Ένα άρθρο διατροφής, γευστικό και πρακτικό, ετοίμασε η διατροφολόγος Αναστασία Τσουρουκτζή και συμπλήρωσε (με πλάγια γράμματα) η Ελένη Φωτοπούλου.
Αφού το μοιραστήκαμε μαζί σας, τρέξαμε προς την πιο κοντινή κουζίνα!…
Τα δύο κορίτσια -που τρέχουν και στην ομάδα του L-Crew- μας δίνουν μια ιδέα για το πώς να περάσουμε μια δημιουργική Κυριακή, ή οποιαδήποτε άλλη μέρα, στην κουζίνα, μαγειρεύοντας, τρώγοντας γρήγορα, υγιεινά και φτιάχνοντας ταπεράκια για την επόμενη μέρα!
Πάμε να δούμε λοιπόν τι έφτιαξαν…
Κυριακή γιορτή και σχόλη να ‘ταν η βδομάδα όλη… μα δυστυχώς δεν είναι, άρα μία που την έχουμε ας την αξιοποιήσουμε! Μπορώ να σκεφτώ δεκάδες τρόπους να περάσω μία υπέροχα Κυριακή (τρέχοντας, κολυμπώντας, ποδηλατώντας ή και τα τρία μαζί), αλλά θα επικεντρωθώ σήμερα σε μία Κυριακή που αφιέρωσα αρκετές ώρες στην κουζίνα. Καθόλου μοναχική και βαρετή δεν ήταν, αφού η καλή μου φίλη Ελένη ήταν εκεί και μαζί ήπιαμε καφέ, μαγειρέψαμε, φωτογραφίσαμε τις δημιουργίες μας και τελικά τις φάγαμε (κάποιες τις έφαγε η Αύρα, ο σκύλος της Αναστασίας!).
Αρχίσαμε επιλέγοντας τι θα θέλαμε να φτιάξουμε. Θέλαμε να μην είναι κάποιο κλασσικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, έτσι για την αλλαγή. Φυσικά στο τέλος θα φτιάχναμε και ένα επιδόρπιο, το οποίο βέβαια να είναι μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής (μην ονειρεύεστε σοκολάτα, μου τον έκοψε το βήχα απ’ την αρχή).
Η συνέχεια είχε στάση στην αγαπημένη καφετέρια και μετά ψώνια με τις πρώτες ύλες. Γυρίσαμε σπίτι, απλώσαμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας (τα φωτογραφίσαμε φυσικά) και ξεκινήσαμε.
Νο1 «Ψητή κολοκύθα»
Κόψαμε την κολοκύθα σε κομματάκια και πασπαλίσαμε με τα παρακάτω υλικά:
- ½ κ.γλ. κόλιανδρο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. ταχίνι
- Πάπρικα καυτερή
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γλ. κουρκουμά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κύμινο
Τη βάλαμε στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα, ψήσαμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθεί, τη συνοδέψαμε με γιαούρτι και αρχίσαμε το τσιμπολόγημα!
Νο2 «Τσιπς κόκκινης φακής»
Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα όταν αναφερόμαστε στις φακές εννοούμε τις καφέ πατροπαράδοτες. Είπαμε να αλλάξουμε και να δοκιμάσουμε τις κόκκινες, αφού βράζουν πιο εύκολα. Στο άψε σβήσε έβρασαν οι φακές και τις βάλαμε στο μπλέντερ μαζί με:
- Αποξηραμένο βασιλικό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 4 κ.γλ. πουρέ ντομάτας
- 1 κ.γλ. μέλι ή μέλι αγαύης
- ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γλ. κουρκουμά
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- ¾ κούπας νερό
Σε ένα πιο βαθύ σκεύος φούρνου απλώσαμε λαδόκολλα και βάλαμε τον πολτό όλων των παραπάνω σε πολύ λεπτή στρώση. Ψήσαμε μέχρι να γίνει στερεό και στο τέλος είπαμε να κόψουμε σε τρίγωνα κομμάτια για να μπορούμε να τα βουτάμε σαν τσιπς στη σως γιαουρτιού. (Τελικά αποτύχαμε γιατί μας ξέφυγαν λίγο στην υγρασία δεν βγήκαν τα πολυπόθητα τριγωνάκια).
Παρόλα αυτά ακόμα και τα άμορφα και πολύγωνα κομμάτια ήταν πεντανόστιμα! Η φωτογράφιση δεν πέτυχε και για αυτό δεν επισυνάπτεται, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες! (Εμένα μου κόστισε λίγο παραπάνω το ότι δε φωτογραφήθηκαν…).
Νο3 «Μπριάμ με νιόκι»
Αγαπώ όλα τα λαχανικά αλλά η πατάτα δεν είναι το αγαπημένο μου σε καμία περίπτωση (εμένα είναι, αλλά αν μπλέξεις με διατροφολόγο άκρη δε βγάζεις…). Σα λάτρης του μπριάμ λοιπόν (μπριάμ χωρίς λάδι είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ να το λες μπριάμ), είχα ανάγκη μίας εναλλακτικής πηγής υδατανθράκων. Σκεφτήκαμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε την πατάτα με αυτά τα λατρεμένα ιταλικά μαλακά ζυμαράκια. Επειδή τα νιόκι ψήνονται πάρα πολύ εύκολα δεν τα βάλαμε στο φούρνο με τα λαχανικά από την αρχή. Γενικά στο ταψί βάλαμε τα εξής:
- Κρεμμύδια
- Καρότο
- Μανιτάρια
- Γλυκοπατάτα
- Κολοκύθα
- Κόκκινη σάλτσα
- Αλάτι, πιπέρι
- Πάπρικα καπνιστή
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (το απαίτησα!)
Αφού ψήθηκαν τα λαχανικά που ήθελαν περισσότερη ώρα προσθέσαμε τα νιόκι, ανακατέψαμε και έτοιμο! Επιλέξαμε να προσθέσουμε γραβιέρα τριμμένη για να συμπληρώσουμε την πρωτεΐνη μας. Εναλλακτικά η φέτα, το κατίκι Δομοκού ή το γιαούρτι μπορούν να σταθούν άξια δίπλα στο εναλλακτικό μπριάμ.
Νο4 «Μuffins μήλο-καρότο»
Αποφασίσαμε (η Αναστασία απoφάσισε) να μην επιλέξουμε κάποιο γλύκισμα με πολλή ζάχαρη. Να είναι κάτι που μπορούμε να το φάμε σαν μία εναλλακτική επιλογή γλυκού αλλά και με το πρωινό μας, το σνακ ή τον καφέ. Η συνταγή έπρεπε να είναι απλή και εύκολη γιατί αφού είχαμε φάει τα παραπάνω η επιπλέον ενασχόληση με τη μαγειρική μπορεί να γινόταν κουραστική! Οπότε αλέσαμε 2 κούπες κόκκινα μήλα, άλλα τόσα καρότα και 1 κούπα αποξηραμένα berries. Τα υπόλοιπα υλικά ήταν τα εξής:
- 2 αυγά
- ¾ της κούπας βρώμη
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. baking powder
- ½ κούπα μέλι ή ζάχαρη (δεν τα βάλαμε ποτέ αυτά, «τυχαία» συνέβη)
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1 ½ κούπα Αλεύρι
- 1 βανίλια
- ¾ κούπας Λιναρόσπορο
- ¾ κούπας γάλα
Τα υλικά ομογενοποιήθηκαν και μπήκαν σε φορμάκια και στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν muffins όχι πολύ γλυκά, ούτε και αλμυρά αλλά με αγνές πρώτες ύλες και χαμηλά σε θερμίδες σε σχέση με τα αντίστοιχα που θα επιλέγαμε εάν κάναμε μία βόλτα στα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς μας. (Τα muffins δεν είχαν καν ζάχαρη οπότε ήταν ιδανικά για σνακ της Αύρας. Η αδερφή μου όταν τα έφερα σπίτι πρόσθεσε από πάνω μερέντα και έγιναν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!)
Καταλαβαίνω ότι έτσι όπως κυλάνε οι ώρες της ημέρας ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από χρήμα και ο μάγειρας σε κάθε σπίτι θέλει να αφιερώνει το λιγότερο δυνατό χρόνο στην προετοιμασία υγιεινών γευμάτων. Έτσι μία καλή λύση θα ήταν η προετοιμασία κάποιων από αυτών την Κυριακή ή όποια μέρα είναι πιο χαλαρή για τον καθένα μας.
Τα παραπάνω, όπως κι αν φαίνονται, είναι και εύκολα και γρήγορα. Θα μπορούσαν να έχουν τίτλο: «ανακάτεμα και πέταμα στο φούρνο»!
Όλα είναι θέμα προγραμματισμού και προτεραιοτήτων. Προτείνω να έχουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας, γιατί εάν δεν είμαστε εμείς καλά αλυσιδωτά δεν θα είναι και όσοι μάς συναναστρέφονται.
Κάνε κάτι καλό για σένα σήμερα!
Αναστασία Τσουρουκτζή
(και Ελένη Φωτοπούλου)