fbpx

1oς Ελλάνιος Δίας στην Αίγινα στις 20/11 (προκήρυξη)

Newsroom
Ελλάνιος Δίας 2022

Στις 20 Νοεμβρίου 2022 θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας βουνού Αίγινα Trail με την ονομασία Ελλάνιος Δίας στον Μαραθώνα Αίγινας. Στόχος του αγώνα είναι να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές της ορεινής Αίγινας καθώς και την ιστορία της.

Θα διεξαχθούν τέσσερις αγώνες:

1) Ελλάνιος Δίας 23 χλμ.

2) Αρχαίος Ελαιώνας 8 χλμ.

3) Αρχαίος Ελαιώνας πεζοπορία 8 χλμ.

4) Παιδικός αγώνας 1 χλμ. (Δ’, ΣΤ’ τάξη), 500μ. (μέχρι Γ’ τάξη)

 

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

 

Ο Ο.Α.Κ. Αίγινας (Σύλλογος Στίβου) διοργανώνει τον 1ο αγώνα με την επωνυμία «ELLANIOS DIAS» με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αίγινας και με την υποστήριξη της Ομάδας Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας και του Νοσοκομείου Αίγινας και του συλλόγου Φίλοι Φιστίκι fest. Ο αγώνας εποπτεύεται από την ΕΛ.ΑΣ και από εθελοντές.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Θα υπάρχει γιατρός, φυσικοθεραπευτής, διασώστες, ασθενοφόρο. Τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν με δελτίο τύπου ένα μήνα πριν τον αγώνα.


ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

Ο αγώνας των 23χλμ έχει δύο χρονικά όρια: στο 8,6 χλμ., στον 2ο σταθμό ανεφοδιασμού, στις 2 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη του αγώνα, και στο 16ο χλμ., στις 4 ώρες από την έναρξη του αγώνα.

Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, έχοντας σε κάθε περίπτωση παραδώσει πρώτα τον αριθμό τους.

Ellanios Dias

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

8 χλμ., +250μ.

Ο αγώνας είναι μέτριας δυσκολίας με 50% μονοπάτι, 35% χωματόδρομο και 15% άσφαλτο. Η συνολική υψομετρική του αγώνα είναι 250μ.

Εκκίνηση από την παραλία του Μαραθώνα με τρέξιμο στην άμμο τα πρώτα μέτρα που οδηγούν σε άσφαλτο. Μετά από 300μ παίρνουμε στα αριστερά ανηφορικό δρόμο, ο οποίος συνεχίζει σε ανηφορικό χωματόδρομο με αρκετά νεροφαγώματα που θυμίζει περισσότερο μονοπάτι.

Αργότερα ο δρόμος ισιώνει και γίνεται βατός χωματόδρομος και βρισκόμαστε πλέον στον Αρχαίο Ελαιώνα με τις υπεραιωνόβιες ελιές, όπου ο διάσημος γαλλικός οίκος μόδας Hermes επέλεξε για τη φωτογράφιση της νέας του κολεξιόν το 2005.

Στο 3ο χλμ φτάνουμε στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με την παλιά πετρόκτιστη δεξαμενή και τις λαξευμένες στη μαυρόπετρα ποτίστρες και μετά από 200μ περίπου ανηφορίζουμε αρχικά σε χωματόδρομο και έπειτα σε μονοπάτι για να φτάσουμε στον παραδοσιακό οικισμό Παχειά Ράχη ή Παχιοράχη, με τα πέτρινα σπίτια και τα πετρόκτιστα καλντερίμια.

Εκεί βρίσκεται και ο σταθμός με τα νερά (4,4χλμ) και γίνεται ο διαχωρισμός της μικρής με τη μεγάλη διαδρομή. Στρίβουμε αριστερά και αφού περάσουμε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (θεμελιώθηκε το 1813) στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε κατηφορικό μονοπάτι με καλντερίμι, φτάνοντας μέχρι τον παλιό οικισμό Καπότηδες.

Από εκεί συνεχίζουμε την καθοδική πορεία σε χωματόδρομο και άσφαλτο καταλήγοντας στην παραλία του Μαραθώνα απ’ όπου και ξεκινήσαμε.

Αίγινα

23 χλμ., +700μ.

Αγώνας με πολλά τεχνικά μονοπάτια που αυξάνουν τη δυσκολία του αγώνα παρά τη μικρή του υψομετρική διαφορά, 750μ. Το 65% είναι μονοπάτια, 25% χωματόδρομοι και 10% άσφαλτος. Απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους δρομείς.

Εκκίνηση από την παραλία του Μαραθώνα με τρέξιμο στην άμμο τα πρώτα μέτρα που οδηγούν σε άσφαλτο. Μετά από 300μ. παίρνουμε στα αριστερά ανηφορικό δρόμο, ο οποίος συνεχίζει σε ανηφορικό χωματόδρομο με αρκετά νεροφαγώματα που θυμίζει περισσότερο μονοπάτι. Αργότερα ο δρόμος ισιώνει και γίνεται βατός χωματόδρομος και βρισκόμαστε πλέον στον Αρχαίο Ελαιώνα με τις υπεραιωνόβιες ελιές, όπου ο διάσημος γαλλικός οίκος μόδας Hermes επέλεξε για τη φωτογράφιση της νέας του κολεξιόν το 2005.

Στο 3ο χλμ. φτάνουμε στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με την παλιά πετρόκτιστη δεξαμενή και τις λαξευμένες στη μαυρόπετρα ποτίστρες και μετά από 200μ περίπου ανηφορίζουμε αρχικά σε χωματόδρομο και έπειτα σε μονοπάτι, για να φτάσουμε στον παραδοσιακό οικισμό Παχειά Ράχη ή Παχιοράχη, με τα πέτρινα σπίτια και τα πετρόκτιστα καλντερίμια.

Εκεί βρίσκεται και ο σταθμός με τα νερά (4,4 χλμ.) και γίνεται ο διαχωρισμός της μικρής με την μεγάλη διαδρομή. Στρίβουμε δεξιά και για 2 χλμ. κινούμαστε σε άσφαλτο και έπειτα στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο και παίρνουμε στα αριστερά μας ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, ο οποίος κτίστηκε πάνω στα ερείπια του αρχαιότερου ναού της Ευρώπης (τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό Πόλεμο) του Ελλάνιου Διός.

Σήμερα σώζονται ένας τοίχος και μια φαρδιά πέτρινη σκάλα, την οποία ανεβαίνουμε και περνώντας από σουβάλα και ποτίστρες συνεχίζουμε την ανηφορική μας πορεία προς το Όρος, την ψηλότερη κορυφή της Αίγινας (532μ. υψόμετρο).

Λίγο πριν από το 8ο χλμ στη διασταύρωση ακολουθούμε το μονοπάτι δεξιά που κατηφορίζει για να φτάσουμε σε χωματόδρομο, στον 2ο σταθμό ανεφοδιασμού και στο 1ο σημείο αποκλεισμού στις 2,5 ώρες.

Συνεχίζουμε την καθοδική μας πορεία σε χωματόδρομο, ο οποίος καταλήγει σε μονοπάτι φτάνοντας στον οικισμό Σφεντούρι. Εκεί τρέχουμε σε άσφαλτο, περνώντας κάποια σπίτια του οικισμού και κάποια στιγμή σε διασταύρωση στρίβουμε δεξιά, ακολουθώντας πετρόκτιστο καλντερίμι και έπειτα μονοπάτι το οποίο περνά από μεγάλο πέτρινο αλώνι και φθάνει στην σουβάλα «Αχλάδα».

Από εκεί, και με κατεύθυνση βόρεια, ξεκινά κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στον Αρχαίο Ελαιώνα στο 14ο χλμ. και στον 3ο σταθμό ανεφοδιασμού στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος.

Αυτήν τη φορά παίρνοντας άλλο μονοπάτι κατηφορικό, φτάνουμε στο σημείο που ήμασταν έχοντας διανύσει το 1ο χλμ. του αγώνα και συνολικά στο 18ο χλμ. και στο 2ο σημείο αποκλεισμού στις 4 ώρες.

Εκεί στρίβουμε αριστερά και συνεχίζουμε ανηφορικά την ίδια πορεία που είχαμε πάρει και στα πρώτα χλμ. του αγώνα, κάνοντας έναν μικρό κύκλο και φτάνοντας πάλι στον Αρχαίο Ελαιώνα στο 18ο χλμ. και στον 4ο σταθμό ανεφοδιασμού.

Συνεχίζουμε τη γνωστή διαδρομή, φτάνοντας στον οικισμό της Παχιοράχης και αυτήν τη φορά στρίβουμε αριστερά και αφού περάσουμε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (θεμελιώθηκε το 1813) στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε κατηφορικό μονοπάτι με καλντερίμι φθάνοντας μέχρι τον παλιό οικισμό Καπότηδες. Από εκεί συνεχίζουμε την καθοδική πορεία σε χωματόδρομο και άσφαλτο καταλήγοντας στην παραλία του Μαραθώνα απ’ όπου και ξεκινήσαμε.

 


 
 

Το αναλυτικό πρόγραμμα για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 έχει ως εξής:

Ανοιγμα γραμματείας στο χώρο της εκκίνησης: 08:00-11:00
Ελλάνιος Δίας 23 χλμ.: 11:00
Αρχαίος Ελαιώνας 8 χλμ: 11:15
Αρχαίος Ελαιώνας ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: 11:15

Αγώνας παιδικός (Α-Β-Γ) 500 μέτρα: 11:25

Αγώνας παιδικός (Δ-Ε-ΣΤ) 1000 μέτρα: 11:35

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (περιλαμβάνει για τους αγώνες των 23 χλμ και 8 χλμ, ηλεκτρονική χρονομέτρηση, αριθμό αγώνα (bib), αναμνηστικό δώρο, σταθμούς υδροδοσίας / τροφοδοσίας, μετάλλιο, μπουφέ στον τερματισμό, ιατρική υποστήριξη, μεταφορά από λιμάνι στην εκκίνηση και επιστροφή):

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΔΙΑΣ: 20€

ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ: 15€

ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: 15€

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: δωρεάν

 

Η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Για τους κατοίκους της Αίγινας η πληρωμή μπορεί να γίνει και στο στάδιο του νησιού (6974442165)

 

ΕΠΑΘΛΑ – ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Σε όλους τους αγώνες οι τρεις πρώτοι/τες θα πάρουν Κύπελλο και μετάλλιο καθώς και σακουλίτσα με τοπικά προϊόντα. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια συμμετοχής. Θα γίνει κλήρωση δώρων από τους χορηγούς.

 

ΩΡΕΣ ΑΠΟΝΟΜΩΝ: Οι απονομές θα γίνουν μετά το τέλος κάθε αγώνα.

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν ηλικία 18 ετών και άνω για τον αγώνα ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΔΙΑΣ / 16 ετών και άνω για τον αγώνα ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ. Ολοι οι δρομείς συμμετέχουν με δική τους ευθύνη και τα παιδιά με την ευθύνη των Γονέων / Κηδεμόνων τους.

 

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Θα υπάρχουν 5 σταθμοί υδροδοσίας / τροφοδοσίας για τα 23 χλμ και ένας σταθμός για τα 8 χλμ.

Κάθε αθλητής είναι πλέον υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (Κύπελλο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ), το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα.

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΓΩΝΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Θα ανακοινωθεί σε δελτίο Τύπου η ιστοσελίδα των αποτελεσμάτων.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα θα ανακοινώσει σύντομα ειδική έκπτωση για μετάβαση και επιστροφή με το πλοίο.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βασίλης Ζαμπέλης: 6979 449 303

Βασιλική Τζίμα: 6974 442 165

www.aeginarun.gr

 

Ερχονται ακόμα:

1ο Zante Run (3 Σεπτεμβρίου 2022)

Λαμπαδηδρομία Μνήμης για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου (23-25 Σεπτεμβρίου 2022)

6ο Kallithea Night Run (15 Οκτωβρίου 2022)

 

 

Δημοφιλη Αρθρα