Η νέα μεγάλη πρόκληση του κορυφαίου Ισπανού trail runner έχει ανάψει κατά κάποιον τρόπο την “κρύα” αγωνιστική δραστηριότητα. Tο επόμενο εγχείρημά του έχει ήδη ξεσηκώσει τους οπαδούς του σε όλο τον κόσμο…
PHANTASM24h – «Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να τρέξει ο Κίλιαν Ζορνέτ σε επίπεδο έδαφος μέσα σε 24 ώρες;»
…Αναρωτιούνται όλοι, αλλά και ο ίδιος, που αναφέρει σήμερα σε τελευταία του ανάρτηση:
«Οι τελευταίες μέρες έχουν να κάνουν, ως επί το πλείστον, με την πρόγνωση του καιρού και έτσι τρέχω σε εύκολες διαδρομές για να διατηρήσω τη φυσική μου κατάσταση. Η προετοιμασία είναι το 99% ενός εγχειρήματος και για το 24ωρο, ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Από την αρχή της σεζόν ήξερα ότι ήθελα να δοκιμάσω διαφορετικές προπονήσεις και αποστάσεις στον δρόμο χωρίς συγκεκριμένο στόχο, οπότε το έκανα αλλά έφεραν κάποιους τραυματισμούς τελευταία. Όταν έβαλα το στόχο των 24 ωρών σε επίπεδη πίστα ξεκίνησα πιο στοχευμένες προπονήσεις. Έτρεξα 6 συνεχόμενες ώρες για να δοκιμάσω διαφορετικές στρατηγικές διατροφής (για τις οποίες θα μιλήσω σύντομα σε άλλη ανάρτηση, γιατί νομίζω έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον) και μετά ακόμα περισσότερο, περίπου 200 χιλιόμετρα με μερικά long runs 50χλμ. προσπαθώντας να ισορροπήσω μεταξύ των μυϊκών προσαρμογών και να μην έχω τραυματισμούς. Στις αρχές του καλοκαιριού έτρεξα κάποια ολοήμερα (22 ώρες) στα βουνά, οπότε πιστεύω ότι ο μεταβολισμός μου είναι έτοιμος, το μεγάλο ερώτημα όμως που έχω είναι αν οι μυϊκές προσαρμογές είναι αρκετές και αν οι αλλαγές στη διατροφή που έκανα κατά τις προπονήσεις θα φέρουν κάποια αποτελέσματα…».
Όπως βλέπουμε, ακόμα και ένας τεράστιος πρωταθλητής στο είδος του δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα που θα φέρει ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο που ακολουθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Εντύπωση, ωστόσο, κάνει σε όλους τους αναγνώστες του μηνύματος του Κίλιαν το διατροφικό “μυστικό” ενός Έλληνα θαυμαστή του, που δεν ήταν άλλο από τη γνωστή μας… τουλούμπα!
«Nutrition secrets for long runs from Greece!» του σύστησε ο Θεσσαλονικιός φίλος μας, συνοδεύοντας και μια φωτογραφία σε περίπτωση που δεν γνωρίζει ο Ισπανός τι εστί… touloumba! Διευκρινίζοντας έπειτα σε άλλον ξένο θαυμαστή του Ζορνέτ, ότι πρόκειται για ελληνικό γλυκό σαν αυτά που έτρωγε ο αξεπέραστος Γιάννης Κούρος κατά τη διάρκεια των δικών του αγώνων υπεραπόστασης…
Και δεν έχει άδικο, αφού αν πάμε πίσω στον χρόνο, σε μια δημοσίευση του Έλληνα «δασκάλου» των υπεραποστάσεων, Τάκη Σκουλή, στο “American Journal of Clinical Nutrition” το 1989, όπου αναλύει τη διατροφική συμπεριφορά του κορυφαίου δρομέα όλων των εποχών Γιάννη Κούρου, βρίσκουμε ότι στους αγώνες υπεραποστάσεων ο Έλληνας υπερδρομέας επέλεγε να καταναλώνει κάθε 15 λεπτά ένα μικρό κομμάτι παραδοσιακού γλυκού! Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, όπως το παστέλι, ο μπακλαβάς, το μελομακάρονο, το λουκούμι κ.ά. έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αλλά και στοιχεία αντιοξειδωτικών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που οφείλονται αντίστοιχα στα αγνά συστατικά τους, όπως το σουσάμι, το φιστίκι, τα καρύδια, αλλά και το ελαιόλαδο.
Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις λεπτομέρειες που υποσχέθηκε ο Κίλιαν σχετικά με το διατροφικό του πλάνο και να δούμε αν τελικά υπολόγισε και τη συμβουλή του συμπατριώτη μας!
> Σχετικό άρθρο…
PHANTASM24h ή… «Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να τρέξει ο Κίλιαν Ζορνέτ σε επίπεδο έδαφος μέσα σε 24 ώρες;»