fbpx

21ος ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ: Με σύμβολο-έπαθλο τη δάδα του Ευχίδα!

iRun

Ο Ελληνικός όμιλος τριάθλου και αθλημάτων μεγάλης διάρκειας “Ο Ευχίδας” με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του 21ου Ευχίδειου Άθλου, ιστορικού διεθνή αγώνα υπεραπόστασης στις 8-10 Μαΐου 2020.

Στην αρχή της τρίτης δεκαετίας του ιδιαίτερου και ιστορικού αυτού αγώνα, η διοργάνωση του “Ευχίδα”, με την ίδια όρεξη, το ίδιο πάθος, την ίδια -ίσως και περισσότερη- χαρά, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε σε έναν από τους δύο ιστορικούς διεθνείς αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο του Μαίου, να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, και να λάβετε μέρος σε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού και ειδικότερα των υπεραποστάσεων.  

ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ 107,5 ΧΛΜ.

ΔΡΟΜΟΣ 9 ΜΟΥΣΩΝ – ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΓ. ΑΝΝΑ-ΔΕΛΦΟΙ 59 ΧΛΜ.

28η ΕΥΧΙΔΕΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ – ΑΦΗ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ

Οι Αγώνες τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού Ελληνικος Οργανισμος Τουρισμού,  την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας λαϊκού μαζικού αθλητισμού – Υπεραποστάσεων, (ΕΟΛΣΜΑ-Υ), καθώς και την στήριξη των Δήμων Δελφών, Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και την συμμετοχή τοπικών φορέων, καθώς και αθλητικών συλλόγων.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορική αναδρομή του αγώνα εδώ

 

Η μεταφορά της Δελφικής φλόγας στις Πλαταιές πριν 2500 χρόνια, από τον οπλίτη ημεροδρόμο Ευχίδα, αποτελεί σημείο αναφοράς και εκκίνησης 27 χρόνια τώρα, από την πρώτη λαμπαδηδρομία και 20 χρόνια από τον 1ο Ευχίδειο άθλο, για χιλιάδες δρομείς που έτρεξαν αυτή την ιστορική διαδρομή.

Η ιστορική μάχη των Πλαταιών και ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα, που έτρεξε από τις Πλαταιές στους Δελφούς και επέστρεψε μεταφέροντας το ιερό φως των Δελφών για κάθαρση και νέα αρχή αμέσως μετά τη μάχη, αποτελούν από μόνα τους το κίνητρο, για να θέλει κάθε αθλητής να τρέξει αυτήν την ιστορική διαδρομή. Η φλόγα των Δελφών, που έφερε στις Πλαταιές ο Ευχίδας, είναι και θα είναι ένα αναλοίωτο σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας, ένας εξαγνισμός, που μας βοηθά να συνεχίσουμε πιο δυνατά.

Το δέος και η συγκίνηση των αθλητών όταν αντικρίζουν από ψηλά το κέντρο της γης, είναι μεγάλο και ακόμη μεγαλύτερη η χαρά, όταν στον τερματισμό, τους περιμένει ένα δάφνινο στεφάνι, αλλά και το μοναδικό σύμβολο-έπαθλο του αγώνα, η δάδα του Ευχίδα!

Όλα αυτά, αποτελούν ορόσημο για την επόμενη αθλητική πορεία κάθε αθλητή.

Ο Ευχίδειος άθλος, 107,5 χλμ. Πλαταιές-Δελφοί, διοργανώνεται από το σύλλογο του “Ευχίδα” κάθε χρόνο και πραγματοποιείται σταθερά, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαίου κάθε έτους.

Είναι ιστορικός διεθνής αγώνας υπεραπόστασης, υψηλών προδιαγραφών, με διαρκώς αυξανόμενες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένας αγώνας ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός, ίσως ο δυσκολότερος στην Ελλάδα επί ασφάλτου, (ορεινός αγώνας ασφάλτου) που απαιτεί υψηλό επίπεδο αθλητών υπεραποστάσεων.

Μάλιστα, πρόσφατα, ο Ευχίδειος Άθλος απέκτησε και επίσημα την διεθνή αναγνώριση, από την Διεθνή Ομοσπονδία Υπεραποστάσεων IAU, με το πρώτο του BRONZE LABEL! Κάτι που επιβραβεύει τη συνέπεια, τις προσπάθειες και την ποιότητα της διοργάνωσης.

Κάθε δεύτερο χρόνο, πραγματοποιείται ο Ευχίδειος υπερ-άθλος, 215 χλμ. Δελφοί-Πλαταιές-Δελφοί, όπου αναβιώνεται εξ’ ολοκλήρου το ιστορικό του οπλίτη – ημεροδρόμου Ευχίδα.

(Ο επόμενος Ευχίδειος υπερ-άθλος θα διεξαχθεί το 2021). Είναι ο πρώτος αγώνας στην  Ελλάδα, που αναβιώνει όλο τον άθλο ενός αρχαίου ημεροδρόμου. Οι αθλητές, καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δυο φορές δυο ιστορικά βουνά, τον Ελικώνα και τον Παρνασσό.

Είναι ένας αγώνας θέλησης, πείσματος, υπομονής, άριστης προετοιμασίας, που κάνει κάθε αθλητής υπεραπόστασης υπερήφανο, όταν συμπεριληφθεί στο παλμαρέ του! Στον τερματισμό, κρατώντας τη δάδα αναμμένη και το φως του Ευχίδα να φωτίζει την ψυχή σου, έχεις πραγματοποιήσει το όνειρό σου…

Κάθε χρόνο επίσης λαμβάνει χώρα, η τελετή αφής του Δελφικού φωτός – Υπεραποστάσεων, όπως έχει καθιερώσει και αναδείξει ο σύλλογός μας από το 1993 σε μία λιτή και καταλυτική τελετή. Αμέσως μετά ακολουθεί λαμπαδηδρομία στην πόλη των Δελφών.

Η αφή της φλόγας και η λαμπαδηδρομία, θα γίνουν την Κυριακή 10/5/2020 το πρωί στις 09.15 πριν τις απονομές.

Τον Μάιο του 2018 πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά τον Δρόμο 9 Μουσών. Eίναι ένας θεματικός αγώνας, όπως άλλωστε συνηθίζουμε, πρωτοπορώντας πάντα!

Οι Μούσες ήταν κόρες του Διός και της Μνημοσύνης, δηλαδή της διανόησης και της μνήμης. Ο αριθμός τους το εννέα (9) είναι το πέρας των αριθμών και το τετράγωνο του αριθμού 3, ο οποίος κατά την αρχαιότητα εθεωρείτο ο τελειότερος αριθμός και αριθμός του κάλλους, της αναλογίας και της συνένωσης.

Η Μνημοσύνη έδωσε ως δάσκαλό τους το θεό Απόλλωνα και για να βρούν τόπο κατάλληλο για την ουράνια και θεία καταγωγή τους, ήλθαν και διέμεναν στο ωραιότερο όρος της Βοιωτίας, τον Ελικώνα, και γι’ αυτό ονομάσθηκαν και Ελικωνιάδες.

Οι εννέα Μούσες ήταν θεότητες, και προστάτευαν αρχικά τους ποιητές και τους Μουσικούς και αργότερα τις τέχνες και τις επιστήμες.

ΚΛΕΙΩ: προστάτης της ιστορίας

ΕΥΤΕΡΠΗ: Εφευρέτης του αυλού, προστάτης της μουσικής.

ΘΑΛΕΙΑ: προστάτης της κωμωδίας, της γεωργίας, της γεωμετρίας  και της αρχιτεκτονικής.

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ: προστάτης της τραγωδίας της ρητορικής, και της ωδής

ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ: εφευρέτης της άρπας, του χορού και της παιδείας.

ΕΡΑΤΩ: προστάτης της ερωτικής ποίησης, της όρχησης και της διαλεκτικής

ΠΟΛΥΜΝΙΑ: προστάτης των ύμνων, της λύρας και του θεάτρου.

ΟΥΡΑΝΙΑ: προστάτης της αστρονομίας και αστρολογίας

ΚΑΛΛΙΟΠΗ: προστάτης της ηρωικής ( επικής) ποίησης.

Κάθε χρόνο ο αγώνας 9 Μουσών, θα είναι αφιερωμένος σε μία από τις εννέα Μούσες. Πέρυσι, ξεκινήσαμε με την Κλειώ, το 2019 με την Ερατώ, το 2020 συνεχίζουμε με την Ουρανία, προστάτιδα της αστρονομίας και της αστρολογίας. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει στο μετάλλιο κάθε χρονιάς θα απεικονίζεται η Μούσα στην οποία είναι αφιερωμένος ο αγώνας, επομένως στο φετινό θα απεικονίζεται η Ουρανία! Το μετάλλιο της κάθε χρονιάς θα είναι επομένως ιδιαίτερο και συλλεκτικό! Εννοείται, ότι όσοι καταφέρουν να ολοκρηρώσουν την συλλογή τους και με τις εννέα μούσες, θα βραβευτούν ιδιαίτερα και όχι μόνο, όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος.

ΤΡΕΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΧΙΔΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ, ΕΞΑΓΝΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ, ΦΟΡΕΣΕ ΔΑΦΝΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ.

  • Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του “Ευχίδα” στο www.euchidiosathlos.gr

Δημοφιλη Αρθρα