fbpx

Χοχλιός team: Μια πρωτοβουλία του – παράδειγμα προς μίμηση!

iRun

Υπάρχουν και αυτοί οι δρομείς ανάμεσά μας, με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αυτές οι ομάδες τρεξίματος που ξεφεύγουν από τα στενά όρια των προπονήσεων και των καθαρά αθλητικών δρώμενων… Ομάδες με “καθαρή” συνείδηση και ουσιαστική εθελοντική προσφορά προς τον τόπο τους. Τέτοιες ομάδες δρομέων πρέπει να τις επιβραβεύουμε και κυρίως να γίνονται παράδειγμα και για υπόλοιπες!

Μιλάμε συγκεκριμένα για την ομάδα τρεξίματος “Χοχλιός team” που έχει έδρα της το Ηράκλειο της Κρήτης και δραστηριοποιείται αθλητικά υπό τις οδηγίες και προπονητικές υπηρεσίες του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη.

Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας

Χθες, λοιπόν, το πρωί της Κυριακής, τα μέλη της ομάδας του Χοχλιός team αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να πάρουν μια δυσάρεστη κατάσταση στα χέρια τους. Όπως είχαν διαπιστώσει με λύπη τους, η παραλία των Γουβών, περιμετρικά του Ενυδρείου Κρήτης, στην πρώην Αμερικανική Βάση, ήταν για καιρό γεμάτη από κάθε λογής σκουπίδια, όπως πλαστικά και γυαλί. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εκτός από την κακή εικόνα της ακτής που προκαλεί το γεγονός αυτό ούτως ή άλλως, αυτά τα είδη των απορριμμάτων αν αφεθούν εκεί, θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν, προκαλώντας ταυτόχρονα και μεγάλο κίνδυνο για την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Έτσι, η ομάδα του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη πήρε την σημαντική πρωτοβουλία να καθαρίσει την παραλία αλλά και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους γινόταν για τον ίδιο σκοπό.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατούσε. Τα απορρίμματα στην ακτή δεν ήταν μόνο πλαστικά, αλλά μια τεράστια “ποικιλία” από κονσέρβες, καλαμάκια, μπουκάλια, κουτάκια μπύρας, χαρτιά, μωρομάντιλα, σερβιέτες, ομπρέλες σπασμένες, μπουκάλια αλκοόλ, αμέτρητες γόπες, μάσκες, γυαλάκια, ακόμα και παντόφλες ή σόλες παπουτσιών!

Οι έξι “κυνηγοί απορριμμάτων” τελικά συνέλεξαν περίπου 50 κιλά σε βάρος, των απορριμμάτων που προαναφέρθηκαν σε μήκος μόλις 500 μέτρων της παραλίας των Γουβών. Παρά το ψιλόβροχο και τον έντονο αέρα, η ομάδα οργανώθηκε και μέσα σε δύο ώρες, κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσαν να καταφέρουν οι υπεύθυνοι καθαριότητας των Δήμων τόσα χρόνια. Το αυτονόητο δηλαδή, όπως μας είπαν οι δραστήριοι “Χοχλιοί”, «να διατηρούν τα πάρκα μας, τους δρόμους μας και τις παραλίες μας καθαρές!».

«Το πρόβλημα όμως ξεκινάει από αλλού», εξηγούν. «Όταν δεν υπάρχει παιδεία από την ίδια μας τη χώρα από τις μικρές ηλικίες, να μάθει ο κόσμος την σημασία της ανακύκλωσης και της καθαριότητας, όταν ο γονιός θα πετάξει επιδεικτικά τα σκουπίδια του οπουδήποτε βρει, μπροστά στο παιδί του, τότε το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί». «Η καθαριότητα είναι πολιτισμός!» επισημαίνουν οι φίλοι μας οι Κρητικοί, και αυτό είναι ένα πολύ καλό μάθημα για όλους μας, συμπληρώνουμε εμείς…

– Η ομάδα τρεξίματος Χοχλιός team συντόνισε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του εθελοντικού καθαρισμού της παραλίας και θέλουν να ευχαριστήσουν πολύ για τη στήριξή τους, τον Ευάγγελο Σούφη, την μικρή Αθηνά, τον Αντώνη Καλούρη, τον Δημήτρη και τον Μάνο Μαγκαφουράκη.

Δημοφιλη Αρθρα