Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως το ευρωπαϊκό ακτινίδιο και το ευρωπαϊκό σπαράγγι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ η ιδιαίτερα ευεργετική τους επίδραση στον οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητη.
Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές.
Εντάσσοντας τις δυο παρακάτω συνταγές πλούσιας διατροφικής αξίας στην καθημερινότητα μας μπορούμε να επιτύχουμε την ευεξία και, γιατί όχι, την ευτυχία που αναζητάμε στη ζωή μας.
Ακτινίδιο
Το πλήθος των ευεργετικών ιδιοτήτων του ακτινιδίου είναι συνδυασμός σπάνιος. Βοηθά σε πάρα πολλές οργανικές λειτουργίες, από το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή λειτουργεία μέχρι γαστρεντερικό, οστά, δέρμα, βάρος, μεταβολισμό, ύπνο, νεφρά, δυσκοιλιότητα, όραση κ.ά.
3+1 λόγοι για να τρώμε ακτινίδια
- Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C
Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C είναι τόσο υψηλή που είναι διπλάσια από τα πορτοκάλια που φημίζονται για αυτή.
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
- Περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
+1 Άφθονα ευεργετικά χαρακτηριστικά
Συνταγή με Ακτινίδια
Αντιοξειδωτική Σαλάτα με Ακτινίδιο, Βασιλικό και Κόκκινα Φρούτα
Στους συνδυασμούς της γρίπης με τις παραλλαγές της Covid απαντάμε με συνδυασμούς βιταμίνης C στην αντιοξειδωτική σαλάτα, με ακτινίδιο, βασιλικό, κόκκινα φρούτα και dressing πορτοκαλιού.
Το «πάντρεμα» των υλικών της θα σας εκπλήξουν ευχάριστα: τo ουδέτερο αγγούρι δίνει τον τραγανό ρυθμό, το γλυκό ακτινίδιο με τον αρωματικό βασιλικό αποτελούν το πρωταγωνιστικό γευστικό ζευγάρι, τα κόκκινα φρούτα εμπλουτίζουν τις υφές, προσφέροντας παράλληλα έντονες χρωματιστές πινελιές, και το dressing πορτοκαλιού εξασφαλίζουν τις οξύτητες που δένουν τα πάντα σε αρμονία.
Είναι το γευστικό «μπουστάρισμα» του ανοσοποιητικού που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας δυναμικά την εποχή.
- Για 2 άτομα // Προετοιμασία: 10′
Εργαλεία & Εξοπλισμός: Ξύλο κοπής, μαχαίρι, σαλατιέρα, μικρό μπολ.
Υλικά
Για τη σαλάτα:
- 2 αγγούρια με τη φλούδα, πλυμένα καλά και κομμένα σε ροδέλες
- 3 ακτινίδια ώριμα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- Μια μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού, πλυμένα
- Μια χούφτα κόκκινα φρούτα του δάσους
- Μια χούφτα σπόρους ροδιού
Για το dressing πορτοκαλιού:
- 1 μεγάλο πορτοκάλι, στυμμένο
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 2-3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- 2 κουτ. γλυκού μέλι
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας στη σαλατιέρα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του dressing σε ένα μικρό μπολάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Απολαμβάνουμε αμέσως!
Σπαράγγι
Εκτός από θρεπτικά, τα σπαράγγια είναι εύγευστα και εύκολα ενσωματώνονται στη διατροφή μας. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως βράσιμο, ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό και σοτάρισμα. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρι ενώ προστίθεται εύκολα τόσο σε παρασκευές στο φούρνο και την κατσαρόλα (αντικαθιστώντας ζυμαρικά και πατάτες), αλλά και σε σαλάτες, φριτάτες, ομελέτες και τηγανητές πατάτες κλπ.
3+1 λόγοι για να τρώμε σπαράγγια
1. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες.
Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες και μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, C και Κ1.
2. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συνεισφέρουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος
3. Τα σπαράγγια περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
+1. Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή μας.
Στην Ελλάδα, το σπαράγγι καλλιεργείται σε περιοχές που παρουσιάζουν κλιματική εύνοια και γονιμότητα εδάφους που συντελούν στη μοναδική υπεροχή του. Στα χωράφια καλλιέργειάς του διαμορφώνονται γραμμές υπερυψωμένης χωμάτινης μάζας, τα λεγόμενα «σαμάρια». Καθώς οι βλαστοί του λαχανικού αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, παράγεται το λευκό χρώμα των πρώτης ποιότητας που είναι το λευκό σπαράγγι, ενώ στη συνέχεια με την έξοδο του φυτού στο φως του ήλιου και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης παράγεται το πράσινο χρώμα στο πράσινο σπαράγγι.
Συνταγή με Σπαράγγια
Πικάντικος Σολομός με Σπαράγγια Ψημένα στο Ταψί
Σε μόλις 20′ –από τα οποία τα 12′ αφιερώνονται στο ψήσιμο– μπορείτε να απολαύσετε ένα πολύ υγιεινό αλλά κυρίως gourmet πιάτο, με ελάχιστες θερμίδες.
Όποτε αποφασίσετε να μαγειρέψετε για τον εαυτό σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μια καθημερινή μέρα, είναι ιδανική ιδέα. Ο σολομός με το τρίπτυχο σκόρδο-λεμόνι-jalapeno είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο και λιώνουν στο στόμα, ενώ τα σπαράγγια, που διατηρούν την τραγανότητά τους, κάνουν κάθε μπουκιά μια απογειωτική σπίθα στον ουρανίσκο μας!
- Για 2 άτομα // Προετοιμασία: 10′
Εργαλεία & Εξοπλισμός: Ξύλο κοπής, μαχαίρι, 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού για ψήσιμο στον φούρνο, ατομικά πυρίμαχα ταψάκια ή ένα κανονικού μεγέθους ταψί
Υλικά
- 2 φιλέτα σολομού 300 γρ. (έκαστο)
- Ένα μάτσο σπαράγγια, με κομμένες τις σκληρές άκρες τους
- ¼ πιπεριά jalapeno ή ¼ πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- Χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
- 2 μικρά (30 γρ. έκαστο) κομμάτια βούτυρο Lurpak
- Μια μικρή χούφτα μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 ºC.
2. Απλώνουμε τα δύο αντικολλητικά χαρτιά στο ταψί ή στα ατομικά πυρίμαχα ταψάκια.
3. Στο κέντρο κάθε χαρτιού τοποθετούμε ένα κομμάτι σολομού και δίπλα τα μισά σπαράγγια.
4. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο καθένα τη μισή ποσότητα από τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη jalapeno, τον μαϊντανό και το βούτυρο.
5. Τα πακετάρουμε να κλείσουν καλά, διπλώνοντας τις άκρες του χαρτιού στο κάτω μέρος, ώστε το βάρος από το περιεχόμενο να κρατήσει το πακέτο μας κλειστό.
6. Ψήνουμε για 12′.
7. Τοποθετούμε τα πακέτα στα πιάτα και ανοίγουμε το χαρτί προσεκτικά.
Γαρνίρουμε με έξτρα μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και απολαμβάνουμε το φαγητό μας ζεστό.
Ευρωπαϊκή σύσταση για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα (FBDG reference)
- 4 μερίδες (150-200 γρ. ανά μερίδα, ωμά ή μαγειρεμένα) λαχανικών και 3 μερίδες (120-200 γρ. ανά μερίδα) φρούτων καθημερινά.
- Συμπεριλάβετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε εποχιακά προϊόντα. Προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα φρούτα.
Mε την υποστήριξη του προγράμματος “EU F&V CONSUMPTION” για ενημέρωση του κοινού και αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων & λαχανικών.
• Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα asparaguskiwi.eu του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.