fbpx

Στην τελική ευθεία για το 7ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων στις 3 Απριλίου

iRun
Μινωικό Μονοπάτι Μύθων

Λίγο έμεινε πριν την αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση των δύο αγώνων ορεινού τρεξίματος 12,5 και 26,5 χλμ. (θετικής/αρνητικής ανάβασης ± 650 μ. & ±1500 μ. αντίστοιχα), στο 7ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων 2022 που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 3 Απριλίου, στις 10:30 π.μ. στους Μύθους της Ιεράπετρας.

Το σκηνικό αυτή τη φορά είναι διαφορετικό αφού το ανοιξιάτικο τοπίο κυριαρχεί πια στις Νοτιοανατολικές παρυφές των βουνών της Δίκτης χωρίς να λείπουν οι επιβλητικές εικόνες των χιονισμένων βουνοκορφών . Ενας τέλειος συνδυασμός εναλλαγής γεωανάγλυφου και τοπίων που θα απολαύσουν όσοι συμμετέχουν στις δύο απίθανες αυθεντικές ορεινές διαδρομές!

Τα μονοπάτια είναι καθαρά χωρίς χιόνι. Υπάρχει ελάχιστο όπως φαίνεται στην φωτογραφία παρακάτω (από χθεσινή αυτοψία), αλλά άνευ σημασίας και μόνο πάνω από τα 1100 μέτρα το οποίο θα έχει λιώσει μέχρι την Κυριακή. Τα ρέματα επίσης δεν έχουν θέμα με νερά.

Θεωρούμε καλό και χρήσιμο να αναφερθούν τα παρακάτω:

 1. Εγγραφές-πληροφορίες: Μπορείτε να κάνετε την ηλεκτρονική σας αίτηση εδώ https://mytrailrun.wixsite.com/mmm2022 ή απευθείας εδώ https://bit.ly/3z1C05R. Οι εγγραφές κλείνουν αύριο, Πέμπτη 31 Μαρτίου. Πλήθος αθλητών 200+ περίπου αναμένεται να βρεθούν στην γραμμή εκκίνησης. Ο μεγάλος αγώνας των 26,5 χλμ συμπεριλαμβάνεται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Τρεξίματος της HARTA.
 2. Καιρός: Ο καιρός για την Κυριακή το πρωί για το σημείο εκκίνησης στους Μύθους δείχνει καθαρό ουρανό με αραιή συννεφιά με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται στους 14-17 οC ενώ θα πέσει πιο χαμηλά 11-12 οC στο πιο υψηλότερο σημείο της διαδρομής των 26 χλμ στα 1200 μ (13ο περίπου χλμ). Ο Άνεμος δίνεται στα 2-3 μποφόρ ,δυτικός – νοτιοδυτικός
 1. Μεταφορά στους Μύθους

Το λεωφορείο της οργάνωσης θα αναχωρήσει στις 7:30 το πρωί της Κυριακής από το άγαλμα Βενιζέλου (Ηράκλειο πλατεία Ελευθερίας) . Θα επιστρέψει το απόγευμα μετά το πέρας των εκδηλώσεων (15:00-16:00) στο Ηράκλειο. Οσοι αθλητές έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική αίτηση του την επιθυμία να κάνουν χρήση του λεωφορείου είναι καταχωρημένοι στην λίστα επιβίβασης.

Οσοι έρθουν με δικό τους μέσο , υπάρχει απεριόριστος χώρος έξω από τον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου για πάρκινγκ.

 1. Προσωπικά αντικείμενα-τουαλέτες-αποδυτήρια

Μέσα στον κλειστό χώρο του σχολείο θα μπορεί ο καθένας να αφήσει τα προσωπικά του είδη σακίδια κτλ . Στο χώρο του σχολείου υπάρχουν τουαλέτες και χώρος που μπορεί για να χρησιμοποιηθεί ως αποδυτήρια.

 1. Παραλαβή chip χρονομέτρης -T shirt

Κατά την άφιξη σας στο χώρο εκκίνησης θα πρέπει να παραλάβετε την τσάντα από τη γραμματεία όπου θα περιλαμβάνει το αναμνηστικό t-shirt , το αριθμό συμμετοχής σας καθώς και το chip για την ηλεκτρονική χρονομέτρηση. Εκεί θα καταβάλετε και το αντίτιμο συμμετοχής , 15 ευρώ για τον αγώνα 26 χλμ και 10 ευρώ για τον αγώνα των 12,5 χλμ.

Θα γίνουν περιορισμένες νέες εγγραφές την μέρα του αγώνα και αν υπάρχουν διαθέσιμα νούμερα . Καλό θα είναι όποιος επιθυμεί να έρθει χωρίς να έχει κάνει ηλεκτρονική εγγραφή να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα της οργάνωσης ή στο e-mail : nferetzakis@hotmail.com

Παράκληση για έγκαιρη προσέλευση (συνιστούμε περίπου στις 9:00) για την παραλαβή αριθμού έτσι ώστε να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για τεχνική ενημέρωση , προθέρμανση, και να δοθεί η εκκίνηση στην προγραμματισμένη ώρα στις 10:30.

 1. Τεχνική ενημέρωση

Θα ακολουθήσει τεχνική ενημέρωση για τους δύο ορεινούς αγώνες . Είναι σημαντικό να αναλυθούν κάποιοι παράμετροι όσον αφορά τη διαδρομή , υψομετρικά, εναλλαγές πεδίου , σταθμοί υποστήριξης κτλ.

Οι δύο αγώνες θα ξεκινήσουν με διαφορά 15 λεπτών . Πρώτα θα γίνει η εκκίνηση του αγώνα των 26,5 χλμ

 1. Σταθμοί τροφοδοσίας

Θα υπάρχουν 4 σταθμοί υδροδοσίας τροφοδοσίας για τον αγώνα των 26 χλμ και 2 σταθμοί για τον αγώνα των 12,5 χλμ πλήρως εξοπλισμένοι και 1 βοηθητικός με νερό (για τον αγώνα 26 χλμ) . Θα διατίθενται ενεργειακά-ισοτονικά ποτά της HIGH5 καθώς και τζέλ (10ο χλμ) , σνακς, μπανάνες κτλ.

Οποιος επιθυμεί όμως για περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια και γνωρίζοντας περισσότερο τις προσωπικές του ανάγκες σε νερό , ενεργειακά κτλ καλό θα είναι να φέρει μαζί του τα απαραίτητα. Γενικά ας έχουμε υπόψη ότι ο καιρός έχει ζεστάνει σχετικά.

 1. Εξοπλισμός-παπούτσια

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη χρήση παπουτσιού για ορεινό τρέξιμο καθώς η ποιότητα πεδίου έχει πολλές εναλλαγές (χωμάτινο, βραχώδες, πετρώδες κτλ) . Οι πιο αργοί αθλητές και ιδιαίτερα όσοι συμμετέχουν στον μεγάλο αγώνα λόγω του παρατεταμένου χρόνου παραμονής στα δάση θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά την ενδυμασία και την υδροδοσία -τροφοδοσία . Με τον κατάλληλο εξοπλισμό ο αγώνας «βγαίνει» πιο ομαλά! Επιτρέπεται η χρήση μπατόν.

 1. Σηματοδότηση διαδρομών

Η σηματοδότηση έγινε με σπρέι πορτοκαλί και κορδέλες κόκκινο άσπρο καθώς και πινακίδες με βέλη διαφόρων χρωμάτων. Εχει γίνει επίσης χιλιομετρική σήμανση ανά χιλιόμετρο. Τα πρώτα 3,8 χλμ και μέχρι τον πρώτο σταθμό τροφοδοσίας , καθώς και τα τελευταία 5,5 χλμ είναι ΚΟΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και των δύο αγώνων. Αποφεύγετε να ρωτάτε τους εθελοντές διασώστες λεπτομέρειες για την διαδρομή. Δεν γνωρίζουν. Οι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο τα σημεία που ελέγχουν και μόνο για αυτά είναι υπεύθυνοι να ενημερώνουν . Ακολουθήστε την σηματοδότηση παρά το ίχνος από αρχείο GPX που πιθανώς έχετε κατεβάσει στο ρολόι σας .

 1. Σημεία καταγραφής

Ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να έχει σε εμφανές σημείο τον αριθμό συμμετοχής έτσι ώστε να καταγράφεται στα σημεία ελέγχου και να μην κινδυνεύει να ακυρωθεί. Οποιος αθλητής δεν καταγραφεί σε κάποιο σημείο ελέγχου ακυρώνεται . Θα γίνεται σε πολλά και σε τυχαία σημεία καταγραφή των συμμετεχόντων.

 1. Κινητά τηλέφωνα

Όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν επαρκή κάλυψη δικτύου στους Μύθους (σημείο εκκίνησης-τερματισμού) καθώς και σε όλη την διαδρομή του μικρού αγώνα. Δεν υπάρχει επαρκή κάλυψη δικτύων κινητής σε τμήματα της διαδρομής του μεγάλου αγώνα και συγκεκριμένα από 10ο χλμ μέχρι το 16ο χλμ

 1. Χρονικά όρια αποκλεισμού: Για τον μεγάλο αγώνα θεωρείται έγκυρος τερματισμός αυτό που επιτυγχάνεται εντός 5 ωρών και 30 λεπτών , ενώ για τον μικρό αγώνα εντός 2 ωρών και 20 λεπτών . Για την σωστή διεξαγωγή του αγώνα και την ασφάλεια των αθλητών έχει τεθεί Χρονικό Οριο Αποκλεισμού (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ) στον σταθμό του Σελακάνου στο 10,5 περίπου χλμ της διαδρομής και είναι στις 2 ώρες και 20 λεπτά από την ώρα εκκίνησης. Οσοι αθλητές δεν μπορέσουν να είναι στο χρονικό όριο αυτό στο Σταθμό του Σελακάνου θεωρούνται άκυροι και θα πρέπει να παραδώσουν τον αριθμό τους και να συνεχίσουν την διαδρομή αν το επιθυμούν, με δικιά τους ευθύνη.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ όποιος αθλητής εγκαταλείψει κατά την διάρκεια του αγώνα να ενημερώσει άμεσα τον πρώτο εθελοντή που θα συναντήσει !!

 1. Απονομές – Γεύμα

Μετά το τέλος των αγώνων θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις- απονομές και φιλοξενηθούν όλοι οι παρευρισκόμενοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύθων με παραδοσιακό τραπέζι που θα στηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

 1. Διαμονή

Οσοι-ες επιθυμούν διαμονή στην περιοχή του αγώνα διατίθενται δωμάτια στο διπλανό παραθαλάσσιο χωριό Μύρτος (5 χλμ από Μύθους) Myrthe Apartments

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας καθώς και τις εθελοντικές ομάδες υποστήριξης : Ενωση Ραδιερασιτεχνών Κρήτης – Σώμα Σαμαρειτών Ιεράπετρας-Ενωση Διασωστών Ιεραπετρας Κρήτης (ΕΔΙΚ).

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας ΕΠΑΚ ΑΕ& ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ καθώς επίσης τον Τζομπανάκη Κων/νο για τις δωρεάν υπηρεσίας μασάζ και αποθεραπείας που θα προσφέρει στους αθλητές.

Τους χορηγούς επικοινωνίας Advendure, Runningnesw, Runbeat, iRunmag, Spotarace..

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μύθων Ιεράπετρας Κρήτης – Υποστήριξη : Σύλλογος δρομέων Υγείας Ιεράπετρας -Ομιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης

Ευχόμαστε να απολαύσετε και να ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία στα δάση και μονοπάτια των Λασιθιώτικων βουνών.

Νίκος Φερετζάκης
Τεχνικός Υπεύθυνος

 

Δημοφιλη Αρθρα