Οι ουρές στην τουαλέτα, η υγιεινή και οι στομαχικές εξάρσεις. Δέκα tip για την προαγωνιστική ανάγκη σας
1) Πριν βρεθείτε στην αφετηρία οποιουδήποτε αγώνα, σκεφτείτε την τακτική σας. Οχι του αγώνα, αλλά της τουαλέτας. Μήπως χρειάζεστε μία, δύο ή τρεις επισκέψεις στην τουαλέτα πριν από την εκκίνηση;
2) Αν δείτε μικρή ουρά στις τουαλέτες, αξίζει να στηθείτε, ακόμη και αν δεν έχετε απόλυτη ανάγκη. Μέχρι να έρθει η σειρά σας, μπορεί να χρειαστείτε ένα ξαλάφρωμα. Η αναμονή για την τουαλέτα βέβαια ίσως σας στερήσει τη συγκλονιστική αφήγηση του φίλου σας στο πηγαδάκι λίγο παραπέρα για το pace στην τελευταία του διαλειμματική, αλλά όλα έχουν το τίμημά τους.
3) Εχετε χαρτί μαζί σας. Οι πιθανότητες να έρθει η σειρά σας και το χαρτί να έχει τελειώσει είναι μεγαλύτερες και από τον απρόσμενο ξαφνικό πόνο που θα έχετε στο γόνατο τη μέρα του αγώνα. Γιατί όλα σε μένα;
4) Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και πλύνετε τα χέρια σας όταν τελειώσετε. Οι δρομείς, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, δεν αποτελούν υπόδειγμα χρήστη τουαλέτας. Αν μπορείτε, χρησιμοποιήστε και αντιβακτηριακό τζελ.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης μισής ώρας αγώνα, ή όσο αυτός τέλος πάντων διαρκέσει, θα αγγίξετε το πρόσωπό σας κάτι εκατοντάδες φορές. Καλό θα ήταν επομένως τα χέρια σας να μην έχουν ακουμπήσει προηγουμένως τις ακαθαρσίες κάποιου άλλου. Ή τις δικές σας.
5) Εμπιστευτείτε την ουρά. Αν η εκκίνηση πλησιάζει, αλλά εσείς ακόμη πρέπει να πάτε στο ‘μέρος’, μείνετε στην ουρά. Η γραμμή θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα, μιας και πολλοί θα τα παρατήσουν και θα τρέξουν στο μπλοκ τους. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε μερικά δευτερόλεπτα μετά, παρά να πρέπει να σταματήσετε κάποια χιλιόμετρα αργότερα σε κάποιους άτυχους νάρκισσους.
6) Αν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα με το στομάχι σας πριν από έναν αγώνα, τότε αρχίστε να παρατηρείτε και να αναλογίζεστε τη διατροφή σας πριν από αυτόν. Σκεφτείτε επίσης αν έχει να κάνει και με το προαγωνιστικό άγχος.
7) Κάποιοι κάνουν μία σύντομη προθέρμανση αρκετή ώρα πριν από την εκκίνηση, όχι για να ζεστάνουν τους μύες των ποδιών τους, αλλά τον σφιγκτήρα τους. Ακόμη και 5 ή 10 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να διώξετε αυτόν τον δαίμονα που δεν θα θέλατε να κουβαλάτε μαζί σας για έναν μαραθώνιο.
8) Αν με την παραπάνω συμβουλή νιώθετε κάπως άβολα να μιλάτε τόσο πολύ για την αφόδευση περιττωμάτων, ίσως να επανεξετάσετε τη σκέψη να μεταπηδήσετε σε υπερμαραθώνιο.
9) Αν δεν είστε σίγουροι για τη συμπεριφορά του στομαχιού σας, τότε βάλτε στο τσεπάκι του σορτς λίγο χαρτί υγείας (σε ένα σακουλάκι, για να μην μουσκέψει από τον ιδρώτα σας). Δεν ζυγίζει τίποτα και σας γλιτώνει από το να χρησιμοποιήσετε την κάλτσα σας. Μην ξοδέψετε πολλή ώρα σκέψης για το πόσο να πάρετε. Τέσσερα φύλλα μπορεί να είναι αρκετά, οκτώ όμως μπορεί να σώσουν έναν αγώνα.
10) Αν ο συνδυασμός ουράς, άγχους και αδημονίας για την εκκίνηση είναι αφόρητος, τότε πάρτε τη φυσική οδό, αυτήν της φύσης δηλαδή, όσο πιο ανώδυνα μπορείτε. Οχι για σας, για τη φύση. Οι άντρες έχουν όντως το πλεονέκτημα, μα η αλήθεια είναι ότι κανείς δρομέας λίγα λεπτά πριν από την εκκίνηση δεν ενδιαφέρθηκε για τα πισινά μιας γυναίκας.