, με απόλυτη τήρηση των κανόνων απόστασης και περιορισμού των επαφών και με την παρουσία μόνο των απολύτως απαραιτήτων ατόμων της διοργάνωσης.
Μετά τον τερματισμό οι δρομείς θα παραλαμβάνουν την ειδική τσάντα με το ρουχισμό που παρέδωσαν κατά την άφιξή τους από τον ειδικό χώρο, αφού απολυμάνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό διάλυμα που θα τους παρέχεται.

Οι αθλητές αποχωρούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και εκείνοι που κάνουν χρήση του λεωφορείου, αποχωρούν στην καθορισμένη ώρα.

Το χρονικό εύρος μεταξύ των τερματισμών των αθλητών είναι αρκετά μεγάλο. Τα ειδικά μέτρα θα τηρούνται παντού. Μετά τον τερματισμό οι δρομείς θα επιβαίνουν σε λεωφορεία της διοργάνωσης ή στα οχήματα των συνοδών τους και θα μεταφέρονται στο ξενοδοχείο υποδοχής, όπου και θα τακτοποιούνται στα δωμάτιά τους ακολουθώντας και πάλι όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Όσον αφορά την επιστροφή των δρομέων στην Αφετηρία/Αθήνα και για όσους κάνουν χρήση των λεωφορείων της διοργάνωσης, θα τηρηθούν οι ειδικές διαδικασίες μετακινήσεων των μέσων μεταφοράς με όλες τις υγειονομικές διατάξεις (αριθμός επιβαινόντων, μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

Σημείωση: οι περιοχές Αφετηρίας του αγωνιστικού προγράμματος της διοργάνωσης, καθώς και η περιοχή Τερματισμού διαθέτουν επάρκεια χώρων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της υλοποίησης της όποιας επιπλέον υπόδειξης ασφαλείας υποδειχθεί απο τον ΕΟΔΥ.

Όλο το προσωπικό της διοργάνωσης θα φέρει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκα) και θα γίνεται χρήση αντισηπτικού.

Οι Θεατές: Θα υπάρξουν θεατές κατα την διάρκεια του αγώνα αλλα λόγω των μεγάλων αποστάσεων του αγώνα η διασπορά των αθλητών και κατα συνέπεια των θεατών είναι μεγάλη.
Όσοι θεατές και συνοδευτικά πρόσωπα παρευρίσκονται στο χώρο του τερματισμού θα κινούνται αποκλειστικά έξω από τα κιγκλιδώματα που θα έχουν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά της περιοχής διεξαγωγής του τερματισμού που είναι προς χρήση από τους συμμετέχοντες. Με συνεχείς ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων, αλλά και με παρότρυνση των εθελοντών και του προσωπικού της διοργάνωσης, θα γίνεται σύσταση προς τους θεατές για τήρηση των φυσικών αποστάσεων και των κανόνων της διοργάνωσης.

 

ΣΤ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Το σύνολο των εγγεγραμμένων αθλητών θα ενημερώνεται πλήρως για όλα τα δρώμενα της διοργάνωσης, τους κανονισμούς και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται.

Για την ενημέρωση των αθλητών θα χρησιμοποιηθεί:

 • Ηλεκτρονική Επικοινωνία email ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή ανάρτηση ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του συνδέσμου www.spartathlon.gr και θα γίνεται συχνότερη όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.
 • Έντυπο Υλικό που θα δοθεί στους συμμετέχοντες κατά την παραλαβή του αριθμού και του υλικού συμμετοχής τους στη διοργάνωση από τη γραμματεία. Το υλικό θα περιλαμβάνει και όλες τις οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.
 • Ειδική σήμανση σε όλους τους χώρους κίνησης των αθλουμένων όσο και την ημέρα του Αγώνα στα διάφορα σημεία των αγωνιστικών διαδρομών και περιοχών.
 • Συνεχείς Ηχητικές Ανακοινώσεις την ημέρα του αγώνα με τις οποίες θα γίνεται συνεχής υπενθύμιση στους δρομείς των οδηγιών, συστάσεων και κανονισμών τόσο της Οργανωτικής Επιτροπής όσο και του ΕΟΔΥ και της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ.

Το παρόν Υγειονομικό πρωτόκολο μπορει να επικαιροποιηθεί – αναθεωρηθεί σύμφωνα με τυχόν αλλαγές του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και της ΓΓΑ.

 

Ζ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ
Κόδρου 7 Αθήνα ΤΚ 10558
Τηλ. 210 3223642
Email: info@spartathlon.gr

Ιστοσελίδα: www.spartathlon.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ευάγγελος Πολυμέρης

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιώτης Μπονέλης

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Αικατερίνη Σκενδέρη

 

Δημοφιλη Αρθρα