fbpx

Το Πρωτάθλημα της HARTA έρχεται. Ετοιμαστείτε!

Newsroom

Στις 8 Δεκεμβρίου 2020, η ίδρυση της H.A.R.T.A., της «Ένωσης για το Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο και την Περιπέτεια», έμελλε να θέσει νέες και πρωτοποριακές βάσεις για την τολμηρή κοινότητα του ελληνικού ορεινού τρεξίματος.

Εβδομήντα οκτώ γυναίκες και άντρες από την Ελλάδα αλλά και τη διασπορά της ελληνικής κοινότητας στο εξωτερικό, ως πρώτος και ιδρυτικός κύκλος δημιούργησαν μια νέα, ελπιδοφόρα ένωση, έτοιμοι να αγκαλιάσουν κάθε γωνιά της χώρας και κάθε άνθρωπο που αγαπά το ορεινό τρέξιμο, μεταφέροντας την ιδέα της ενότητας παντού!

Το πιο βασικό στοιχείο της HARTA, θα είναι το «πρωτάθλημά» της, και για να γίνει πιο κατανοητό, ας μάθουμε μερικά βασικά του στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από τους ιδρυτές της HARTA.

Η λογική βασίζεται στο ότι σε αυτό χωρούν απεριόριστοι αγώνες!

Όποιος αγώνας πληροί κάποιες βασικές προδιαγραφές αξιοπιστίας, τότε έχει και θέση στο πρωτάθλημα. Ως τέτοιες μπορούν να θεωρηθούν, τα δεδομένα της διαδρομής, η επαρκής πληροφόρηση του κοινού, το πλαίσιο των όποιων κανονισμών, η στοιχειώδης διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των αγωνιζόμενων, η αξιοπιστία και αμεσότητα των αποτελεσμάτων και φυσικά, ο αγώνας να θεωρείται «ορεινού τρεξίματος» από τα χαρακτηριστικά της διαδρομής του (τουλάχιστον 60% μονοπάτια και τουλάχιστον 20 δείκτης ανάβασης). Η HARTA δεν παρεμβαίνει στο πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι λόγω τερέν, κριτηρίων, υποστήριξης, συνθηκών, χρονικών ορίων, μήκους, υψομετρικής.

Ο κάθε διοργανωτής στο ορεινό τρέξιμο, είναι ελεύθερος να βάζει τη δική του σφραγίδα στον αγώνα που δημιουργεί, και αυτό η HARTA όχι μόνο το ενθαρρύνει έμμεσα αλλά προτρέπει τους διοργανωτές να είναι οι εαυτοί τους και να βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα στους αγώνες τους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στο ορεινό τρέξιμο, και αυτή είναι η μαγεία του αθλήματος! Οι τυποποιήσεις δεν ταιριάζουν στην προσωπικότητα του ορεινού τρεξίματος και όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, μόνο χαμένος θα βγει από αυτό!

Ο κάθε αγώνας κατατάσσεται με βάση το μέγεθός του, όπως αυτό προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο μετατροπής της ανάβασης σε μήκος (το 1/100 της ανάβασης μετατρέπεται σε μήκος και αθροίζεται στο πραγματικό μήκος, πχ: αγώνας 50Κ με +4000m = 50+40=90).

Δημιουργούνται 4 κατηγορίες αγώνων σύμφωνα με τη HARTA: 1) Trail, 2) Marathon, 3) Ultra, 4) Vertical. Ο κάθε αγώνας ταξινομείται σε μία από τις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες.


 
 

Πώς οι αθλητές βαθμολογούνται για τους αγώνες τους;

Οι επιδόσεις των αθλητών –δεν απαιτούνται δελτία για να χαρακτηριστεί κάποιος αθλητής κατά την HARTA, παρά μόνο η συμμετοχή του σε οποιονδήποτε αγώνα- αξιολογούνται με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε διαδρομής και φυσικά με βάση την κάθε επίδοση!

Προσοχή, η σειρά κατάταξης στους αγώνες, ουδεμία σημασία έχει για τη HARTA και το σύστημα βαθμολογίας της! Ανάλογα την κατηγορία (περισσότεροι αγώνες στη μικρή κατηγορία και λιγότεροι στη μεγάλη) επιλέγονται αυτομάτως από το σύστημα οι 3, 4 ή 5 καλύτερες επιδόσεις και ο μέσος τους όρος αποτελεί και το σκορ του κάθε αθλητή! Η ψηλότερη μέση βαθμολογία βρίσκεται φυσικά στην κορυφή των ισάριθμων βαθμολογιών σε ετήσια βάση. Συγκεντρωτικό, γενικό σκορ που να διατρέχει το σύνολο των κατηγοριών ΔΕΝ θα υπάρχει.

Στη HARTA θεωρείται υπερβολή το να αναμειγνύονται όλες οι κατηγορίες σε μία και να προκύπτει ένα αποτέλεσμα, που συνήθως υπολογισμένο αλχημιστικά, με ανεπάρκεια δεδομένων και δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Σχετικά με το μεγάλο πλήθος των αγώνων στο πρωτάθλημα της HARTA, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους περιφερειακούς αγώνες αλλά και τους αθλητές συνολικότερα, καθώς θα έχουν πλήθος επιλογών χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να υφίστανται οικονομικές θυσίες για να βρεθούν σε κάποιον αγώνα από τους ελάχιστους, που συνήθως περιλαμβάνουν τα πρωταθλήματα.

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από πλευράς HARTA, ώστε οι καλύτεροι αθλητές κάθε χρόνο, να γνωρίζουν την καταξίωση που τους αξίζει, πέρα από την ηθική επιβράβευση της αξίας τους. Πέρα από αυτούς όμως, χάρη στο σύστημα αξιολόγησης της HARTA, θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους εκείνους που βάζουν όρια για τον ίδιο τους τον εαυτό, ασχέτως δυναμικότητας, να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι στο ορεινό τρέξιμο.

Αυτή ήταν μια πρώτη, συνοπτική παρουσίαση του πρωταθλήματος της HARTA, το οποίο θα λειτουργήσει πειραματικά το 2021, με την προοπτική της κανονικής λειτουργίας το 2022.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η HARTA δεν αποτελεί τοπικό παράρτημα της ITRA ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς -πόσο μάλιστα ελληνικού- οργανισμού! Λειτουργεί με αυτονομία και αυτοτέλεια, βασισμένη όμως στο σύστημα βαθμολογίας της ITRA, το οποίο είναι και το πλέον αξιόπιστο παγκόσμια και με μεγάλη διαφορά μάλιστα!

Δημοφιλη Αρθρα