fbpx

Χριστούγεννα 2020: Οδηγός επιβίωσης με όλα τα μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Newsroom

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις οριστικό είναι ότι θα παραμείνει κλειστή η εστίαση μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, καθώς και ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών εκτός από τις παραμονές.

«Ψυχρό» αναμένεται το φετινό χριστουγεννιάτικο τοπίο, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης προδιέγραψαν μια εορταστική περίοδο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια! Αντίθετα, μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, ημέρα δηλαδή που λήγει άτυπα η εορταστική περίοδος, κλειστά θα παραμείνουν:

Σχολεία – Εστίαση – Ψυχαγωγία – Δικαστήρια – Χιονοδρομικά κέντρα και οι Αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).

Στην προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω συμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής».

Συγκεκριμένα, για την περίοδο των γιορτών και μέχρι νεωτέρας ισχύουν τα παρακάτω:

 • Παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας
 • Διατηρούνται οι περιορισμοί στην ατομική άθληση, δηλαδή έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
 • Ανοιχτά θα παραμείνουν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών από τις 7 το πρωί μέχρι τις 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση.
 • Διατηρείται η τηλεργασία στο ίδιο ποσοστό (50%).
 • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Η μετακίνηση από νομό σε νομό δεν θα επιτρέπεται στη διάρκεια των εορτών καθώς η σχετική απαγόρευση παρατάθηκε μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου. Οι εκδρομές στους χειμερινούς προορισμούς, αλλά και στις ιδιαίτερες πατρίδες, απαγορεύονται την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας.

«Μετακίνηση για εξοχικά δεν προβλέπεται. Καλούμε τους συμπολίτες μας να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο με υψηλότερη κινητικότητα το επιδημιολογικό φορτίο» επανέλαβε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν μετακινήσεις για τις οποίες θα υπάρξει «κάποια ευελιξία», κυρίως για επανένωση οικογενειών ή επιστροφή φοιτητών.
«Θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό Νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπούδαζαν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους» δήλωσε ο κ. Πέτσας.


 
 

Με βάση τα ισχύοντα μέτρα απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση:

 • λόγοι υγείας
 • επαγγελματικοί λόγοι
 • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
 • επανένωση οικογενειών

Όσον αφορά στη μετακίνηση με sms ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπεται. Τα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες κυμαίνονται είτε στην κλιμακωτή επαναφορά του λιανεμπορίου (σε ομάδες καταστημάτων και ανά 3-4 ημέρες), είτε στο άνοιγμα επιχειρήσεων οριζοντίως, σε χρόνο που δεν θα προκαλεί ιδιαίτερη επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

Επιπλέον, ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τα ταξίδια εξωτερικού:

 • Σε δεκαήμερη καραντίνα τίθενται όσοι έρθουν από το εξωτερικό μεταξύ 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου.
 • Όσοι αφιχθούν θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ενώ θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο.
 • Για την άπαξ επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Με τον ορίζοντα εορταστικών προσδοκιών για τα Χριστούγεννα να εξαρτάται ευθέως από την «αποσυμφόρηση» των ΜΕΘ και εν γένει των νοσοκομειακών μονάδων, «θρησκευτική ευλάβεια» ως προς την τήρηση των μέτρων ζήτησε ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας το φετινό πλαίσιο εορτασμού, από τις αγορές μέχρι το ρεβεγιόν. Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα, «για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως τόνισε.

Ψυχαγωγία και πολιτισμός, καλό… Πάσχα!

Οι κυβερνητικές αποφάσεις, ωστόσο, στα τέλη της εβδομάδας δεν αφορούν στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, οι οποίες αναμένεται να κάνουν ποδαρικό… το Πάσχα. Καθώς κεντρική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει ένα «λελογισμένο άνοιγμα», το οποίο «δεν θα μας οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα», κέντρα διασκέδασης, μπαρ και πολυχώροι πολιτισμού θα αργήσουν πολύ να σηκώσουν ρολά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προβλέπει «Ανάσταση» για τις επιχειρήσεις του κλάδου την Άνοιξη, και «με το χέρι στην καρδιά» δεν πιστεύει να μπορούν να επανέλθουν πριν επιτευχθεί «μαζική ανοσία» του γενικού πληθυσμού. Σε διαφορετική όμως μοίρα θα βρεθούν τα εστιατόρια, τα οποία διαχώρισε από το υπόλοιπο φάσμα της ψυχαγωγίας, γεγονός που φέρνει νωρίτερα την επαναλειτουργία τους, δηλαδή αμέσως μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Δημοφιλη Αρθρα