Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, κλινική διαιτολόγος, αθλητική διατροφολόγος, διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και διατροφολόγος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, δίνει συμβουλές για την τελευταία εβδομάδα του 40ού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
«Σταδιακά πρέπει να αρχίσει να μειώνεται η πρόσληψη του φαγητού, αυξάνοντας όμως την αναλογία των υδατανθράκων και μειώνοντας την αναλογία του λίπους, προκειμένου να μην αποκτήσετε πάρα πολύ βάρος μέχρι με την ημέρα του αγώνα.
Προσπαθούμε να μην έχουμε πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή μας και αποφεύγουμε τα λαδερά. Σταδιακά ,μέχρι και τις τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα, δεν τρώμε γαλακτοκομικά για να προστατέψουμε το γαστρεντερικό», αναφέρει η διατροφολόγος και δίνει επιγραμματικά τις συμβουλές της:
Μια εβδομάδα πριν:
– Να αρχίσει να μειώνεται η πρόσληψη του φαγητού
– Αυξάνουμε υδατάνθρακες, μειώνουμε το λίπος
– Αποφεύγουμε φυτικές ίνες, λαδερά και γαλακτομικά
– Ενισχύουμε το γαστρεντερικό με προβιοτικά
– Συνδυάζουμε πρωτεΐνη με υδατάνθρακες
– Τελευταίες δύο ημέρες δεν στερούμαστε το φαγητό