fbpx

8ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος «Ξε Σκουριά Ζω» (03-10-2021)

Newsroom
Ορεινός Αγώνας Ξεσκουριάζω 2021

Ο Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγίας ανακοινώνει τον 8ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος 24km «Ξε Σκουριά Ζω», στα μονοπάτια του Όρους Κάκαβος (το αρχέγονο δάσος Σκουριών), στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, στις 3 Οκτωβρίου 2021. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5km γύρω από το χωριό.

Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Ξε Σκουριά Ζω» είναι και φέτος αφιερωμένος στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού που απειλεί το βουνό, τα νερά, τις ζωές των κατοίκων της Β.Α Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός των διοργανωτών είναι η προώθηση του αθλητισμού, η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και η σωτηρία του περιβάλλοντος, ως πηγή ζωής και χαράς για όλους και για πάντα.

​​Σε μία περίοδο που το περιβάλλον θυσιάζεται ολοένα και περισσότερο στο βωμό των επενδύσεων, οι διοργανωτές αφιερώνουν αυτούς τους αγώνες στις περιβαλλοντικές διεκδικήσεις και τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού – χαλκού που απειλεί τη Β.Α. Χαλκιδική.

«Ελπίζουμε όλοι και όλες μαζί, αθλητές και διοργανωτές, να κρατήσουμε τα βουνά μας ζωντανά».

​Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν:

  • Ηλεκτρονικά εδώ (καρτέλα Εγγραφές)
  • Δια ζώσης, την ημέρα του αγώνα έως στις 8:30 π.μ..

Σημείο εκκίνησης και τερματισμού του αγώνα ορίζεται η Πλατεία «Χοροστάσι» της Μεγάλης Παναγίας.

Ορεινός Αγώνας Ξεσκουριάζω 2021

​Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ελεύθερα αθλούμενοι και οι αθλητές συλλόγων ηλικίας 18 ετών και άνω. Κάτω από 18 ετών πρέπει να γίνει η εγγραφή συνοδεία γονέα και με υπεύθυνη δήλωση αυτού. Κάθε συμμετέχων τρέχει με δική του ευθύνη, θα πρέπει να έχει εξετασθεί πρόσφατα από γιατρούς, να χαίρει άκρας υγείας και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα.

Κόστος συμμετοχής
Το αντίτιμο συμμετοχής στον αγώνα ορίζεται στα 15 € και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξόδων του αγώνα. Η πληρωμή θα γίνεται στη γραμματεία του αγώνα έως και μία ώρα πριν την εκκίνηση.

Έπαθλα
Σε όλους τους αθλητές θα δοθούν αναμνηστικά συμμετοχής και τεχνικό μπλουζάκι. Βραβεύονται οι τρεις πρώτοι άντρες, οι τρεις πρώτες γυναίκες και οι τρεις πρώτοι των 50+.

Τροφοδοσία
Στους πέντε σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής θα προσφερθούν στους αγωνιζόμενους ξηροί καρποί, μπισκότα, σταφίδες, σοκολάτες, ηλεκτρολύτες, τζελ και νερό. Προτείνουμε στους αθλητές να έχουν μαζί τους κύπελλο ή μπουκάλι ή παγούρι κτλ., ώστε να μπορούν να δεχθούν την υγρή τροφοδοσία, με σκοπό να αποφύγουμε τη χρήση πλαστικών. Στον τερματισμό θα προσφερθούν εδέσματα και φαγητό.

Χιλιομετρικές ενδείξεις
Θα υπάρχει ένδειξη χιλιομετρικής απόστασης στα 5 χμ., 10 χμ., 15 χμ., 20 χμ., 21 χμ., 22 χμ.και 23 χμ.

Υγειονομική κάλυψη/Covid-19
Κάθε συμμετέχων τρέχει με δική του ευθύνη, θα πρέπει να έχει εξετασθεί πρόσφατα από γιατρούς, να χαίρει άκρας υγείας και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα.

Η Διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που ορίζουν οι αρμόδιοι φορείς σχετικά με τον Covid-19.

Στην ασφάλεια του αγώνα θα συμβάλει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με μέλη της που θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα μεταβολής της διαδρομής για λόγους ασφαλείας ή ομαλής διεξαγωγής εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πριν και μετά τον τερματισμό
Θα υπάρχουν αποδυτήρια (Δημοτικό Θέατρο) όπου οι αθλητές μπορούν να ντυθούν και να χρησιμοποιήσουν τα ντουζ.

Διαμονή
Για τη διαμονή/φιλοξενία, οι διαμένοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους σεντόνια, υπνόσακους ή κουβέρτες και να επικοινωνήσουν σύντομα (μέχρι τέλη Σεπτέμβρη) με τους διοργανωτές στα τηλέφωνα: 6974489919 – 6947000652.


 
 

Παράλληλες εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχουν (ανάλογα τις συνθήκες και τα μέτρα για τον Covid-19) δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους.

Μετά το τέλος του αγώνα θα προσφερθούν σε συμμετέχοντες και μη φαγητό και εδέσματα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947000652 / 6974489919

Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής διευκολύνει την οργανωτική επιτροπή.

Ορεινός Αγώνας Ξεσκουριάζω στο όρος Κάκαβος

Περιγραφή Αγώνα 24χλμ.

Ο αγώνας ξεκινάει μέσα από το χωριό της Μ. Παναγιάς με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού (Χοροστάσι) η οποία βρίσκεται στα 430m υψόμετρο. Περνώντας μέσα από τους δρόμους και τα στενά σοκάκια του χωριού ανηφορίζει προς την Εκκλησία της Παναγούδας σε υψόμετρο 500m, μια θέση με υπέροχη θέα πάνω από το χωριό. Εδώ τα σπίτια του χωριού έχουν τελειώσει και ακολουθούμε δασικό δρόμο για 900m μέχρι την θέση Λακούδια σε υψόμετρο 560m. Έχοντας διανύσει μέχρι εδώ οι αθλητές τα 2000 πρώτα μέτρα της διαδρομής φτάνει η ώρα να αφήσουν το δρόμο και να αρχίσουν να διασχίζουν μέρος του δικτύου των μονοπατιών του Όρους Κάκαβος.

Για τα επόμενα 3,5km η διαδρομή κινείται σε μονοπάτι μέχρι να φτάσει στον πρώτο σταθμό υποστήριξης στα 5,5km και σε υψόμετρο 700m. Ακολουθούν 600m δασικού δρόμου και άλλα 60m υψομετρικής διαφοράς μέχρι το σημείο που ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι και αρχίσουμε να κατηφορίζουμε για 1,5km μέχρι τα 650m υψόμετρο μέσα από πανέμορφο δάσος προς την θέση Σκουριές.

Στο σημείο αυτό οι αθλητές βγαίνουν σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούν για 500m περίπου. Ακολουθούν 1.8km ασφάλτινου δρόμου και χαλικόδρομου , μέχρι να ξαναμπούνε σε μονοπάτι σε δάσος Οξιάς για 1,2km. Βγαίνοντας από το μονοπάτι ο δεύτερος σταθμός εφοδιασμού απέχει μόλις 200m.

H συνολική απόσταση μέχρι εδώ είναι 11,5km και το υψόμετρο 740m.

Λίγο μετά τον σταθμό αρχίζει η διαδρομή να κατηφορίζει μέσα από μονοπάτι μέχρι το χαμηλότερο σημείο του αγώνα στα 300m.Για να φτάσουνε εδώ οι αθλητές χρειάζονται άλλα 4km από τα οποία τα 2,5km είναι μονοπάτι.

Η συνολική απόσταση μέχρι εδώ είναι 15,5km και στο σημείο αυτό βρίσκεται βοηθητικός σταθμός υποστήριξης των αθλητών.

Από το σημείο αυτό αρχίζει και το κομμάτι με την ποιο έντονη κλίση στην διαδρομή μιας και οι αθλητές από τα 300m υψόμετρο, μέσα σε 2,4km μονοπατιού, πρέπει να ανέβουν στα 690m όπου και βρίσκεται ο 3ος σταθμός υποστήριξης.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή στο 19km συναντάμε δασικό δρόμο τον οποίο χρησιμοποιούμε για 270 μέτρα μέχρι το επόμενο μονοπάτι μήκους 1,5km που κατεβαίνει γρήγορα στα 620m και τον 4ο και τελευταίο σταθμό υποστήριξης για να ξεκινήσει αμέσως μετά για την τελευταία μεγάλη ανάβαση που θα μας πάει μέχρι περίπου στα 700m υψόμετρο

Έχοντας διανύσει 21,5km και βρισκόμενοι στα 680m υψόμετρο βγαίνουμε σε δασικό δρόμο που κατηφορίζει προς το χωριό. Τον ακολουθούμε για 1km μέχρι να μπούμε στο τελευταίο μονοπάτι μήκους 2km που μας βγάζει μέσα στο χωριό. Το τοπίο από εδώ και πέρα αρχίζει να αλλάζει. Το πυκνό δάσος δίνει την θέση του σε αραιότερη βλάστηση και σε μερικά μικρά λιβαδάκια. Το μονοπάτι αυτό είναι διαφορετικό απ ότι συναντήσαμε μέχρι τώρα. Στενό σε σχέση με τα προηγούμενα και με βράχινα κομμάτια θεωρείται πιο τεχνικό. Μετά το τέλος του μονοπατιού μπαίνουμε στα πρώτα σπίτια του χωριού και το σημείο του τερματισμού απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα.

  • Συνολικό μήκος διαδρομής : 24,4 km
  • Συνολική υψομετρική ανάβαση: 1240 m
  • Συνολικό μήκος μονοπατιών: 16,5 km
  • Συνολικό μήκος δρόμου και δασικού δρόμου: 7,9 km

Ορεινός Αγώνας Ξεσκουριάζω Υψομετρικό προφίλ

Δημοφιλη Αρθρα