fbpx

Αναβίωση μεγάλου Δρόμου Νίκης: 110 χλμ ιστορίας και μνήμης

iRun

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ιδιαίτερες μοναδικές και ξεχωριστές στιγμές έζησαν οι υπερμαραθωνοδρόμοι (αναβιωτές) στο δρομικό τους ταξίδι σε ένα διαφορετικό δρομικό ταξίδι υπέρ απόστασης με μόνη υποχρέωση απέναντι στην πλούσια ιστορία και στην πολιτιστική μας κληρονομιά τιμώντας τους Ήρωες μας για τα ιδανικά της ελευθερίας και την ισορροπία του πολιτισμού, μετά από περίπου 2.500 χρόνια είχανε την ανάγκη να διανύσουν την απόσταση των 110 χλμ περίπου.

Θεωρώντας το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουνε για τους 1000 Πλαταιείς που συνέβαλαν με την προσφορά τους στην ιστορικότερη μάχη παγκοσμίως στην Μάχη του Μαραθώνα.

Έτσι λοιπόν ταπεινά όπως οι πρόγονοί τους πραγματοποιήθηκε ο στόχος τους. Με εκκίνηση τον αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών Βοιωτίας ανάβιωσαν τον Δρόμο Νίκης μαζί με αξιαγάπητους φίλους συναθλητές, ο Βλάσης Καραβασίλης από τον Τελμησσό και ο φίλος του Παναγιώτης Αντωνόπουλος από τον Ευχιδα δυο συλλόγους φτιαγμένους από τους ίδιους, ο μεν από τον ιστορικό τόπο του Μαραθώνα και ο δε από τον ιστορικό τόπο των Πλαταιών.

Στα πλαίσια της εδώ και χρόνια προγραμματισμένης αναβίωσης ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος αναβίωσε παράλληλα μαζί με τρεις Έλληνες καταξιωμένους υπερμαραθωνοδρομους τον Γιώργο Ζαχαριάδη (Τεμον) τον Θανάση Τζαβέ , και τον Βασίλη Παπαδάτο ξεκίνησαν το δρομικό τους ταξίδι τιμής και μνήμης δυο μέρες νωρίτερα από την περιοχή της Μαλαισίνας με προορισμό τις Θερμοπύλες και τις Πλαταιές, και τερματισμό όλοι μαζί στον Τύμβο των Πλαταιών στον Μαραθώνα.

Έτσι λοιπόν μετά από μεγάλη κούραση και ταλαιπωρία λόγο και των καιρικών συνθηκών αφόρητης ζέστης που επικρατούσε τις δυο ημέρες αυτές αλλά και την τελευταία, συνάντησαν στις Πλαταιές διανύοντας όλη την απόσταση με ήδη 225 χλμ που είχαν διανύσει, τον Βλάση Καραβασίλη, την Μαρία Σταμούλη, και τον Χάρη Γκανάτσιο στις Πλαταιές με τελικό προορισμό τον
Τύμβο των Πλαταιών στον Μαραθώνα.

Στιγμές απερίγραπτες γεμάτες συγκίνηση με μοναδικό στόχο την τιμή να τερματίσουν ως ένδειξη σεβασμού και μνήμης απέναντι στους Ήρωες μας. Σε μια υπεραπόσταση και ιδιαίτερα όταν δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα οι στιγμές που βιώνουν όσοι συμμετέχουν και τρέχουν είναι μοναδικές και απερίγραπτες!


 
 

Φυσικά το ίδιο βιώνουν και οι συνοδοί και όσοι στηρίζουν και βοηθάνε σε όλη αυτή την προσπάθεια. Εδώ καθαρά έχεις να κάνεις με τον εαυτό σου και μόνο με τις δυνάμεις σου τόσο τις σωματικές αλλά προπάντων με τις ψυχικές! Η υπεραπόσταση έχει την δική της μαγεία αρκεί να το πιστεύεις και να το θέλεις πολύ. Στην συγκεκριμένη μας αποστολή όλοι τους είχανε και ένιωθαν μεγάλη υποχρέωση να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους αυτό, έναν στόχο διαφορετικό από έναν αγώνα υπεραπόστασης .

Η βοήθεια των συνοδών και όλη η υποστήριξη ήταν τέλεια! Σε όλα δίπλα τους με ότι ήταν απαραίτητο και χρειαζόταν . Όπως μας ανέφεραν και τα παιδιά τις προηγούμενες ημέρες που έτρεχαν είχαν μεγάλη στήριξη και βοήθεια από τους δήμους των περιοχών που διάνυσαν αλλά και από φορείς και επαγγελματίες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνοδούς μας καθ’ ολη την διαδρομή, τον αγαπητό μας της όλης προσπάθειας και ψυχής του μεγάλου δρόμου Νίκης Παναγιώτη Αντωνόπουλο, την σύζυγο και στήριγμα του σε όλα τα βήματα του την ακούραστη και αγαπητή Ρίτσα Αντονοπούλου , τον πατέρα του Θανάση Τζαβέ κο Αργυρή, και την αγαπητή μας φίλη και συναθλήτρια από τον Τελμησσό Καλλιόπη Νταοπούλου που με μεγάλη φροντίδα και επιμέλεια στήριξε όλη μας την προσπάθειά.

Επίσης την Τατιάνα Ιβανουσκαγια, την Μαρία Μαργαρίτη,την Ελευθερία Δημαντώνη, την Γιούλα Βούδρη και την Μαριλια Παπακυριακού που μας συνόδευσαν στα τελευταία μας χιλιόμετρα δίνοντας μας δύναμη,τον υπεύθυνο φύλαξης του αρχαιολογικού μουσείου Μαραθώνα, καθώς και τους φίλους συναθλητές που μας υποδέχθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο Μαραθώνα. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά εκ μέρους του Τελμησσου αλλά και όλων των συναθλητών που συμμετείχαν, την Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής και τους τοπικούς επαγγελματίες για την άμεση σπουδαία ανταπόκριση και πολύτιμη προσφορά τους με πλούσια εδέσματα κατά τον τερματισμό μας. Αξίζει να σημειωθεί και να τονισθεί πως Ένωση στηρίζει πάντα ενεργά προσπάθειες συλλόγων φορέων στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Τους ευχαριστούμε θερμά!

Επανερχόμαστε ξανά στις στιγμές που έζησαν κατά την άφιξη τους στον αρχαιολογικό χώρο του Μουσείου του Μαραθώνα στην περιοχή του Βρανά στον Τύμβο των Πλαταιών όπως ήταν προγραμματισμένο από τον Βλάση Καραβασίλη και τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο. Φέρνοντας λίγο χώμα από τα ιερά χώματα των Πλαταιών και μερικά κλαδάκια ελιάς, τα σκόρπισαν όλοι μαζί σε βαθύ κλίμα συγκίνησης στον Τύμβο των Πλαταιών τιμώντας τους νεκρούς Πλαταιείς 11 για την ακρίβεια που έπεσαν μαχόμενοι στην Μάχη του Μαραθώνα, αλλά και τους 1000 Πλαταιείς που πολέμησαν στην Μάχη του Μαραθώνα για τα ιδανικά της Ελευθερίας. Το λιγότερο που θα μπορούσε να προσφέρει ο Βλάσης Καραβασίλης στους συναθλητές και φίλους του αλλά και στους συνοδούς, ήταν ένα συλλεκτικό μετάλλιο και ένα αναμνηστικό δίπλωμα ως ανάμνηση της αναβίωσης. Λιτά και απλά όπως αρμόζει στον κάθε έναν πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος Νίκης εις ανάμνηση και Τιμή στους Έλληνες προγόνους μας!

Έτσι όπως αρμόζει στους ΗΡΩΕΣ.

Δημοφιλη Αρθρα