fbpx

Τα 7 οφέλη του ροδιού για την υγεία

Έχει αντιοξειδωτικές, αντιϊικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών

iRun
Ρόδι οφέλη για την υγεία

Το ρόδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στη γη με πολλά απίστευτα οφέλη για την υγεία για το σώμα μας. Η αντιοξειδωτική του δράση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ενώ μία μελέτη διαπίστωσε τη βελτίωση της ροής του αίματος με αποτέλεσμα, την ενίσχυση της απόδοσης στην άσκηση.

Το ρόδι έχει αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και λέγεται ότι αποτελεί καλή πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, καθώς και φυλλικού οξέος. Αυτό το καταπληκτικό φρούτο αποτελείται από τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το κρασί ή το πράσινο τσάι, και η κατανάλωση του προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί το αποκαλούν “θεϊκό φρούτο”.

1. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν δράσεις που μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι πολυφαινόλες αποτελούν συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα στα τρόφιμα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, διατηρούν τη υγεία των αγγείων, ενώ σας προστατεύουν από την χοληστερόλη. Τα ρόδια έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που χαρακτηρίζει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Οι αντιαιμοπεταλιακές δράσεις του χυμού του ροδιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων αίματος που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ενώσεις όπως οι τανίνες και οι ανθοκυάνες, που περιλαμβάνονται στο ρόδι, έχουν ισχυρό δράση στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Ενδυναμώνει την μνήμη

Η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού βοηθά τον εγκέφαλό σας να αποδίδει καλύτερα και μπορεί να σας προστατεύσει από νευρολογικές παθήσεις. Μια μελέτη σε ασθενείς διαπίστωσε ότι 2 γραμμάρια εκχυλίσματος ροδιού απέτρεψαν απώλεια μνήμης μετά από χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη μελέτη, σε 28 ενήλικες με διαταραχές μνήμης, διαπίστωσε ότι 1 ποτήρι χυμού ροδιού ανά ημέρα βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες της λεκτικής και της οπτικής μνήμης.

Τέλος, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η υψηλή συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στον χυμό των ροδιών καθυστερεί την πρόοδο της νόσου του Alzheimer και προστατεύει τη μνήμη.

Χυμός ροδιού

3. Το ρόδι βελτιώνει την φυσική κατάσταση

Ο χυμός ροδιού, και τα εκχυλίσματά του, έχουν τη δυνατότητα να σας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και να βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής στην άσκηση. Η περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών των ροδιών και του χυμού ροδιού μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την αερόβια απόδοση στους αθλητές, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Nutrition and Metabolism, κατά την οποία καταναλώνονταν 500ml χυμού ροδιού από αθλητές καθημερινά για 15 ημέρες.

Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα ροδιού βελτίωσε την απόδοση μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή του, σε αθλήματα που περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση. Τέλος, μία μικρή μελέτη που περιελάμβανε 19 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από το ρόδι συμβάλλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος με αποτέλεσμα, την ενίσχυση της απόδοσης στην άσκηση.

4. Βοηθά στην πέψη

Το ρόδι ωφελεί το πεπτικό σας σύστημα παρέχοντας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν το σώμα σας να μετατρέπει αποτελεσματικά το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, σε ενέργεια. Οι ίνες στο ρόδι βοηθούν στην αποτελεσματική μεταφορά της τροφής στο σώμα σας, βοηθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην πέψη. Το ρόδι έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην έκκριση των ενζύμων που βοηθούν στην βελτίωση της διαδικασίας της πέψης.

Το ρόδι αποτελεί πλούσια μορφή αλκαλίων, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση της καούρας. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, της ναυτίας, της δυσεντερίας και των εντερικών σκουληκιών.


 
 

Αν έχετε δυσπεψία ή ζάλη, ανακατέψτε το χυμό ροδιού με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και το πρόβλημα λύθηκε!

5. Προλαμβάνει τα αρθριτικά

Η φλεγμονή παίζει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της RA, μιας επιθετικής μορφής αρθρίτιδας. Η ασθένεια αυτή λέγεται πως καταστέλλεται όταν δεν υπάρχουν φλεγμονές, ή όταν είναι σε πολύ μικρό βαθμό. Έρευνες δείχνουν ότι διάφορα τρόφιμα παίζουν ρόλο στην φλεγμονή αρθρίτιδας. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της RA φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ένα από τα τρόφιμα που συστήνονται συχνά για τη μείωση των συμπτωμάτων και των φλεγμονών είναι το ρόδι. Το ρόδι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τους βιοδείκτες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του οξειδωτικού στρες. Εθελοντές που ήπιαν χυμό ροδιού δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν λιγότερη ευαισθησία, οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις.

Ρόδι και υγεία

6. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο χυμός ροδιού και άλλα εκχυλίσματα ροδιού έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του καρκίνου και την επιβράδυνση της εξέλιξης των όγκων. Δύο συγκεκριμένες μελέτες υποστήριξαν ότι ο χυμός ροδιού έχει την ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.

Ένα άλλο πείραμα έδειξε ότι ο χυμός ροδιού επιβράδυνε την ανάπτυξη και ακόμη σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα που καλλιέργησαν σε εργαστήριο επιστήμονες. Το έλαιο από το ρόδι έδειξε επίσης αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του δέρματος.

Επίσης, βοηθάει τους διαβητικούς. Οι περισσότεροι κοινοί χυμοί περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Όμως, ο χυμός ροδιού περιέχει μικρό ποσοστό ζάχαρης και περιέχει ενώσεις που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

7. Είναι θαυματουργό για το δέρμα

Πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την φλεγμονή του δέρματος, θεραπεύουν την ακμή και εξαλείφουν τις σκούρες κηλίδες. Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία αρκετά σημαντική για την υγεία του δέρματος.

Τα ρόδια βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από εξωτερικούς παράγοντες και στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος επιταχύνεται η αποκατάσταση των ιστών και η επούλωση των πληγών. Το λάδι ροδιού καταπολεμά την λιπαρότητα του δέρματος, γι’ αυτό και εμπεριέχεται σε διαφορά προϊόντα που προορίζονται για άτομα με ακμή.

 

Διαβάστε και άλλα θέματα για την υγεία και τη διατροφή

Δημοφιλη Αρθρα