fbpx

Winter Expedition K2: Ο Αντώνης Συκάρης στην δυσκολότερη χειμερινή αποστολή στα Ιμαλάια

iRun

Σε ένα μήνα από σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2020, θα ξεκινήσει η πιο τολμηρή ορειβατική προσπάθεια στα Ιμαλάια.
Μια διεθνής ομάδα 11 έμπειρων ορειβατών ανάμεσά τους και ο εμβληματικός Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης, μαζί με 15 πολύ δυνατούς sherpas θα επιχειρήσουν να επισκεπτούν* την δυσκολότερη κορυφή του κόσμου το K2, στα 8.611 μέτρα!

Η πρώτη ελληνική, χειμερινή συμμετοχή σε αποστολή στα Ιμαλάια είναι λοιπόν γεγονός!

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, ο Αντώνης Συκάρης θα ξεκινήσει από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν μαζί με άλλους 10 διεθνείς έμπειρους ορειβάτες και 15 πολύ δυνατούς sherpas.

Στόχος τους είναι να σκαρφαλώσουν σε μια θρυλική κορυφή, στην οποία κανείς ορειβάτης μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανέβει χειμώνα!

Πρόκειται για την κορυφή του K2 στο Πακιστάν σε υψόμετρο 8.611 μέτρων. Αν τα καταφέρουν, η συγκεκριμένη ανάβαση θα γραφτεί με «χρυσά γράμματα» στην παγκόσμια ορειβατική ιστορία. Την αποστολή διοργανώνει η Seven Summits Treks με αρχηγό τον Νεπαλέζο Dawa Chang Sherpa και αναμένεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου του 2021.

Το επιβλητικό Κ2

Το K2 βρίσκεται στο Πακιστάν και αποτελεί το πιο δύσκολο βουνό του κόσμου και το δεύτερο ψηλότερο. Η τελευταία κορυφή του βρίσκεται σε υψόμετρο 8.611 μέτρων. Το χειμώνα στην K2 δημιουργείται ένα μικροκλίμα, με αποτέλεσμα το βουνό να παγώνει σαν καραμέλα. Μάλιστα οι θυελλώδεις άνεμοι και οι τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, μέχρι σήμερα δεν επέτρεψαν στις προηγούμενες προσπάθειες των ορειβατών να φθάσουν στη σύνοδο της κορυφής.

Ο Αριστοτέλης έλεγε: «Θεωρώ αυτόν που κατακτά τις επιθυμίες του, πιο θαρραλέο από εκείνον που κατακτά τους εχθρούς του, γιατί η πιο σκληρή νίκη, είναι η νίκη του εαυτού του». Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει η συγκεκριμένη αποστολή: Να κατακτήσει τις επιθυμίες της!

Αντώνης Συκάρης ο Ορειβάτης

Ο Αντώνης Συκάρης, στα 31 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, έχει ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου.


 
 

Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει τέσσερις από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης (Grand Slam), Everest (8.848m), Kangchenjunga (8.586m), Manaslu (8.163m) και Lhotse (8.516m), ενώ είναι και ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000μ. στις Άλπεις.

Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής ομοσπονδίας Ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΟΑ. Επίσης, είναι μέλος του Team 100 Mentors, του Διοικητικού συμβουλίου της Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, καθώς και ομιλητής σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο TEDx (Inspirational – Motivational speaker). Είναι επίσης πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου.

 

Στην ερώτηση της “Αμαρυσίας” πως αποφάσισε να σκαρφαλώσει την δυσκολότερη κορυφή στην καρδιά του χειμώνα, ο Αντώνης Συκάρης απάντησε: «Έπρεπε να το δοκιμάσω. Ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι που πέρασε αλλά λόγω των καταστάσεων αναβλήθηκε για το επόμενο. Ήρθε όμως η τιμητική πρόταση από την Seven Summits Treks, η οποία συγκέντρωσε κάποιους ορειβάτες από την Ευρώπη και την αποδέχθηκα». Ο στόχος του είναι να σκαρφαλώσει και στις 14 κορυφές του κόσμου, που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα υψόμετρο. «Ελάχιστοι το έχουν καταφέρει. Τα τελευταία 70 χρόνια, μόλις 43 ορειβάτες το έχουν πετύχει. Εγώ μέχρι στιγμής έχω ανέβει τις 4».

Όσο για την ψυχολογική προετοιμασία; Τρεις λέξεις είναι αυτές που του ταιριάζουν, όπως είπε στην Ξένια Γιαννάκου: «Αφοσίωση στον στόχο. Πιστεύω στο “αν θες να είσαι ευτυχισμένος, βάλε έναν στόχο στη ζωή σου”. Ακόμα κι αν δεν έχεις το χάρισμα ή την ξεχωριστή ικανότητα, αν αφοσιωθείς σε αυτό, θα το πετύχεις. Αν το μυαλό σου σκέφτεται μόνο αυτό, είναι λογικό ότι θα βρει και τις λύσεις».

* Όσο για την συνήθη ερώτηση αν “κατακτιέται” ποτέ μια κορυφή, έχει απαντήσει με σεβασμό ο ίδιος: «Τις κορυφές δεν τις κατακτάς, τις επισκέπτεσαι. Το βουνό είναι αυτό που σου ”επιτρέπει”, αν το θελήσει, να ανέβεις!».

Όλοι μας του ευχόμαστε να έχει καλή επιτυχία και Πάντα Ψηλά!


• Κεντρική φωτογραφία: Ο Αντώνης Συκάρης στην κορυφή του Lhotse στα 8.516m (14 Μαΐου 2019)

Δημοφιλη Αρθρα