fbpx

Χυμός Παντζαριού: Η νέα δύναμη στις προπονήσεις σου!

iRun

Το μυστικό της επιτυχίας των Ολυμπιονικών μπορεί να γίνει και δικό σου. Το παντζάρι και ο χυμός παντζαριού είναι η νέα θρεπτική σου δύναμη στις προπονήσεις σου!

• Από τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr


 

Οι αθλητές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε τρόφιμα που βελτιώνουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο χυμός παντζαριού τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα από αυτά και θεωρείται από τα πιο δημοφιλή αθλητικά συμπληρώματα με εργογενική δράση. Τι είναι αυτό που δίνει στο παντζάρι θρεπτική δύναμη στους αθλητές;

Η ανατομία ενός παντζαριού

Το παντζάρι αποτελεί πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, με υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα βελτιώνουν την υγεία και την αθλητική απόδοση. Τα νιτρικά άλατα είναι μια χημική ουσία που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο.

Ο χυμός παντζαριού αυξάνει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στον οργανισμό. Το οξείδιο του αζώτου μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να ενισχύσει τη συστολή των μυών. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδανικός για τους αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική αντοχή και την απόδοσή τους.

Πώς ο χυμός παντζαριού βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Τα νιτρικά άλατα προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να διοχετεύεται καλύτερα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των μυϊκών ιστών. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν επίσης τους μυϊκούς ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο σε μεσαίας και υψηλής έντασης άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο, με αποτέλεσμα να δίνουν στον οργανισμό μεγαλύτερη αντοχή. Ταυτόχρονα, μειώνουν την «κούραση» της καρδιάς, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο χυμός παντζαριού βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα, τα παντζάρια παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους αθλητές και μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους κατά 16%.

Ghirmay Ghebreslassie-NYC NN Running Team

Τι λένε οι έρευνες

Πραγματοποιήθηκαν διάφορες μελέτες για το χυμό παντζαριού σε αθλητές σε διάφορα αθλήματα, όπως τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία κ.λπ. Ο κοινός στόχος όλων των ερευνών ήταν να εξεταστούν τα ευεργετικά αποτελέσματα του χυμού παντζαριού στην αθλητική απόδοση. Τα αποτελέσματα από τις μελέτες έδειξαν ότι:

 • Ο χυμός παντζαριού φαίνεται να βελτιώνει την αερόβια απόδοση σε άνδρες αθλητές και γυναίκες αθλήτριες. Ο όγκος του οξυγόνου που χρησιμοποιήθηκε σε ποικίλες εντάσεις βελτιώθηκε σημαντικά μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού.
 • Οι αθλητές καγιάκ που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού πριν από αγώνα βελτίωσαν την ικανότητα οξυγόνου σε σύγκριση με μια ομάδα που κατανάλωσε placebo.
 • Οι κολυμβητές κατά την προπόνησή τους βελτίωσαν την αντοχή τους μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού.
 • Οι ποδηλάτες που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού βελτίωσαν την απόδοσή τους κατά 0,8% σε δοκιμή 80 χιλιομέτρων. Σημαντικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν κατά τα τελευταία 16 χιλιόμετρα. Τόσο η αποτελεσματικότητα του οξυγόνου όσο και ο χρόνος εξάντλησης βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού.
 • Όλοι οι αθλητές ήταν σε θέση να διατηρήσουν την ένταση άσκησης από 60 έως 80% περισσότερο κατά τη διάρκεια άσκησης με την κατανάλωση χυμού παντζαριού.
 • Οι δρομείς έτρεξαν 5% πιο γρήγορα στο τελευταίο τμήμα ενός αγώνα 5000 μέτρων όταν κατανάλωσαν χυμό παντζαριού 90 λεπτά πριν από τον αγώνα.
 • Γενικά οι αθλητές φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο όταν καταναλώνουν χυμό παντζαριού150 λεπτά πριν από κάποιο event.
 • Οι έρευνες συνιστούν συμπλήρωση με χυμό παντζαριού τουλάχιστον έξι ημέρες πριν από έντονη άσκηση ή αγώνες για καλύτερα εργογονικά οφέλη.

Άλλα οφέλη που προσφέρει ο χυμός παντζαριού

Η κατανάλωση παντζαριών ή χυμού παντζαριού μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση, αλλά είναι επίσης μια σούπερ τροφή που βελτιώνει συνολικά την υγεία σου. Η κατανάλωση χυμού παντζαριού έχει αποδειχθεί ότι:

Μειώνει την υπέρταση


 
 

Όταν καταναλώνεις παντζάρια ή πίνεις χυμό παντζαριού, τα νιτρικά μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο. Αυτό είναι αγγειοδιασταλτικό και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία βελτιώνοντας έτσι τη ροή αίματος, επηρεάζοντας άμεσα την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τρεις ώρες μετά την κατανάλωση 500ml χυμού παντζαριού παρουσιάζεται μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα παντζάρια περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά ή φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Φαίνεται ότι το κόκκινο εκχύλισμα των παντζαριών έχει παρόμοιες ενώσεις όπως κάποια αντικαρκινικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μάχονται τον καρκίνο. Η μπετανίνη, η οποία είναι χρωστική τροφίμων που προέρχεται από τα παντζάρια, συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους των κυττάρων του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Συμβάλλει στην αποτοξίνωση

Τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Περιέχουν βεταϊνη και πηκτίνη, απαραίτητη για τον καθαρισμό του ήπατος, έτσι ώστε οι τοξίνες να μην παραμένουν στον οργανισμό. Η κατανάλωση του χυμού παντζαριού διατηρεί τα επίπεδα βεταϊνης και τα υψηλότερα επίπεδα βεταϊνης διεγείρουν το συκώτι βοηθώντας το να απομακρύνει τις τοξίνες. Η μείωση των επιπέδων τοξινών στο σώμα μειώνει τη φλεγμονή, προωθεί την αποκατάσταση και φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ασθενειών.

Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής

Τα παντζάρια και ο χυμός παντζαριού περιέχουν βηταλίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μειώνουν τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.

? Το Beet It Sport Nitrate 400 παρέχει την ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση διαιτητικό νιτρικό άλας σε μία συσκευασία! Καταναλώστε καθημερινά για 6 ημέρες 1-2 φιαλίδια μία με τρεις ώρες πριν την προπόνησή σας.

* 100% Συμπυκνωμένος Χυμός Παντζαριού (57kcal per dose)

Τα νιτρικά άλατα που περιέχει ο χυμός παντζαριούν βοηθούν τους μυϊκούς ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο σε μεσαίας και υψηλής έντασης άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο ή το ποδήλατο, με αποτέλεσμα να προσφέρουν στον οργανισμό μεγαλύτερη αντοχή.

 

Τι περιέχει το παντζάρι;

 • Βιταμίνες Α, Β και C
 • Φυλλικό οξύ
 • Σίδηρο
 • Αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή
 • Αμινοξέα
 • Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και νάτριο
 • Διαλυτές και μη διαλυτές ίνες
 • Νερό
 • Υδατάνθρακες
 • Φυσικά σάκχαρα

 


Πηγές
• Arnold JT et al., Beetroot juice does not enhance altitude running performance in well-trained athletes, Journal of Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2015
• Jonvik KL et al., Habitual Dietary Nitrate Intake in Highly Trained Athletes, International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, 2016.
• Lee J. Wylie et al., Beetroot juice and exercise: pharmacodynamic and dose-response relationships, Journal of Applied Physiology, 2013.
• Marco Pinna et al., Effect of Beetroot Juice Supplementation on Aerobic Response during Swimming, Nutrients, 2014.
• Raúl Domínguez et al., Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review, Nutrients, 2017.

Δημοφιλη Αρθρα