fbpx

Μαγειρική σόδα: Το μυστικό των αθλητών

Newsroom
baking soda

Στον αθλητισμό ένας από τους βασικότερους στόχους κάθε αθλητή είναι η καθυστέρηση της μυϊκής κόπωσης.

Η μυϊκή κόπωση συσχετίζεται με την αθλητική απόδοση. Ετσι, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες με σκοπό να ερευνήσουν συστατικά και τις ασφαλείς δοσολογίες τους, ώστε ο κάθε αθλητής να τα έχει ως βοηθήματα.

Η μαγειρική σόδα (αλλιώς διττανθρακικό νάτριο) είναι ένα νόμιμο εργογόνο βοήθημα. Είναι εύχρηστο, οικονομικό και εύκολα διαθέσιμο, ωστόσο όπως θα αναφέρουμε και στη συνέχεια, χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία της χορήγησής του. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

baking soda

Η χρησιμότητα της μαγειρικής σόδας στον αθλητισμό

Η σόδα είναι ένα αλκαλικό άλας που χρησιμεύει στη ρύθμιση της οξύτητας στον οργανισμό. Καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση, εξουδετερώνοντας την περίσσεια των κατιόντων Η+, λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέος.

Η συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στους μύες τους καθιστά λιγότερο αποδοτικούς: η ικανότητα σύσπασης των μυών μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να επέρχεται η κόπωση.

Η κόπωση συνήθως γίνεται αισθητή στον αθλητή και με μια αίσθηση καψίματος στους μύες του, η οποία οδηγεί στην περαιτέρω μείωση της αθλητικής του απόδοσης, με τελικό αποτέλεσμα συχνά την εγκατάλειψη της προπόνησης από τον αθλητή.

Ετσι, η επίδραση της μαγειρικής σόδας στην απόδοση του αθλητή προπονητικά είναι πολλές φορές ουσιαστικής σημασίας, αφού η εξουδετέρωση των κατιόντων Η+ από το γαλακτικό οξύ, που επιτυγχάνεται μέσω της χορήγησης του διττανθρακικού νατρίου, έχει σαν τελικό αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί την παραγωγή δύναμης και εντέλει να παρατείνει τον χρόνο μέχρι την εξάντληση του αθλητή.

Σε ό,τι αφορά τη δοσολογία χορήγησης του διττανθρακικού νατρίου, έχουν δοκιμαστεί μερικά πρωτόκολλα χορήγησης, με σκοπό να καταλήξουν οι ερευνητές στη σωστή και ασφαλή ποσότητα που μπορούν να συστήσουν στους αθλητές για να αποφευχθούν πιθανές γαστρεντερικές διαταραχές σε αυτούς, όπως εμετοί και διάρροιες που είναι οι πιο συνήθεις που αναφέρονται.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απαραίτητη ανεκτή δόση για τη μαγειρική σόδα που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση ενός αθλητή είναι 300mg διττανθρακικού νατρίου ανά κιλό σωματικού βάρους, 90 λεπτά πριν από την άσκηση, με περίπου ένα λίτρο νερό.

baking soda


 
 

Σε ποια αθλήματα έχει όντως νόημα η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου;

Οπως υποστηρίζεται από τα ερευνητικά δεδομένα, δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση σε αθλήματα χαμηλής αερόβιας άσκησης. Επομένως, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα αυτής της κατηγορίας δεν έχει νόημα να λαμβάνουν αντίστοιχο συμπλήρωμα.

Αντίθετα, η αναπλήρωση διττανθρακικού νατρίου μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε αθλήματα υψηλής έντασης που μπορεί να διαρκεί από 1-7 λεπτά, όπως για παράδειγμα είναι το τρέξιμο 100μ. – 400μ., μια προπόνηση κολύμβησης 100μ. – 400μ., αλλά και αγωνίσματα που αφορούν ταχύτητα αλλά και δύναμη, διάρκειας μισής ως μίας ώρας.

Οφελος από τη χορήγηση διττανθρακικού νατρίου θα δουν και αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα παρατεταμένης διαλειμματικής προπόνησης, όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Τέλος, αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά διαστήματα μέγιστης δύναμης και ταχύτητας, με μικρά χρονικά διαλείμματα ανάπαυσης ενδιάμεσα, όπως είναι για παράδειγμα τα ποδηλατικά sprint, μπαίνουν στη λίστα με εκείνα τα αθλήματα που θα δουν ευεργετικά οφέλη στην απόδοση, και ενδεχόμενη καθυστέρηση εμφάνισης της μυϊκής κόπωσης, από τη χορήγηση της μαγειρικής σόδας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ενός αθλητή.

* Της διαιτολόγου Ηλιάνας Ηλιοπούλου, www.iliopouloudiet.gr

 

Διαβάστε ακόμα:

Αβοκάντο, μια σούπερ τροφή

Personal Training: Μύθοι και πραγματικότητα

Τα 4 φθινοπωρινά φρούτα για τη διατροφή σου

Δημοφιλη Αρθρα