fbpx

7ος Δρόμος Αξιών στις 12 Μαρτίου 2023

Newsroom
Δρόμος Αξιών

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 (10:00) θα διεξαχθεί στο Αργος ο 7ος Δρόμος Αξιών, απόστασης 21 χλμ.

Ο αγώνας διοργανώνεται από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αργους και είναι αφιερωμένος στις Πανανθρώπινες Αξίες και την Ημέρα Σκέψεως που εορτάζεται από τους απανταχού ανά την Υφήλιο Προσκόπους στις 22 Φεβρουαρίου, και στον μεγάλο Ελληνα μαραθωνοδρόμο και ανθρωπιστή Στέλιο Κυριακίδη.

Δρόμος Αξιών

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Τόπος εκκίνησης και τερματισμού: Στρατώνες Καποδίστρια, Αργος

Κόστος: Μια θετική σκέψη σας στο βιβλίο του αγώνα

Σύντομη περιγραφή διαδρομής: Ο αγώνας θα ξεκινήσει από τον εμβληματικό χώρο των Στρατώνων του Καποδίστρια, θα περάσει μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο του Αργους, με κομβικό σημείο την Πυραμίδα του Ελληνικού, για να επιστρέψουν οι δρομείς εκ νέου στους Στρατώνες του Καποδίστρια και να ολοκληρωθούν οι προσπάθειές τους.

Για να ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι αυτής της όμορφης διαδρομής, στα χιλιόμετρά της θα συναντήσουμε πανανθρώπινες αξίες ζωής, αποφθέγματα που έμελλαν να αλλάξουν τον πνευματικό μας κόσμο και φυσικά κάτι από εμάς.

Μην ξεχνάτε να αγαπάτε, να μοιράζεστε, να δημιουργείτε και φυσικά να αθλείστε!

Δρόμος Αξιών

Ας δούμε όμως μια μικρή ιστορική αναφορά για τα κομβικά σημεία που διέρχεται ο αγώνας:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ: Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχαίο κτίσμα που το συναντάμε καλοδιατηρημένο. Χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που το κάνει να ξεχωρίζει, καθώς οι θέσεις των θεατών είναι σκαλισμένες στον φυσικό βράχο.

Η χωρητικότητά του αγγίζει τους 20.000 θεατές και είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Επιδαύρου. Το Αρχαίο Θέατρο του Αργους χρησιμοποιείται για αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των άλλων και για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΚΕΦΑΛΑΡΙ): Πρόκειται για ένα πανέμορφο ναό που δύο στοιχεία του προσδίδουν επιπλέον ομορφιά και τον κάνουν ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ότι βρέχεται από τα νερά του Ερασίνου ποταμού, που τον συναντάμε από τα μυθολογικά χρόνια, και το δεύτερο ότι ο Ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο που αγκαλιάζει κάθε χώρο του.

Η παρακείμενη σπηλιά εξωτερικά του ναού έχει έντονα ιστορικά στοιχεία και αναφορές, καθώς εκεί ο Θ. Κολοκοτρώνης συγκέντρωνε και προετοίμαζε τους Ελληνες αγωνιστές στον αγώνα για την Ελευθερία.

Επίσης, ο χώρος μέσα στο σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί σαν κρυφό σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου και πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι με μεγάλη έλευση πιστών.

Δρόμος Αξιών


 
 

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Μια ανάσα από την πόλη του Αργους βρίσκεται η πυραμίδα του Ελληνικού, η οποία στέκει πάνω σε αρχαίο δρόμο που κάποτε ένωνε το Αργος με την Τεγέα και από την οποία έλεγχαν όπως φαίνεται τους γύρω οδικούς άξονες.

Η πυραμίδα όντας σε καλή κατάσταση αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο.

Σε απόσταση 9 χλμ περίπου νοτιοδυτικά της πόλης του Αργους κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού και πάνω σε αρχαίους δρόμους που κάποτε έφερναν σε επαφή το Αργος με την Τεγέα, δεσπόζει επιβλητική η πυραμίδα του Ελληνικού, μια ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας που θέλει το πάντρεμα της Αργείτικης γης με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό.

Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ισως ήταν «πολυάνδριον», μιας και ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του τον 2ο μ.Χ. αι. κάνει λόγο για μια πυραμίδα στην περιοχή που αποτέλεσε ταφικό μνημείο.

Αλλοι αναφέρουν πως ήταν φρυκτωρία, πύργος δηλαδή από τον οποίο στέλνονταν μηνύματα φωτιάς. Σήμερα όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ήταν παρατηρητήριο, μικρό φρούριο από το οποίο έλεγχαν τις γύρω περιοχές.

Δρόμος Αξιών

ΗΜΕΡΑ ΣΚΕΨΕΩΣ – 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η 22η Φεβρουαρίου αποτελεί για όλους τους Προσκόπους και Οδηγούς Παγκόσμια Ημέρα σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή της Ποροσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Baden Powell.

Είναι μια ημέρα περισυλλογής αλλά και διαρκούς αφύπνισης για τα μέλη του Προσκοπισμού στη διατήρηση και διάδοση των πανανθρώπινων Αξιών.

Μια σκέψη που κεντρικό μήνυμα έχει την Ειρήνη, τη Φιλία και τη Δημιουργία για έναν κόσμο ακόμα καλύτερο.

Θα ακολουθήσει σύντομα νέα ενημέρωση για το άνοιγμα των εγγραφών.

 

Ερχονται ακόμα:

15ος Μαραθώνιος Λεμεσού (19 Μαρτίου 2023)

1ος Καλλιγώνιος Ημιμαραθώνιος (26 Μαρτίου 2023)

16ος Μαραθώνιος Μεσσήνης (2 Απριλίου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα