fbpx

Καρπούζι: Νόστιμο, δροσιστικό και θρεπτικό!

Επτά οφέλη από την τακτική κατανάλωση καρπουζιού

Newsroom
Watermelon

Εκτός από νόστιμο και δροσιστικό, το καρπούζι έχει και μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, αλλά και πολλές θρεπτικές φυτοχημικές ενώσεις.

Παρακάτω 7 οφέλη για την υγεία μας από την τακτική κατανάλωση καρπουζιού.

 

1) Ενυδάτωση

Το νερό είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί εξίσου να βοηθήσει.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ένας από τους λόγους που τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να αισθάνεστε γεμάτοι. Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό.

Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών σημαίνει ότι τρώτε έναν καλό όγκο τροφής χωρίς πολλές θερμίδες.

 

2) Θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτοχημικές ενώσεις

Το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα σε θερμίδες φρούτα, μόνο 46 ανά φλιτζάνι. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα φρούτα «χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη», όπως τα μούρα.

Ενα κύπελλο (154 γραμμάρια) καρπουζιού έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και το λυκοπένιο. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.

 

3) Πρόληψη καρκίνου

Ερευνητές έχουν μελετήσει τα αντικαρκινικά αποτελέσματα που έχει το λυκοπένιο και άλλες μεμονωμένες φυτικές ενώσεις που περιέχει το καρπούζι. Το λυκοπένιο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς ελαττώνει τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα (IGF), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην κυτταρική διαίρεση.

Watermelon

4) Βελτίωση καρδιακής υγείας

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.


 
 

Πολλές θρεπτικές ουσίες στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στη χοληστερόλη.

Σύμφωνα με μελέτες σε παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της ακαμψίας και του πάχους των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Το σημαντικό αμινοξύ που προαναφέραμε, η κιτρουλίνη, μετατρέπεται σε αργινίνη, η οποία αλλάζει σε νιτρικό οξείδιο που είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται, κάτι που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Οι βιταμίνες Α, Β6, C, το μαγνήσιο και το κάλιο, που επίσης βρίσκονται στο καρπούζι, είναι ομοίως καλές για την καρδιά σας.

 

5) Μείωση φλεγμονής και οξειδωτικού στρες

Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας πολλών χρόνιων παθήσεων. Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.

Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου και στην καθυστέρηση της εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου του Alzheimer.

Ο χυμός του καρπουζιού φαίνεται να ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα της κιτρουλίνης, η οποία συμβάλλει στη μείωση του πόνου των μυών.

 

6) Οφελος για το δέρμα και τα μαλλιά

Δύο βιταμίνες στο καρπούζι, οι Α και C, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να συνθέσει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που κρατάει το δέρμα σας εύπλαστο και τα μαλλιά σας δυνατά.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται ξηρό και λεπτό.

Τόσο το λυκοπένιο όσο και το β-καροτένιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από το ηλιακό έγκαυμα.

 

7) Βελτίωση της πέψης

Το καρπούζι περιέχει πολλά υγρά και μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών, δύο στοιχεία που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγιή πέψη. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υγρά και φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την προώθηση των φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου.

Δημοφιλη Αρθρα