fbpx

1ος Ορεινός αγώνας Θρυπτής Λασιθίου: Μια νέα… περιπέτεια στην Κρήτη, η προκήρυξη του αγώνα

Newsroom

Ένας ακόμα αγώνας ορεινού τρεξίματος προστίθεται στο πρόγραμμα και έρχεται από την ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για τον 1ο Ορεινό Αγώνα Θρυπτής Λασιθίου, απόστασης 17,2 χλμ., που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, με τις εγγραφές να έχουν ήδη ανοίξει.

Δύο, είναι οι σοβαροί λόγοι που κυριάρχησαν και γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης αυτού του αγώνα, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, το Κίνημα Ενεργών Πολιτών Ιεράπετρας-Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Θρυπτής .

«Ο πρώτος είναι η διαμαρτυρία κατά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή της Θρυπτής και του όρους Παπούρας, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα στην περιοχή και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Ο δεύτερος είναι η ανάδειξη μιας απίστευτα όμορφης διαδρομής και  ενός μονοπατιού (τμήμα Ε4) απείρου κάλλους, το οποίο διατρέχει πάνω και έξω την μοναδική χαράδρα Χα και αγκαλιάζει περιμετρικά στη νότια πλευρά του το όρος Παπούρα . Η θέα είναι μαγευτική με τις δυο θάλασσες της Κρήτης, το λιβυκό και το κρητικό Πέλαγος να ατενίζουν σε μια ματιά . Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του ισθμού του πιο στενού τμήματος ξηράς της Κρήτης, μεταξύ Παχειάς Άμμου και Ιεράπετρας.

Η εκκίνηση θα γίνει από το παραδοσιακό χωριό Μοναστηράκι με κατεύθυνση το δάσος της Θρυπτής  . Η διαδρομή όπου διατρέχει ο αγώνας έχει ιδιαίτερα σπάνιας ομορφιάς τοπόσημα που δύσκολα συναντά κανείς .

Το επιβλητικό φαράγγι του Χα δίπλα, στον μικροσκοπικό αλλά γραφικό οικισμό Μοναστηράκι, δίνουν την πρώτη βουνίσια πινελιά και προετοιμάζουν τον συμμετέχοντα για το πόσο ενδιαφέρον και γεμάτη εκπλήξεις θα είναι η διαδρομή του αγώνα. Τοπόσημα όπως το δάσος της Θρυπτής με την μοναδική τραχειά πεύκη, το ξωκλήσι της Αγίας Άννας, η πηγή της Σούφαινας , η πίσω και από πάνω όψη της Χαράδρας του Χα, η Θρυπτή , το δάσος στα Καμινάκια με το ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου είναι μερικά από τα μέρη που θα αποζημιώσουν».

Ο αγώνας με μια ματιά

Κυριακή  20 Φεβρουαρίου  2022

Εκκίνηση –Τερματισμός : Μοναστηράκι Παχειάς Αμμου Ιεράπετρας

Ώρα εκκίνησης : 10:30 π.μ

Συνολικό μήκος : 17,2 χλμ

Θετική υψομετρική ανάβαση – Αρνητική υψομετρική κατάβαση  : ±870 μ.

Ελάχιστο υψόμετρο : 170 μ (Εκκίνηση) , Μέγιστο υψόμετρο : 860 μ

Σταθμοί τροφοδοσίας : 3

Ποιότητα πεδίου : Μονοπάτι 9 χλμ., Δασικοί χωματόδρομοι 7χλμ., Άσφαλτος ένα χλμ. Εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού πρώτου: Μία ώρα και 40 λεπτά. Έγκυρος χρόνος τερματισμού : 4 ώρες

Κόστος συμμετοχής : 10 ευρώ

Δείτε τον χάρτη της  διαδρομής εδώ  

Πληροφορίες-Εγγραφές  εδώ

 

Παροχές αγώνων

Βαρύτιμο μετάλλιο σε όσους τερματίσουν στον έγκυρο χρόνο. Κύπελλα σε όλους τους πρώτους της γενικής κατάταξης  και των επιμέρους  κατηγοριών.

Τεχνικό μπλουζάκι για όλους τους συμμετέχοντες


 
 

Ηλεκτρονική χρονομέτρηση

Τρεις σταθμοί τροφοδοσίας πλήρως εξοπλισμένοι

Ασφάλεια και υποστήριξη κατά τον αγώνα από τρεις εθελοντικές δυνάμεις (Σώμα Εθελοντών Διασωστών Ιεράπετρας, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, Ερυθρός Σταυρός Ιεράπετρας )

Γεύμα μετά το τέλος του αγώνα

COVID 19: Με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για αθλητικά γεγονότα σε ανοιχτούς χώρους σχετικά με τον COVID-19, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν:

Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Ή Πιστοποιητικό Νόσησης (τελευταίων 6 μηνών)

Ή Μοριακό (PCR) τεστ (72ώρου)

Ή Rapid τεστ (48ώρου)

Λασίθι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ  

​1) Γενικής Ανδρών

2) Γενικής Γυναικών

3) Ανδρών A1 (18-39)

4) Γυναικών Γ1 (18-39)

5)  Ανδρών Α2 (40-49)

6)  Γυναικών Γ2 (40-49)

7)  Ανδρών Α3 (50-59)

8) Γυναικών Γ3 (50+)

9) Ανδρών Α4 ( 60+)

Διοργάνωση: Κίνημα Ενεργών Πολιτών Ιεράπετρας-Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Θρυπτής .

Υποστήριξη: Τοπική Κοινότητα Παχειάς Αμμου

Τρέχουμε στα μονοπάτια της Θρυπτής και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους: «EΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ».

Δημοφιλη Αρθρα