fbpx

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Τα 16 ζευγάρια των λαμπαδηδρόμων

Newsroom
torch relay

Δεκαέξι ζευγάρια λαμπαδηδρόμων θα μεταφέρουν τη φλόγα, που θα τους παραδώσουν τα παιδιά του Μαραθώνα, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στην ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου και θα ανάψουν τον βωμό που θα καίει μέχρι να τερματίσει και ο τελευταίος αθλητής, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022.

Αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών και όλων των αγωνιστικών επιπέδων θα μεταφέρουν το μήνυμα της συμμετοχής, της επιμονής και της προσπάθειας, που πρεσβεύει ένας αγώνας όπως ο Μαραθώνιος της Αθήνας.

Ανάμεσα στα 16 ζευγάρια που θα καλύψουν τη διαδρομή είναι σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες, όπως η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο, δύο αθλήτριες που κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου.

 

Τα ζευγάρια των λαμπαδηδρόμων:

1ο ζευγάρι

Γεωργία Χριστοδούλου (Ζωζώ)

Η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα μαραθωνοδρόμος, αθλήτρια του ΑΟ Φιλοθέης, που τερμάτισε στον Μαραθώνιο το 1974. Στην πρώτη της επίσημη κούρσα στον μαραθώνιο, τερμάτισε έκτη ανάμεσα σε όλες τις γυναίκες και πρώτη ως Ελληνίδα με χρόνο 5:01.00.

Γρηγόρης Λαμπράκης

Εγγονός του δολοφονημένου γιατρού, αγωνιστή της ειρήνης και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

 

2ο ζευγάρι

Ολγα Φιάσκα

Πρωταθλήτρια του βάδην, κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Κ20 στα 10.000μ βάδην, με αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του Μπουένος Άιρες στα 5000μ βάδην και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 του 2018.

Νίκος Σταματονικολός

Πρωταθλητής του μήκους και Βαλκανιονίκης κλειστού στην κατηγορία των εφήβων. Ο ίδιος έχει συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα.

 

3ο ζευγάρι

Γιάννης Νυφαντόπουλος

Πρωταθλητής των σπριντ, μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4×100μ, με συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα και μέλος της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αθλητών.

Αργύρης Σολωμός

Μέλος της θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ “Παρέμβαση”, του θεραπευτικού προγράμματος για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών άνω των 21 ετών και τις οικογένειές τους.

 

4ο ζευγάρι

Tατιάνα Γκούσιν

Πρωταθλήτρια του ύψους, με αρκετές συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα και πιο πρόσφατη την ένατη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου.

Δημήτρης Χρυσικός

Αθλητής στίβου στα 400 μ., του Αθλητικού Συλλόγου “Εθνικός Λυκίας” με έδρα τη Νέα Μάκρη.

 

5ο ζευγάρι

Ελισάβετ Πεσιρίδου

Εκτη το 2016 στα 100 μ. εμπ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, που είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Τόκιο και του 2021 στο Τόκιο.

Ελένη Βαλαή

Αθλήτρια στίβου σε δρομικά αγωνίσματα, του Σωματείου “Εθνικός Λυκίας¨ Νέας Μάκρης όπου ο στίβος έχει βρει τη στέγη του εδώ και αρκετά χρόνια.

 

6ο ζευγάρι

Δημήτρης Τσιάμης

Πολυνίκης του τριπλούν ανδρών, “χάλκινος” στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του Βερολίνου το 2018 και κάτοχος των πανελληνίων ρεκόρ ανδρών σε ανοιχτό και κλειστό στίβο.

Ελπίδα Γιαννοπούλου

Αθλήτρια στίβου, στο άλμα εις μήκος, του Συλλόγου Μαραθώνα Φειδιππίδης, που εκτός των αθλητικών δραστηριοτήτων συμμετέχει ενεργά σε κάθε κοινωνική δράση.

 

7ο ζευγάρι

Αρης Περιστέρης

Πρωταθλητής των συνθέτων αγωνισμάτων, Βαλκανιονίκης και τρεις φορές Πανελληνιονίκης. Εχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις ως μέλος της Εθνικής ομάδας.

Κωνσταντίνος Καρλατήρας

Μαθητής του Γενικού Λυκείου Μαραθώνα που υποστηρίζει αυτή τη μοναδική δράση του Μαραθωνίου.

 

torch relay

 

8ο ζευγάρι

Κυριακή Φιλτισάκου

Πρωταθλήτρια του βάδην, με αργυρό μετάλλιο στα 35χλμ ομαδικού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων βάδην του 2021 και με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο 2020) αλλά και Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα, με την Εθνική ομάδα.

Ιωάννης Μπαρδόπουλος

Μαθητής του Γενικού Λυκείου Μαραθώνα που συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.


 
 

 

9ο ζευγάρι

Παναγιώτης Τριβυζάς

Πρωταθλητής των σπριντ, μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100μ με συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα.

Λουκάς Πρωτονοτάριος

Αθλητής του Αθλητικού Ομίλου ΑΜΕΑ Μαραθώνα, μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου, Πρωταθλητής Ελλάδας στα 400μ ανδρών στην κατηγορία Τ36 και Χάλκινος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2021 στα 400μ.

 

10ο ζευγάρι

Ελένη Πόλακ

Πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, ενώ ήταν 5η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2021.

Αλέξανδρος Αντωνίου

Μέλος της θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ “Παρέμβαση”, της οποίας το πρόγραμμα έχει έδρα τη Ραφήνα.

 

11ο ζευγάρι

Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ

Πρωταθλητής του βάδην, 18 φορές Πανελληνιονίκης σε ανοιχτό και κλειστό στίβο και κάτοχος τεσσάρων πανελληνίων ρεκόρ με συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις από το 2006 και τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Λονδίνο, Ρίο, Τόκιο).

Χριστίνα Κλεφτάκη

Αθλήτρια του Συλλόγου “Τελμησσός Μαραθώνα”, του Αυθεντικού Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων όπως αποκαλείται το σωματείο.

 

12ο ζευγάρι

Κώστας Δήμας

Μαραθωνοδρόμος του Συλλόγου «Μιλτιάδης» Μαραθώνα, που αφορά κυρίως σε αγωνίσματα και αθλήματα αντοχής. Νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο.

Αγγελική Λερίου

Μαραθωνοδρόμος του Συλλόγου «Μιλτιάδης» Μαραθώνα, του αθλητικού σωματείου που έχει αθλητές μαραθωνίου δρόμου και αποστάσεων γενικότερα.

Authentic

13ο ζευγάρι

Παναγιώτης Ζακής

Αθλητής στίβου, των 100μ, του Συλλόγου Μαραθώνα “Φειδιππίδης¨. Ο αθλητικός σύλλογος δραστηριοποιείται στον αθλητισμό από το 1993 και ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα στηρίγματα του Μαραθωνίου και του Ημιμαραθωνίου.

Μαρία Σταμούλη

Αθλήτρια δρομικών αγωνισμάτων, μαραθωνοδρόμος, Υπερ-μαραθωνοδρόμος του Αθλητικού Ομίλου ΑΜΕΑ Μαραθώνα, με συμμετοχές σε περισσότερους από 13 μαραθωνίους και στο Σπάρταθλον.

 

14ο ζευγάρι

Εφη Κουρκουτσάκη

Πρωταθλήτρια του βάδην με δύο αργυρά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων βάδην (το 2021 και το 2022) αλλά και συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα.

Χαρίσιος Γκανάτσιος

Αθλητής του Συλλόγου “Τελμησσός Μαραθώνα”.

 

15ο ζευγάρι

Σπυριδούλα Καρύδη

Εχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ20 στο τριπλούν και ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 του . Ως κορασίδα έχει κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό στο μήκος.

Ηλίας Κατσαρός

Εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ – Chief Retail Officer της ΟΠΑΠ Α.Ε. που είναι Μεγάλος Χορηγός του ΣΕΓΑΣ και του Μαραθωνίου της Αθήνας.

 

16ο ζευγάρι

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου τον Αύγουστο του 2022 στα 20χλμ. και 35χλμ. βάδην. Ηταν τέταρτη φέτος στο Παγκόσμιο του Όρεγκον, ενώ το 2021 τερμάτισε όγδοη στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Επίσης, έχει κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων βάδην (το 2021 και το 2022). Η ίδια είναι επίσης κάτοχος δύο Πανελληνίων ρεκόρ και Πανελληνιονίκης.

Ελίνα Τζένγκο

Τον Αύγουστο έγινε η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό στην ιστορία της διοργάνωσης. Εχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο με ολυμπιακό ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του Μπουένος Άιρες, ενώ το 2021 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ20 και δευτεραθλήτρια κόσμου Κ20.

 

Διαβάστε ακόμα:

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Συμμετοχή της ‘Καρδιάς του Παιδιού’

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Οι λίστες εκκίνησης

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Τροποποιήσεις γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ

Δημοφιλη Αρθρα