fbpx

Ανοιξαν οι εγγραφές για τον 7ο Δρόμο Αξιών (12 Μαρτίου 2023)

Newsroom
dromos aksion

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αργους σας καλωσορίζει σε κάτι περισσότερο από έναν δρομικό αγώνα.

Είναι ο 7ος Δρόμος Αξιών, ο οποίος πραγματοποιείται για έβδομη συναπτή χρονιά και είναι αφιερωμένος στις Πανανθρώπινες Αξίες την Ημέρα Σκέψεως, που εορτάζεται από τους απανταχού ανά την Υφήλιο Προσκόπους στις 22 Φεβρουαρίου, και στον μεγάλο Ελληνα μαραθωνοδρόμο και ανθρωπιστή Στέλιο Κυριακίδη.

Δρόμος Αξιών

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής: Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, ώρα 10.00

Τόπος εκκίνησης: Στρατώνες Καποδίστρια

Τόπος τερματισμού: Στρατώνες Καποδίστρια

Χιλιομετρική απόσταση: 21 χλμ.

Παροχές: Ηλεκτρονική χρονομέτρηση και βραβείο συμμετοχής για κάθε δρομέα.

Oριο: Το όριο των δρομέων που μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είναι οι 200 και η εγγραφή θεωρείται έγκυρη με την ολοκλήρωση της πληρωμής και μέχρι την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023. Καμία εγγραφή και καμία πληρωμή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί την ημέρα του αγώνα και ζητάμε την κατανόησή σας για αυτό.

Κόστος: Φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει αντίτιμο 5€ για τη συμμετοχή του κάθε δρομέα, το οποίο θα πιστωθεί μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι από τις πρώτες στιγμές υποστηρίζουν τους πληγέντες του μεγάλου σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία διευκρίνιση τηλ. επικοινωνίας 6972351611 και email: vabuangelo!@yahoo.gr

 

Σύντομη περιγραφή διαδρομής: Ο αγώνας θα ξεκινήσει από τον εμβληματικό χώρο των Στρατώνων του Καποδίστρια, θα περάσει μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο του Αργους με κομβικό σημείο την Πυραμίδα του Ελληνικού, για να επιστρέψει εκ νέου στους Στρατώνες του Καποδίστρια και να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες των δρομέων.

Για να ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι αυτής της όμορφης διαδρομής στα χιλιόμετρα της θα συναντήσουμε πανανθρώπινες αξίες ζωής, αποφθέγματα που έμελλαν να αλλάξουν τον πνευματικό μας κόσμο και φυσικά κάτι από εμάς…

Μην ξεχνάτε να αγαπάτε, να μοιράζεστε, να δημιουργείτε και φυσικά να αθλείστε!

7os dromos aksion

Ας δούμε όμως μια μικρή ιστορική αναφορά για τα κομβικά σημεία που διέρχεται ο αγώνας:


 
 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ: Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχαίο κτίσμα που το συναντάμε καλοδιατηρημένο. Χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που το κάνει να ξεχωρίζει, καθώς οι θέσεις των θεατών είναι σκαλισμένες στον φυσικό βράχο.

Η χωρητικότητά του αγγίζει τους 20.000 θεατές και είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Επιδαύρου. Το Αρχαίο Θέατρο του Αργους χρησιμοποιείται για αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των άλλων και για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΚΕΦΑΛΑΡΙ): Πρόκειται για ένα πανέμορφο ναό που δύο στοιχεία του προσδίδουν επιπλέον ομορφιά και τον κάνουν ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ότι βρέχεται από τα νερά του Ερασίνου ποταμού, που τον συναντάμε από τα μυθολογικά χρόνια, και το δεύτερο ότι ο Ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο που αγκαλιάζει κάθε χώρο του.

Η παρακείμενη σπηλιά εξωτερικά του ναού έχει έντονα ιστορικά στοιχεία και αναφορές, καθώς εκεί ο Θ. Κολοκοτρώνης συγκέντρωνε και προετοίμαζε τους Ελληνες αγωνιστές στον αγώνα για την Ελευθερία.

Επίσης, ο χώρος μέσα στο σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί σαν κρυφό σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου και πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι με μεγάλη έλευση πιστών.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Μια ανάσα από την πόλη του Αργους βρίσκεται η πυραμίδα του Ελληνικού, η οποία στέκει πάνω σε αρχαίο δρόμο που κάποτε ένωνε το Αργος με την Τεγέα και από την οποία έλεγχαν όπως φαίνεται τους γύρω οδικούς άξονες.

Η πυραμίδα όντας σε καλή κατάσταση αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο.

Σε απόσταση 9 χλμ περίπου νοτιοδυτικά της πόλης του Αργους κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού και πάνω σε αρχαίους δρόμους που κάποτε έφερναν σε επαφή το Αργος με την Τεγέα, δεσπόζει επιβλητική η πυραμίδα του Ελληνικού, μια ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας που θέλει το πάντρεμα της Αργείτικης γης με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό.

Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ισως ήταν «πολυάνδριον», μιας και ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του τον 2ο μ.Χ. αι. κάνει λόγο για μια πυραμίδα στην περιοχή που αποτέλεσε ταφικό μνημείο.

Αλλοι αναφέρουν πως ήταν φρυκτωρία, πύργος δηλαδή από τον οποίο στέλνονταν μηνύματα φωτιάς. Σήμερα όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ήταν παρατηρητήριο, μικρό φρούριο από το οποίο έλεγχαν τις γύρω περιοχές.

ΗΜΕΡΑ ΣΚΕΨΕΩΣ – 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η 22η Φεβρουαρίου αποτελεί για όλους τους Προσκόπους και Οδηγούς Παγκόσμια Ημέρα σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή της Ποροσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Baden Powell.

Είναι μια ημέρα περισυλλογής αλλά και διαρκούς αφύπνισης για τα μέλη του Προσκοπισμού στη διατήρηση και διάδοση των πανανθρώπινων Αξιών.

Μια σκέψη που κεντρικό μήνυμα έχει την Ειρήνη, τη Φιλία και τη Δημιουργία για έναν κόσμο ακόμα καλύτερο.

 

Ερχονται ακόμα:

15ος Μαραθώνιος Λεμεσού (19 Μαρτίου 2023)

1ος Καλλιγώνιος Ημιμαραθώνιος (26 Μαρτίου 2023)

6ος Αγώνας «Το δεκάρι του πάρκου» (1 Απριλίου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα