Σιγά σιγά το φθινόπωρο έρχεται, και μαζί καταφτάνουν και τα φθινοπωρινά φρούτα. Πάμε να δούμε 4 σημαντικά φρούτα της εποχής, τα οποία είναι καλό να βάλεις στην τσάντα σου για ένα ενδιάμεσο σνακ.
Μήλο
– Σύμφωνα με μελέτες, το μήλο δρα προστατευτικά στον έλεγχο της χοληστερόλης. Η δράση του είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως για παράδειγμα της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.
– Ενα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών βρίσκονται στη φλούδα των μήλων, όποτε συνίσταται να καταναλώνονται με αυτήν.
– Επίσης, σχεδόν το ήμισυ της περιεκτικότητας της βιταμίνης C στο μήλο είναι ακριβώς κάτω από τη φλούδα. Για αυτό μην το ξεφλουδίζετε, απλώς πλύντε το καλά και καταναλώστε το.
– Εκτός από την κλασική μορφή του ως σνακ, το μήλο συνδυάζεται υπέροχα μέσα σε πράσινες σαλάτες, με μέλι και κανέλα, ή μέσα σε ένα energy bowl με βάση το γιαούρτι!
Ρόδι
– Θεωρείται υπερτροφή από τις λίγες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο «βασιλιάς» της κόκκινης ομάδας των φρούτων, λόγω των σπουδαίων ιδιοτήτων του.
– Περιέχει περίπου 124 διαφορετικά φυτοχημικά, τα περισσότερα εκ των οποίων ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.
– Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι έχει 2 με 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, σε σχέση με το κόκκινο κρασί αλλά και το πράσινο τσάι. Για αυτό προσθέστε το στη διατροφή σας και μάλιστα προτιμήστε τους σπόρους του και όχι τον χυμό του, διότι οτιδήποτε έχει υποστεί επεξεργασία, χάνει ένα μέρος τον πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του.
Δαμάσκηνο
– Είναι πασίγνωστη η δράση του και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, όπως και στην ανακούφιση του οργανισμού από προβλήματα δυσκοιλιότητας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε σορβιτόλη.
– Περιέχει βιταμίνη C, η οποία δεσμεύει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
– Συνδυάστε το υπέροχα με ξηρούς καρπούς. Γεμίστε το εσωτερικό του με ένα βούτυρο από ξηρό καρπό της επιλογής σας, ή προσθέστε το στη μαγειρική σας, καθώς συνδυάζεται εξαιρετικά με συνταγές κρέατος.
Αχλάδι
– Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά ξεχωρίζει επίσης διότι αποδίδει λίγες θερμίδες και έχει χαμηλή αλλεργιογόνο δράση.
– Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά επιπλέον συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, λόγω της καλής πρόκλησης κορεσμού που προκαλεί.
– Πώς να το εντάξεις στο πιάτο σου; Και αυτό ταιριάζει μέσα σε πράσινες σαλάτες! Ομως μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για γλυκιές συνταγές, όπως κομπόστες, μαρμελάδες ή τάρτες.
• Πηγή: Ηλιάνα Ηλιοπούλου, Κλινική διαιτολόγος/διατροφολόγος, iliopouloudiet.gr
Διαβάστε ακόμα: