Η λιτή, αλλά ρητή ανακοίνωση στα social media των διοργανωτών του Μαραθωνίου του Τελ Αβίβ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους 3.000 ξένους δρομείς που ετοιμάζονταν για τον αγώνα του Ισραήλ.
Με άλλα λόγια… «Μπορείτε να έρθετε στο Τελ Αβίβ,
αλλά δεν μπορείτε να τρέξετε…»
• Ρεπορτάζ: Κώστας Μαρούντας (press@irunmag.gr)
Ένα πρωτόγνωρο γεγονός που σχετίζεται με το Μαραθώνιο του Τελ Αβίβ έλαβε χώρα αυτές τις μέρες καθώς ελάχιστα πριν τη διεξαγωγή του (συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής 23/02), με ανάρτηση των διοργανωτών στο facebook, ειδοποιήθηκαν οι ξένοι αθλητές πως μπορούν μεν να μεταβούν στο Τελ Αβίβ, αλλά δεν μπορούν να τρέξουν στον αγώνα… Ο λόγος μίας τέτοιας πρωτόγνωρης και αμφιλεγόμενης συνάμα απόφασης; Η προστασία από τον κορονοϊό, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ανακοίνωση, όπως προεξέχει και στην κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας της διοργάνωσης (www.tlvmarathon.co.il) ενημερώνει ότι «ως προληπτικό μέτρο κατά της πιθανής εξάπλωσης του κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε οδηγία αποκλεισμού των συμμετοχών διεθνών δρομέων στον μαραθώνιο της ερχόμενης Παρασκευής. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης θα επικοινωνήσουν με τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό για να τους ενημερώσουν για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, καθώς και ότι τα χρήματά τους θα επιστραφούν πλήρως».
> Χιλιάδες δρομείς συμμετέχουν στον μαραθώνιο της παράκτιας πόλης του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της χώρας (photo credit: (Miriam Alster/Flash90)
Μιλήσαμε με τον Νίκο Παρθένη, αθλητή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μαραθωνοδρόμων Θήβας, ο οποίος επρόκειτο να αγωνιστεί στο συγκεκριμένο Μαραθώνιο. «Ο αγώνας θα γινόταν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Από το δικό μας γκρουπ θα συμμετείχαν 36 με 37 αθλητές. Ήδη για τα λειτουργικά έξοδα, που αφορούσαν σε διαβατήρια και άλλα, ο κάθε αθλητής είχε διαθέσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που έφτανε τα 650 με 700 ευρώ».
Την είδηση για την απόφαση να μη συμμετέχουν στον αγώνα οι μη Ισραηλινοί αθλητές την έμαθαν όλοι από ανάρτηση στο facebook και όχι με κάποιον άλλον τρόπο, όπως για παράδειγμα η αποστολή ενός επίσημου προσωπικού email.
«Νιώσαμε όλοι πικραμένοι, απογοητευμένοι και οργισμένοι. Δεν ήταν το ταξίδι, όσο το να τρέξουμε στον αγώνα. Κάθε ένας από εμάς προετοιμάζεται τρεις και τέσσερις μήνες για αυτόν τον αγώνα. Μέσα στο χειμώνα, με βροχές και κρύα. Μία φορά την εβδομάδα τρέχουμε πάνω από 25 χλμ. για να είμαστε έτοιμοι για τον αγώνα. Εξάλλου, κάθε προετοιμασία για Μαραθώνιο προκαλεί καταπόνηση και είναι χρονοβόρα».
Ο Νίκος Παρθένης πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ήταν εκείνο που πρότεινε να περιοριστούν οι συμμετοχές, αλλά την τελική απόφαση και τους ιδιαίτερους όρους της την πήραν οι διοργανωτές.
«Υπήρχε δόλος. Μας ενημέρωσαν μόλις δύο μέρες πριν φύγουμε. Σε αυτό το διάστημα δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά. Ούτε να πάρεις πίσω τα χρήματά σου, ούτε να βάλεις δικηγόρο, ούτε τίποτα άλλο… Θέλαμε να πάμε για να τρέξουμε, όχι να πάμε για διακοπές. Διακοπές κάνω και με την οικογένειά μου».
Φυσικά, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους αθλητές. «Θα πάμε εκεί, περίπου 3000 αθλητές από πολλές χώρες. Μιλάμε ήδη με Άγγλους, Δανούς, Γερμανούς και άλλους για να συνεννοηθούμε τι θα κάνουμε. Αποφασίσαμε ήδη πως την Πέμπτη θα τρέξουμε μία προπόνηση διαμαρτυρίας. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό την Παρασκευή λόγω των μέτρων ασφαλείας».
Η Στέλλα Κωλέττη, που υπό κανονικές συνθήκες θα λάμβανε και αυτή μέρος στον αγώνα ως αθλήτρια, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Η απόφαση αυτή ήταν ένα σοκ για εμάς. Υπερβολή. Είναι μία απαράδεκτη απόφαση. Πρόκειται για ρατσιστική διάθεση. Ή τον ακυρώνεις εντελώς τον αγώνα ή δεν κάνεις διακρίσεις».
Ως προς τα αίτια μίας τέτοιας πρωτόγνωρης απόφασης, η Στέλλα Κωλέττη θεωρεί πως οι διοργανωτές καταβλήθηκαν από πανικό και φόβο, κάτι που κατά την ίδια δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα. Θα καταλάβαινε, δε, το να μην αφήσουν να αγωνιστούν αθλητές από χώρες όπως η Κίνα ή η Ιταλία (στις οποίες ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό), αλλά η συνολική απόφαση για άρνηση συμμετοχής σε όλους τους ξένους αθλητές της βγάζει κάτι το ρατσιστικό. «Είναι κρίμα. Επενδύσαμε σε χρόνο προετοιμασίας, κόπο και χρήματα για όλο το ταξίδι και θα πάμε μονάχα για εκδρομή; Και δίχως να μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάτι για να μας επιστραφεί ένα εύλογο μέρος των εξόδων μας…».
Οι ξένοι αθλητές σκέπτονται να δυσφημήσουν το όλο σκηνικό, κάτι που θα γυρίσει μπούμερανγκ στους διοργανωτές και εμπνευστές αυτής της απόφασης: «Όλοι οι ξένοι με τους οποίους επικοινωνούμε λένε πως δεν θέλουν να ξαναπατήσουν ποτέ σε μία τέτοια διοργάνωση και θα αποτρέψουν κι άλλους να μην πάνε ποτέ!». Όσον αφορά στα όσα γίνουν από εδώ και πέρα στο Ισραήλ τις μέρες του αγώνα, η Στέλλα μας ενημέρωσε πως «Θα γίνονταν και κάποιες συλλογικές προπονήσεις, αντί της συμμετοχής μας στον αγώνα, αλλά μόλις δημοσιεύθηκε τις απαγόρευσαν και αυτές!».
Τα αρνητικά έως… καυστικά σχόλια στην ψυχρή ανακοίνωση των διοργανωτών, μέσω της σελίδας τους στο facebook (www.facebook.com/TelAvivMarathon/) είναι χαρακτηριστικά!
Κάποιοι βέβαια βρήκαν τρόπο να εκμεταλλευτούν την γνωριμία με την πόλη αλλιώς… (φωτό).
Για να δούμε τελικά, τι θα ξημερώσει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στην πολυτάραχη πόλη του Τελ Αβίβ…
[Τετάρτη 26/02/2020 10:00]
Αίσια εξέλιξη για τους ξένους δρομείς επιφύλασσε τελικά το ξημέρωμα της 26ης Φεβρουαρίου, μετά την έντονη πίεση που δέχτηκαν το προηγούμενο διήμερο οι διοργανωτές από όλους τους εμπλεκομένους (ακόμα και Ισραηλινοί δρομείς απορούσαν με την απόφαση των διοργανωτών), αλλά και από τις πρεσβείες των χωρών τους.
Η ανακοίνωση των διοργανωτών από την επίσημη σελίδα του αγώνα στο facebook χαροποίησε όλους τους αθλητές, οι οποίοι τελικά θα απολαύσουν όχι μόνο το ταξίδι, αλλά και τον μαραθώνιο στο Τελ Αβίβ!