Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά Κρήτης ο 73ος Βενιζέλειος Δρόμος με αγώνες 10 χλμ. (08:30) και 2,3 χλμ. (09:30).
Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του εθνάρχη Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου.
Διοργάνωση: Αθλητικός Ομιλος Χανίων «Ο ΚΥΔΩΝ»
Συνδιοργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – Ιδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελ. Κ. Βενιζέλος» – ΕΑΚ Χανίων – Τμήμα Τροχαίας Χανίων – Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ε.Ε.Σ. – Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων. Με τη στήριξη του Τμήματος Αθλητικού Τουρισμού της Γ.Γ.Α.
10.000μ.
Ο αγώνας των 10 χλμ. θα ακολουθήσει την κλασική διαδρομή, η οποία ξεκινάει από το εθνικό στάδιο Χανίων, περνάει από τους Τάφους των Βενιζέλων και καταλήγει στο εθνικό στάδιο Χανίων.
Διαδρομή 10000μ: Εθνικό Στάδιο Χανίων – Ελ. Βενιζέλου – Ακρωτηρίου – Τάφοι Βενιζέλων – Ακρωτηρίου – Ελ. Βενιζέλου – Εθνικό Στάδιο Χανίων (10.000 μ.). Σημεία υποστήριξης: Στο μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν 3 σταθμοί εφοδιασμού με νερό: στον Κατσαμπά, στο μνημείο του σμηναγού Κ. Ηλιάκη και στους Τάφους των Βενιζέλων.
2.300μ.
Ο αγώνας των 2,3 χλμ. «Ικαρος 2023» έχει επίσης εκκίνηση στο εθνικό στάδιο Χανίων. Συνεχίζει στο Μνημείο Πεσόντων Ικάρων (βίλα Κούνδουρου) και ολοκληρώνεται στο εθνικό στάδιο Χανίων.
Διαδρομή 2,3 χλμ.: Εθνικό Στάδιο Χανίων – Ελ. Βενιζέλου – Μνημείο πεσόντων ΙΚΑΡΩΝ (βίλα Κούνδουρου) – Ελ. Βενιζέλου – Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Στον τερματισμό κάθε αγώνα θα υπάρχουν νερά και χυμοί για όλους τους συμμετέχοντες.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Το παράβολο συμμετοχής για τον Βενιζέλειο Δρόμο είναι 7€. Για τον δρόμο πόλης «Ικαρος» η συμμετοχή είναι δωρεάν.
ΠΑΡΟΧΕΣ
– Οι 300 πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στην κλασική διαδρομή των 10.000 μ. θα εφοδιαστούν από τους διοργανωτές με ηλεκτρονικό τσιπ για την καταμέτρηση του χρόνου τους
– Τροφοδοσία με νερά κατά την διαδρομή
– Υγειονομική κάλυψη αγώνα
– Αθλοθετήσεις με Κύπελλα και μετάλλια για τους 3 πρώτους της γενικής κατάταξης, καθώς και Κύπελλα στους πρώτους κάθε κατηγορίας-μετάλλια στους δεύτερους και τρίτους.
– Μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες του Βενιζέλειου δρόμου καθώς και στους συμμετέχοντες στην κατηγορία του Ικάριου δρόμου.
* Στις απονομές κατηγοριών εξαιρούνται οι τρεις πρώτοι της γενικής κατάταξης
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι δηλώσεις συμμετοχής και για τις δύο διαδρομές γίνονται μέχρι τις 14.00 της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023, συμπληρώνοντας την Υπεύθυνη Δήλωση Αθλητών και αποστέλλοντάς την στο email του Συλλόγου aokydon@otenet.gr.
Μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας δηλώσεις θα μπορούν να γίνουν με φυσική παρουσία το Σαββάτο 10 Ιουνίου 2023 στα γραφεία του Α.Ο. ΚΥΔΩΝ από τις 12.00-18.00, χωρίς όμως υποχρέωση της διοργάνωσης να προμηθεύσει ηλεκτρονικό τσιπ χρονομέτρησης για τα 10.000μ.
ΜΟΝΟ για τη διαδρομή των 2.300 μ. μπορούν να γίνονται δεκτές συμμετοχές και την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 έως τις 08:00 στη Γραμματεία των αγώνων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Για την ομαδική συμμετοχή σχολείου πρέπει ένας αρμόδιος εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας να καταθέσει μέχρι την Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023 στο email του Συλλόγου aokydon@otenet.gr μια λίστα με τα ονόματα και την τάξη που πηγαίνει ο κάθε μαθητής – μαθήτρια συμμετέχων. Οι ομαδικές σχολικές συμμετοχές θα παραλάβουν τιμητικό δίπλωμα προς την σχολική μονάδα, η οποία θα εντάσσεται αυτόματα στο δίκτυο σχολείων της διοργάνωσης «Τρέχω για τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συμμετοχή κάθε παιδιού γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του γονέα ή κηδεμόνα του και με μια υπεύθυνη δήλωση που θα δοθεί στο σχολείο και θα παραμείνει εκεί έως το πέρας της διοργάνωσης. Στην δήλωση να αναγράφεται ότι επιτρέπεται στο παιδί η συμμετοχή στην συγκεκριμένη διοργάνωση.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 73ου ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ: Στους 3 πρώτους νικητές και νικήτριες καθώς επίσης και στους τρεις πρώτους άνδρες και γυναίκες των ηλικιακών κατηγοριών -30, -40, -50, -60, και >60 θα απονεμηθούν κύπελλο, μετάλλια και διπλώματα. Σε όλους τους αγωνιζόμενους θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και αναμνηστικό πήλινο μετάλλιο συμμετοχής.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ αγώνα ΔΡΟΜΟΣ της ΠΟΛΗΣ «ΙΚΑΡΟΣ 2023»: Στους 3 πρώτους νικητές και νικήτριες, μετάλλια και διπλώματα των κατηγοριών:
Δημοτικά: τρία πρώτα αγόρια και τρία πρώτα κορίτσια, Γυμνάσια: τρία πρώτα αγόρια και τρία πρώτα κορίτσια
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η παραλαβή όλων των συμμετοχών θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 στα γραφεία του Α.Ο. Κύδων στο Εθνικό Στάδιο από γραφεία του Α.Ο. ΚΥΔΩΝ από τις 12.00 – 18.00 όπου θα καταβάλλεται και το ποσό των 7€ για την παραλαβή του αριθμού. ΜΟΝΟ οι συμμετέχοντες εκτός Νομού Χανίων θα παραλάβουν την συμμετοχή τους από τα γραφεία του Α.Ο. Κύδων, την ημέρα του αγώνα, στο Εθνικό Στάδιο Χανίων από τις 07.00-9.00
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Οι αθλητές και αθλήτριες πρέπει να έχουν εξεταστεί πριν από τους αγώνες από ιατρό, με δική τους ευθύνη και πρωτοβουλία, για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να αγωνισθούν χωρίς κίνδυνο της υγείας τους.
Οι δρομείς και οι γονείς των παιδιών, εάν πρόκειται για ανήλικο, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής θα υπογράφουν και υπεύθυνη δήλωση, ότι οι συμμετέχοντες έχουν εξεταστεί ιατρικώς και αναλαμβάνουν επίσης την ευθύνη για ό,τι συμβεί στον δρομέα, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και μετά το τέλος του αγώνα και έχει σχέση με θέματα υγείας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, για τα θέματα υγείας αυτών των αθλητών – τριών, αλλά και για ότι συμβεί και οφείλεται σε έλλειψη ιατρικού ελέγχου, είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι οι αθλητές, αλλά και ο νόμιμος εκπρόσωπος τους (για τους ανηλίκους) και σε καμιά περίπτωση οι οργανωτές.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ: Ο αγώνας θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς στίβου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Ερχονται ακόμα:
5o Skyros Run (17 Ιουνίου 2023)
2ο Rock Solid Kastellorizo (24-25 Ιουνίου 2023)
7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης (1 Οκτωβρίου 2023)